Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In urmatorii 10 ani, securitatea si dimensiunea sociala vor fi prioritatile Uniunii Europene - declaratia de la Roma

In urmatorii 10 ani, securitatea si dimensiunea sociala vor fi prioritatile Uniunii Europene - declaratia de la Roma

Liderii celor 27 de state membre ale UE (fara Marea Britanie), reuniti sambata la Roma pentru a aniversa 60 de ani de la crearea blocului comunitar, au convenit ca in urmatorul deceniu sa ia masuri pentru a raspunde preocuparilor cetatenilor europeni, mai ales in ceea ce priveste securitatea si dimensiunea sociala, relateaza agentia EFE.

'In urmatorii zece ani, dorim o Uniune mai sigura si mai protejata, prospera, competitiva, sustenabila si responsabila social, care va avea vointa si capacitatea de a juca un rol fundamental in lume si sa modeleze globalizarea', se mentioneaza in 'Declaratia de la Roma', semnata de cei 27 de sefi de stat sau de guvern.

In ceea ce priveste securitatea, problema care a capatat un interes special in contextul afluxului de migranti si terorismului, in text se face referire la o Uniune Europeana 'in care toti cetatenii sa se simta in siguranta si sa poata circula liber' si in care 'frontierele externe sunt protejate, cu o politica migratorie eficienta, responsabila si sustenabila, care sa respecte normele internationale, o Europa decisa sa lupte impotriva terorismului si delincventei organizate'.

Pe de alta parte, in declaratie se insista pe necesitatea unei 'Europe sociale', care sa se bazeze pe o crestere sustenabila, precum si pe coeziunea, convergenta si integritatea pietei interne. De asemenea, liderii europeni au stabilit ca UE trebuie sa tina cont de 'diversitatea sistemelor nationale si de rolul fundamental al interlocutorilor sociali'.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a carui tara asigura presedintia semestriala a Consiliului UE, a subliniat ca unul din marile progrese ale declaratiei semnate sambata este 'acordul general ca exista o dimensiune sociala' in UE care va fi avuta in vedere in continuare cu 'respectarea deplina a identitatilor nationale'.

In textul declaratiei se mai face referire la capitolul economic si la stimularea investitiilor pentru a incuraja cresterea economica, precum si la desavarsirea Uniunii Economice si Monetare, amintindu-se de asemenea si obiective precum diminuarea inegalitatii sociale, combaterea somajului, a saraciei si excluderii sociale.

Citeste si

Liderii UE au semnat declaratia de la Roma: Vom face Uniunea Europeana mai puternica

Iohannis, despre declaratia de la Roma: Textul este echilibrat. A disparut sintagma Europa cu doua viteze ...citeste mai departe despre "In urmatorii 10 ani, securitatea si dimensiunea sociala vor fi prioritatile Uniunii Europene - declaratia de la Roma" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 768 ori