60 de ani de Europa. Cei care cred in acest vis devenit realitate au decis sa-l apere

Marti, 28 Martie 2017, ora 14:02
963 citiri
60 de ani de Europa. Cei care cred in acest vis devenit realitate au decis sa-l apere

In 1957 s-a semnat tratul de la Roma prin care sase state - Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Italia si Germania de Vest au format Comunitatea Economica Europeana.

Acesta a fost actul de nastere a Uniunii Europene, care cuprinde astazi 27 de state, Marea Britanie urmand sa dea startul maine procesului de retragere in urma referendumului de anul trecut.

La sfarsitul saptamanii trecute, la Roma s-au sarbatorit 60 de ani de uniune, sase decenii de pace, de dezvoltare si de justitie sociala.

Romania s-a alaturat Uniunii in urma cu zece ani. Aceasta a fost cea mai prospera perioada din istoria tarii de la Marea Unire din 1918. Dezvoltarea economica fara precedent, cresterea calitatii vietii, oportunitati de studiu, de angajare si de deplasare pe tot teritoriul continentului au fost doar cateva dintre visele devenite realitate dupa anul 2007, cel al aderarii. In ciuda crizei economice din anii 2009 - 2012, Romania a continuat sa se dezvolte.

La o privire de suprafata, s-ar putea spune ca Uniunea Europeana trece printr-o perioada de criza si mari framantari. Marea Britanie paraseste comunitatea, partidele populiste au determinat cresterea euroscepticismului, actiunile lui Putin de a slabi Uniunea Europeana au dat roade, iar lideri autoritari si populisti au reusit sa-si impuna politicile.

In realitate, 2016 a fost cu adevarat unul de criza. Brexitul a socat zeci de milioane de oameni, mai ales pentru ca nimeni nu se astepta ca majoritatea alegatorilor din Regatul Unit sa voteze pentru plecarea din UE. Victoria lui Donald Trump in alegerile din SUA a adancit pesimismul si se parea ca Uniunea Europeana se afla pe marginea prapastiei.

Dar, ceva s-a schimbat. Pentru cei care au fost in interes de serviciu, in vizita sau au lucrat la Bruxelles si Strasburg stiu ca Uniunea Europeana inseamna ceva mai mult decat un Turn Babel in care mii de birocrati toaca banii contribuabililor europeni.

Foto Hepta.ro: Mars pentru Europa la Roma, capitala Italiei, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la infiintarea Uniunii Europene

"Europa nu este doar o piata, este dorinta noastra de a trai impreuna. Parasirea Europei nu inseamna parasirea unei piete comune, ci renuntarea la un vis comun. Putem avea o piata comuna, dar daca nu avem vise comune, inseamna ca nu avem nimic. Uniunea Europeana inseamna pacea care a venit dupa dezastrul unui razboi mondial. Inseamna impacarea istorica dintre Franta si Germania. Europa a insemnat redarea libertatii pentru Grecia, Po ...citeste mai departe despre "60 de ani de Europa. Cei care cred in acest vis devenit realitate au decis sa-l apere" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Uniunea Europeana incredere, #Roma 60 de ani UE, #Liviu Dragnea coruptie , #Stiri International