Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa face primul pas catre independenta de Gazprom si investeste 1,5 miliarde de euro intr-un gazoduct pe sub Marea Adriatica

Europa face primul pas catre independenta de Gazprom si investeste 1,5 miliarde de euro intr-un gazoduct pe sub Marea Adriatica


Banca Europeana de Investitii (BEI) a aprobat marti un imprumut de 1,5 miliarde euro pentru gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu in valoare de 40 de miliarde de dolari si o lungime de peste 3.500 de kilometri, denumit Coridorul Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia trecand prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania si Marea Adriatica, a declarat un purtator de cuvant de la BEI pentru Reuters.

Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), derulat de un consortiu la care actionari sunt companiile BP, SOCAR si Snam, va deschide calea pentru diminuarea cotei de piata pe care o are Gazprom in Europa.

Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.

In prezent, BEI investeste anual intre 70 si 80 de miliarde de euro, dintre care aproape 10%, sau 7-8 miliarde de euro, sunt cheltuiti in afara UE, din Africa Centrala si pana in America Latina.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2280 ori
Citeste mai multe despregazoduct Trans Adriatic gaze Europa