Tommy Tomescu, un stomatolog roman care a candidat la alegerile europarlamentare din 2014, din partea Partidului Europenilor din Marea Britanie, a trimis marti un proiect de propuneri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, inainte de summitul de joi si vineri al Consiliului.
Tomescu a precizat ca a cerut o declaratie a sefilor de state si de guverne din tarile UE, referitoare la imigrantii din Romania care sosesc in Marea Britanie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
"Nu exista nicio dovada ca imigrantii din Uniunea Europeana in Regatul Unit sunt implicati in 'turism pentru ajutoare sociale'.
Cu 90 la suta din industria petroliera, 90 la suta din productia de autoturisme, 30 la suta din agricultura, 70 la suta din industria metalurgica si productia de echipamente electrice preluate de companii din alte state membre UE, Romania este mai indreptatita decat Regatul Unit sa limiteze libera circulatie a bunurilor, serviciilor si capitalului in cadrul UE", se arata ...citeste mai departe despre "Politician roman din Marea Britanie: Romania sa primeasca inapoi banii cheltuiti pentru aderarea la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 22:23
Imigrantii apti de munca din Romania si Bulgaria au mai multe sanse sa isi gaseasca o slujba decat nativii din Marea Britanie, potrivit datelor oficiale, astfel ca temerile legate de turismul social sunt nefondate.
In trimestrul al treilea din 2013, 76,9% dintre romanii si bulgarii cu varste intre 16 si 64 de ani, care se aflau in Regat, au avut un loc de munca, arata institutul de stattistica de la Londra.
Cifra este mai mare decat cea valabila pentru nativi, de 72,7%, arata Financial Times.
Datele au fost colectate in perioada in care in Marea Britanie erau inca ...citeste mai departe despre "Britanicii s-au panicat degeaba: Romanii sunt mai muncitori decat englezii - date oficiale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 14:52
Premierul britanic, David Cameron, a anuntat, marti seara, masuri dure impotriva asa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmand ca imigrantii din cadrul UE nu vor putea sa pretinda sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.
Normele de eligibilitate pentru ajutoarele de somaj vor fi inasprite, iar accesul la locuinte sociale va fi limitat, relateaza BBC News Online.
Premierul a declarat, de asemenea, ca cetatenii britanici sunt "profund ingrijorati" de nivelul imigratiei provenind din Romania si Bulgaria. El a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acest drept nu poate fi "neconditionat".
Astfel, noii imigranti nu vor primi ajutoare de somaj in primele trei luni. Platile vor fi oprite dupa sase luni, exceptie facand situatia in care acestia au o sansa "reala" de a se angaja. "Obisnuitul test pentru locuinta" pentru a stabili eligibilitatea pentru beneficii va fi inasprit si va fi introdus un prag minim pentru venituri. In plus, cei care nu isi cauta de munca vor fi expulzati si nu se vor putea intoarce mai devreme de 12 luni, iar amenzile pentru angajatorii care nu platesc salariul minim vor creste de patru ori.
Intr-un interviu pentru Financial Times, premierul a declarat ca precedentul Guvern laburist a facut o "greseala monumentala" prin nerestrictionarea accesului pe piata muncii in momentul in care Polonia si alte noua tari din Europa Centrala si de Est au aderat la UE in 2004,... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:25
Premierul britanic David Cameron analizeaza o serie de masuri care sa impiedice imigrantii din cadrul UE sa "profite" de ajutoarele sociale din Marea Britanie inaintea ridicarii restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari la 1 ianuarie 2014.
Premierul a analizat o serie de masuri pentru reducerea factorilor care atrag imigranti in Marea Britanie, inclusiv cresterea perioadei de timp dintre sosirea in tara si momentul in care acestia pot cere ajutoare sociale, relateaza Financial Times, in editia online.
Consilierii lui Cameron au dezmintit sugestiile care afirma ca aceasta perioada ar putea fi extinsa de la trei luni la un an, dar au confirmat ca se are in vedere inasprirea acestor norme.
Unele reforme ar putea fi incluse in proiectul de lege privind imigratia
Unele dintre reformele propuse ar putea fi incluse in proiectul de lege guvernamental privind imigratia, in timp ce altele ar putea sa fie integrate renegocierii legilor UE, propusa de Cameron inainte de referendumul planificat pentru 2017.
Alistair Carmichael, secretarul scotian liberal-democrat, a fost de acord ca sunt necesare "acorduri de tranzitie robuste" dar a precizat ca partidul sau nu vrea sa puna Marea Britanie "de partea gresita a restului Uniunii Europene".
Comisia Europeana a acuzat conservatorii ca nu ofera nicio dovada ca imigrantii din cadrul UE sunt implicati in "turismul pentru beneficii sociale", insistand ca acestia platesc mai multe taxe la bugetul britanic decat... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:30
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a denuntat ca "nedrepte" ingrijorarile britanice cu privire la cetatenii romani si bulgari care sosesc in Marea Britanie si a avertizat ca Uniunea Europeana (UE) va avea nevoie de un aflux mai mare de persoane pentru a prospera.
Potrivit oficialului european, este gresit ca persoanele venite din Romania si Bulgaria sa fie "stigmatizate" prin amplificarea temerilor privind turismul pentru ajutoare sociale sau infractionalitatea in crestere, relateaza vineri Evening Standard.
Comentariile Ceciliei Malmström, facute in cadrul unui interviu in care aceasta a cerut Marii Britanii sa nu renunte la UE, vor fi interpretate de catre unii drept o mustrare adresata ministrilor de la Londra, comenteaza publicatia britanica.
Cabinetul britanic, aminteste The Evening Strandard, a promis sa introduca noi restrictii privind accesul imigrantilor la sistemul asistenta sociala, in replica la afirmatiile unor ONG-uri, potrivit carora pana la 50.000 de romani si bulgari ar putea veni in Marea Britanie in fiecare an, odata ce restrictiile aplicate pe piata muncii cetatenilor din aceste doua tari vor fi ridicate la inceputul anul viitor.
Intr-un interviu acordat la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, Malmström a remarcat ca temerile privind potentialele abuzuri sunt gresite si ca persoanele din cele doua tari care ajung in Marea Britanie nu ar trebui criticate pentru ca isi exercita dreptul de munca la fel... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 10:24
Ministrul britanic de externe, William Hague, a declarat duminica la BBC ca trebuie sa inceteze ""turismul pentru ajutoare sociale"", declaratie ce survine inaintea ridicarii restrictiilor impotriva muncitorilor romani si bulgari.
In opinia lui William Hague, oamenii ar trebui sa fie atrasi in Regat nu doar de avantajul ajutoarelor sociale pe care le-ar putea primi. El a precizat ca ministrii doresc sa inlature ""stimulentele gresite, artificiale"".
Seful diplomatiei britanice a admis faptul ca nu exista "o cifra magica" referitoare la cati romani si bulgari ar putea veni in Regatul Unit dupa ce vor expira restrictiile in 2014.
Un grup de presiune pe probleme de imigratie estima la 50.000 numarul persoanelor care ar veni in regat in fiecare an, dar ministrul britanic de externe considera ca orice incercare de estimare au insemna o ""ghicire"" a numarului.
Guvernul britanic a indicat faptul ca doreste sa intareasca cerintele in cazul celor care cer ajutoare sociale in regatul Unit. Totodata, executivul procedeaza la intocmirea unui studiu privind accesul la sanatate, locuinta si ajutoare sociale pentru toti imigrantii.
Ministerul Sanatatii a confirmat faptul ca guvernul ""examineaza o serie larga de optiuni privind revizuirea dreptului la gratuitate pentru serviciile HNS"" /sistemul britanic de sanatate/, dupa ce Sunday Times a relatat ca ministrii au in vedere ca imigrantii sa astepte o perioada de pana la un an pentru a putea beneficia de servicii medicale... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 08:37