Peisaj dezolant pentru o Scotie independenta: Fara moneda, fara Banca Nationala, fara ambasadori externi

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 12:25
3393 citiri
Peisaj dezolant pentru o Scotie independenta: Fara moneda, fara Banca Nationala, fara ambasadori externi
Sursa foto: Munro

Scotienii decid astazi daca independenta ravnita de trei secole merita sa fie obtinuta in detrimentul unor avantaje pe care le asigura uniunea administrativa de sub spectrul coroanei britanice. In ciuda unei traditii economice istorice, Scotia independenta este in stare sa se avante pe un drum pe care deocamdata nu se intrevede nici moneda nationala, nici modul de organizare si functionare a Bancii Centrale si nici o politica externa bine conturata.

O situatie care l-ar face sa se rasuceasca in mormant pe iluministul David Hume, parintele teoriilor economice moderne privind valoarea monedei, inflatia si cresterea economica, dar si pe bancherii scotieni din secolul al XIX-lea, primii care vehiculat modelul actionariatului pentru revigora economia. Adeptii independentei, grupati in spatele prim-ministrului scotian Alex Salmond, insista pentru mentinerea lirei sterline pe post de moneda comuna pentru Scotia si restul Regatului Unit, desi lucrul acesta intampina destule dificultati majore, dupa cum se arata intr-o analiza efectuata de publicatia The Economist.

Model euro cu pasi impiedicati

O lira sterlina comuna celor doua economii isi are avantajele si dezavantajele sale. Moneda comuna poate avea aceleasi dificultati intampinate si de euro. Pe de o parte, o influenta economica si financiara data de catre Anglia si Banca sa centrala, pe de alta parte, o economie scotiana care nu stie pe ce drum sa o apuce.

Planurile nationalistului Salmond prevad o crestere a cheltuielilor bugetare cu 3%, in timp ce oficialii de la Londra se pregatesc sa marseze pe o politica de austeritate menita se rezolve carentele sistemului sanitar, social si de invatamant din ce in ce mai des intalnite in Marea Britanie.

O eventuala trecere a Scotiei independente la moneda proprie nu poate fi facuta fara o Banca Centrala a Scotiei si se poate dovedi periculoasa pentru economia noului stat.

Turismul, a doua componenta sigura din economia scotiana, cu o valoare de 4,6 miliarde de lire inregistrata in cursul anului 2013, ar avea enorm de suferit in momentul in care operatorii din turism ar trece pe taxarea serviciilor in alta moneda decat lira sterlina.

Schimburile comerciale dintre Scotia si restul Regatului Unit s-au cifrat la 110 miliarde de lire in cursul anului precedent, aproximativ doua treimi din PIB-ul Scotiei, dar valoarea lor ar putea fi diminuata odata cu declararea independentei.

La capitolul plusuri, o moneda comuna, combinata cu un acord de libera circulatie a persoanelor si marfurilor intre cele doua entitati statale rezultate in urma divizarii Marii Britanii ar mentine un echilibru fragil pana la gasirea unei cai proprii pentru scotieni.

Viziunea lirei sterline ca moneda nationala in Scotia independenta este insa de neacceptat din punctul de vedere al liderilor politici din Anglia si de neconceput pentru guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney. Premierul Salmond sustine insa ca se poate folosi de exemplele Ecuadorului si San Salvadorului care folosesc dolarul american pe post de moneda nationala sau al Andorrei si Muntenegrului care opereaza economic pe baza monedei euro, fara sa faca parte din Zona Euro.

Fara ancore externe

Scotia isi incearca norocul pe un drum al independentei statale fara sa aiba o politica externa bine pusa la punct. Cu doar doua saptamani inaintea referendumului pentru independenta, Pentagonul nu discutase inca problema bazei de submarine atomice a NATO amplasata pe tarmurile Scotiei, iar UE a avertizat oficialii din guvernul scotian ca vor trebui sa reia procedurile de integrare in Uniunea Europeana.

In restul lumii, interesele de pana acum ale scotienilor au fost reprezentate politic, economic si cultural prin intermediul ambasadelor Marii Britanii si este greu de crezut ca diplomatii "perfidului Albion" vor milita intens pentru reprezentarea intereselor separatistilor in cazul unei victorii a taberei adeptilor independentei.

De altfel, scotienii nu si-au definit foarte clar nici macar intentiile privind viitoarea forma de gurvernamant a statului in virtutea obtinerii independentei: republica sau monarhie constitutionala. La fel de incetosate sunt si problemele care leaga Scotia de Casa Regala Britanica, unii membrii marcanti ai acesteia detinand titluri onorifice nobiliare scotiene.

#independenta Scotia, #referendum independenta, #economie Scotia, #Banca centrala Scotia, #moneda unica, #lira sterlina, #politica externa Scotia , #Scotia