Traian Badulescu, despre calatoria in spatiu si profit din viitorologie

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:00
2810 citiri
Traian Badulescu, despre calatoria in spatiu si profit din viitorologie

Traian Badulescu, fostul purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), marturiseste ca ar vrea sa-l aduca in Romania pe Steven Spielberg si ca i-ar placea sa calatoreasca si in spatiu.

Badulescu sustine intr-un interviu acordat Business24 ca nu este tentat sa investeasca in altceva, in afara de turism, insa se simte atras si de consultanta, social media sau viitorolgie, un domeniu extrem de interesant si potential profitabil, cu sprijinul potrivit.

Cum si cand ati descoperit ca aveti o slabiciune pentru calatorii?

Am descoperit pasiunea pentru calatorii, culmea, datorita artei science-fiction. In scoala generala mai calatoream cu familia, prin Romania, pentru ca in afara granitelor nu se putea, pe vremea comunismului.

In schimb, incepand cu anul 1992, cand am intrat intr-un cenaclu SF, multe conventii si manifestari se desfasurau in tara. Am avut ocazia, pornind de la insula Atlantykron, Capidava, locul unde se desfasura scoala de vara, sa calatoresc mult prin zone precum Sangeorz Bai, Baia Mare si Timisoara.

Apoi, devenind ziarist la cotidianul Ziua, am descoperit oportunitatea unui nou saptamanal turistic, Ziua Turistica. Domeniul ma atragea, am facut parte din echipa redactionala inca de la inceput, a fost un proiect care a durat cinci ani. Practic, asa am facut primii pasi in presa de turism.

Pas cu pas, am inceput sa calatoresc si prin tara si prin strainatate, prima excursie in afara fiind in Tunisia, cu escala in Italia, o calatorie de care imi amintesc si acum, desi au trecut de atunci 14 ani.

Asa au inceput sa-mi placa foarte mult calatoriile, desi 75% dintre drumetii sunt profesionale, deci am foarte putin timp de concediu.

Cred cu tarie ca turismul se poate lega si de dezvoltarea personala, pentru ca nu ne putem dezvolta stand doar intr-un anumit loc, oricat de mult am citi si am cunoaste oameni. Orice calatorie, orice cultura noua cu care intri in contact iti deschide noi orizonturi.

Ce pasiuni mai aveti, in afara de industria turismului, unde activati de multa vreme?

In afara de turism, care pentru mine inseamna si hobby, dar si afaceri, mai sunt pasionat de literatura si arta science-fiction. Am scris si publicat povestiri SF si sper sa revin, cand o sa ma mai linistesc cu afacerile, care ma solicita mult acum.

Pe partea de SF sunt implicat in organizarea evenimentului de pe insula Atlatykorn, de langa Capidava, unde ma duc in fiecare vara, din 1993 incoace. Aici avem o scoala de vara in adevaratul sens al cuvantului, cu parte de cultura, de stiinte complexe, sport si arte, inclusiv SF.

O alta pasiune a mea este fotografia. Chiar imi place foarte mult sa fac fotografii, de la peisaje sau momente de viata din timpul destinatiilor pe care le vizitez si pana la portrete si fotografii de oameni.

O alta pasiune este reprezentata de desenul grafic, dar de care nu prea mai am timp si bineinteles cititul. Imi place sa citesc de la SF si beletristica, pana la proza si literatura istorica si stiintifica. Imi place, de asemenea, domeniul dezvoltarii personale, precum leadership sau arta negocierii.

Ati renunta la afacerile din turism pentru un alt domeniu? In ce zona de business ati investi banii?

Nu as renunta total la turism, dar m-as gandi sa investesc intr-un site de consultanta turistica, intr-un sistem social media sau intr-o agentie de turism, dar una care sa promoveze alte agentii, nu care sa concureze cu ele.

De asemenea, ma tenteaza domeniul dezvoltarii personale si al viitorologiei. Pregatesc anul acesta anumite proiecte editoriale, care se leaga de domeniul dezvoltarii personale si de viitorologie, prin aceasta intelegand analizarea viitorului pornind de la tehnologii, adica, ce ne asteapta din punct de vedere stiintific, politic, tinand cont de vechea mea pasiune pentru SF.

Ce locuri ati fi dorit sa vizitati, insa nu ati reusit, din cauza lipsei timpului?

Pentru ca am si o afacere de condus, nu pot sa dau curs tuturor invitatiilor de a calatori, chiar daca s-ar putea crede ca asta fac toata ziua.

Pana acum, n-am reusit sa ajung in cele doua Americi, imi doresc foarte mult sa vizitez orasul New York si SUA. Chiar daca am avut ocazii, n-am avut timp.

De asemenea, vreau sa ajung in America de Sud, in Marea Britanie, in special in Londra, China, Japonia, Rusia si Ucraina. Toate aceste destinatii le am planificate in urmatorii doi ani.

Daca ati avea suficienti bani, ati fi interesat de o calatorie in spatiu?

Poate ca as avea un moment de ezitare, insa de obicei ma avant cu curaj, chiar daca stiu ca nu-i asa simplu, pentru ca trebuie sa faci antrenamente.

Cred ca m-ar tenta, mai ales ca traiesc din plin acele emotii, insa ce bine te simti cand acestea trec si simti ca ai facut ceva cu adevarat unic.

Care este modelul omului de afaceri preferat, la nivel international, dar si din Romania?

Ca filozofie de business, il apreciez foarte mult pe regretatul Steve Jobs, alaturi de scriitorul si afaceristul Robert Kiyosaki, iar ca agresivitate si stil impunator, desi este controversat, il apreciez pe Donald Trump.

Din fericire, am avut ocazia sa ma intalnesc cu oamenii de business din Romania pe care ii apreciez. Unul dintre ei este Marius Ghenea, un adevarat "business angel", iar din turism il apreciez pe Dragos Anastasiu, care imi este si prieten.

Eu pun mare pret pe oamenii de afaceri care au inceput munca de jos, iar pas cu pas au ajuns in top.

Reprezinta literarura science fiction o modalitate de a-ti castiga existenta in Romania?

Din pacate, in Romania nu, pentru ca aici trebuie sa ai alta preocupare, iar literatura SF te ajuta doar ca imagine. Ca sa faci o afacere din cultura SF, trebuie sa incerci s-o comercializezi ca in SUA si Europa de Vest.

Adica, sa organizezi conventii de specialitate, care sa fie sustinute mediatic de marile retele de televiziune si sa inviti personalitati marcante.

De exemplu, daca ar veni Steven Spielberg la noi, sunt sigur ca Romania ar avea mult de castigat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Traian Badulescu ANAT, #Traian Badulescu turism, #Traian Badulescu viitorologie , #Stiri Leadership