Transnistria este o problema veche de aproape un secol, solutiile posibile fiind negociate fara a se ajunge la vreun consens. Astazi, conflictul inghetat din Republica Moldova este si mai greu de rezolvat.
Citete si despre obiectivele pentru care Moscova a inventat Transnistria functioneaza si astazi
Initial, inainte de razboiul din 1992, a existat un format de patru state - Rusia, Republica Moldova, Ucraina si Romania - insarcinat cu negocierea chestiunii.
In aprilie 1992, la Chisinau, cele patru state semnasera un acord prin care s-au angajat sa colaboreze pe baza hotararilor internationale ale vremii pentru stingerea conflictului din Transnistria. Liderul separatist Smirnov nu avea dreptul sa participe la negocieri.
Documentul a fost negociat pentru partea romana chiar de Adrian Nastase, pe atunci ministru de Externe al Romaniei. Atat a durat implicarea (geo) politica a Romaniei in aceasta zona.
Romania, eliminata din joc
Dupa razboiul din 1992, partea secesionista ...citeste mai departe despre "Detalii istorice care ne dor: Poate ne-au costat Basarabia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Septembrie 2016, ora 09:55
Ministrul de Externe al Transnistriei, Nina Stanski, sustine ca Ucraina si Republica Moldova poarta un razboi hibrid impotriva republicii separatiste.
Intr-un interviu pentru un post de televiziune din Sankt Petersburg, citat de Sputnik, oficialul a spus ca Kievul si Chisinaul au inceput o blocada economica, un razboi economic si alte metode de izolare.
Astfel, desi nu exista inca o amenintare militara directa, Ucraina si R.Moldova poarta un razboi hibrid impotriva Transnistriei.
Ucraina, din nou o tinta? Amenintari militare dinspre Transnistria
In aceasta situatie, Stanski a accentuat ca "sperantele transnistrenilor stau exclusiv in Rusia", adaugand ca republica separatista este recunoscatoare pentru sustinerea politica si asistenta economica furnizate de Rusia.
Fara ajutorul Moscovei, regiunea ar fi lovita de o criza ...citeste mai departe despre "Tiraspolul acuza Chisinaul de razboi hibrid impotriva Transnistriei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 19:26
Parlamentul Ucrainei a votat joi sa suspende cooperarea militara cu Rusia, inclusiv dreptul de tranzit spre regiunea separatista moldoveana Transnistria.
Verhovna Rada a votat anularea a cinci acorduri de cooperare, inclusiv unul care oferea armatei ruse drept de tranzit spre Republica Moldova, al carei teritoriu este partial controlat de un guvern separatist sustinut de Moscova.
Relatiile dintre Rusia si Ucraina s-au deteriorat dupa inlaturarea de la putere, in februarie 2014, a presedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Ulterior, Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea. Kievul acuza de asemenea Moscova ca ii sustine cu armament si trupe pe separatistii din estul Ucrainei.
Indepartandu-se de Rusia, Ucraina a cautat tot mai mult asistenta din partea NATO, o organizatie la care actualul Guvern de la Kiev spera sa adere la un moment dat.
Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la ...citeste mai departe despre "Ucraina suspenda cooperarea militara cu Rusia, inclusiv dreptul de tranzit spre Transnistria" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 15:16