NATO are un punct vulnerabil in Europa: Butoiul cu pulbere e in Polonia. Fitilul, la Moscova

Marti, 16 Februarie 2016, ora 13:00
8066 citiri
NATO are un punct vulnerabil in Europa: Butoiul cu pulbere e in Polonia. Fitilul, la Moscova
Foto: Google

Moscova poate specula in orice moment tensiunile dintre Polonia si Lituania pentru a destabiliza intreaga regiune baltica, zona care ramane cea mai vulnerabila parte a structurii euro-atlantice in fata unei agresiuni rusesti, arata ultimele analize ale comandantilor militari americani din Europa, precum si un studiu al strategilor RAND.

Desi impartasesc pozitii similare in privinta Rusiei si sunt partenere in NATO, Polonia si Lituania inca mai au de impartit un mic teritoriu de granita, Suwalki, pe care si-l disputa de peste 100 de ani.

Suwalki, un teren de aproximativ 100 de kilometri patrati, este la o azvarlitura de bat de Kaliningrad, iar istoria disputelor polonezo-lituaniene pentru aceasta fasie de pamant lasa loc liber Moscovei sa speculeze eventualele conflicte entice din zona, asa cum a facut in Ucraina (Crimeea, Donbas), Georgia (Osetia de Sud, Abhazia) si Moldova (Transnistria), arata Consiliul Atlantic.

Amenintarea este cu atata mai mare cu cat exclava rusa Kaliningrad, mica poarta la Marea Baltica pastrata de Moscova, gazduieste cele 56 de nave de razboi din Flota Baltica, un numar important de submarine, doua baze aeriene, o brigada navala si numeroase trupe terestre.

Tensiunea in zona este atat de mare incat Polonia cere cu insistenta structurilor centrale din NATO sa asigure o prezenta continua in regiune, in vreme ce liderii politici din Lituania, Estonia si Letonia nu au ezitat sa tipareasca brosuri prin care sa invete populatia cum sa se comporte in cazul unei invazii rusesti, potrivit Newsweek.

De altfel, studiul think tank-ului RAND demonstreaza ca o invazie terestra a armatei ruse ar duce la cucerirea capitalelor celor trei tari baltice in aproape 36 de ore, in vreme ce alte analize efectuate de expertii militari americani demonstreaza ca enclava militarizata Kaliningrad poate bloca accesul avioanelor NATO in regiune in caz de conflict.

Cu Moscova in coaste

Dupa destramarea URSS, Moscova a avut grija sa isi pastreze zone de influenta in apropierea tuturor statelor care si-au declarat independenta si au dat semne ca sunt gata sa vireze spre vest.

Exploatand tensiunile etnice din diverse regiuni, Rusia a creat rapid enclave, proces care a culminat cu anexarea Crimeii si intretinerea conflictului din estul Ucrainei.

Un scenariu de acest tip nu este exclus nici in cazul zonei Suwalki. Denumita si Triunghiul Suwalki (delimitat de orasele Punsk, Sejni si Suwalki - n.red.), regiunea a fost aprig disputata in ultimul secol intre Polonia si Lituania, iar mixul populatiei din zona ar putea permite Rusiei sa intretina tensiuni de natura etnica.

De altfel, dupa 1991, acestea au si rabufnit, chiar daca la o intensitate redusa, o parte dintre lituanieni neputand da uitarii nici acum perioada razboaielor cu Polonia de acum aproape 100 de ani si ocuparea capitalei Vilnius de catre polonezi.

In 2014, dupa anexarea Crimeii, un sondaj efectuat in randul lituanienilor arata ca acestia considera Polonia a doua amenintare pentru tara lor dupa Rusia.

Repetitii pentru razboi

In nord-vest, Suwalki este strajuita de Kaliningrad, iar sud-estul este flancat de Belarus, unul dintre cei mai fideli aliati ai Moscovei.

Desi un conflict intre Lituania si Polonia pe tema revendicarii zonei Suwalki este exclus din start, ca urmare a apartenentei celor doua state la aceleasi structuri euro-atlantice, regiunea ramane inca un focar de tensiuni entice.

Pana acum, singurul semn care demonstreaza ca liderii politici europeni din zona baltica au sesizat pericolul inflamarii unui conflict etnic in zona il constituie planul de a constitui din 2017 o brigada militara comuna cu trupe provenind din Polonia, Lituania si Ucraina.

NATO insa ar trebui sa acorde atentie si aspectelor culturale si istorice ale regiunii, incurajand o mai mare cooperare intre Vilnius si Varsovia, pentru a sterge resentimentele existente intre cele doua natiuni, concluzioneaza expertii Consiliului Atlantic.

#enclave Rusia, #tensiuni Rusia NATO, #conflict etnic polonia, #baze militare Kaliningrad, #scenariu conflict Baltica , #Rusia