Mutatie valutara in estul Ucrainei: N-aduce tancul ce-aduce rubla!

Marti, 05 Mai 2015, ora 16:25
3078 citiri
Mutatie valutara in estul Ucrainei: N-aduce tancul ce-aduce rubla!
Foto: Borsa Forex

Printre suierul gloantelor si obuzelor ratacite ce se mai aud ici-colo in zona de conflict din estul Ucrainei, rubla ruseasca se strecoara vioi catre republicile separatiste, dovedindu-se mai eficienta decat armele clasice.

In Donetk, magazinele au deschis ghisee de plata care opereaza numai in ruble pentru luptatorii imbracati in costume de camuflaj, opriti la o scurta aprovizionare in oras.

Biletele de autobuz sau de tramvai se comercializeaza deja in dubla moneda: grivna si rubla, cu o rata de conversie apropiata de cea oficiala. Angajatii benzinariilor tresalta de fericire in ziua de salariu.

Sunt platiti in ruble, pentru ca de la ei isi fac plinul rebelii prorusi, arata un reportaj Bloomberg in regiune.

Separare monetara

"Nu sunt probleme in magazine, toata lumea accepta rubla. Nu au intotdeauna sa dea rest in maruntis, dar iti ofera o guma de mestecat sau o bricheta", descrie una dintre localnice mutatia valutara survenita in estul Ucrainei.

Avansul monedei rusesti in acest teritoriu demonstreaza cum Kievul isi pierde influenta, in ciuda acordului de incetare a focului incheiat intre Ucraina, Franta, Germania si Rusia, care prevede ca natiunea de 40 de milioane de locuitori sa ramana intacta.

Precedentele inregistrate in istoria recenta a tarilor ex-sovietice Georgia si Moldova arata ca acesta este preludiul crearii unor enclave proruse.

"Gradul crescut de folosire a rublei in tranzactiile din Lugansk si Donetk este un alt semn ca Rusia intentioneaza sa pastreze suveranitatea de facto asupra teritoriului si controlul separatistilor", considera Cliff Kupchan, presedintele Eurasia Group, din New York.

"Daca cele doua parti vor respecta armistitiul, ceea ce pare improbabil, atat rubla cat si grivna vor continua sa circule. Daca nu, rubla va fi moneda care va acapara intreaga piata", mai spune Kupchan.

Moneda pentru rebeliuni

Regiunile georgiene Abhazia si Osetia de Sud, in care separatistii au fost sustinuti constant de catre Moscova, folosesc rubla ca moneda uzuala.

In Transnistria, regiune desprinsa din Republica Moldova dupa inclestarile armate de la inceputul anilor '90, separatistii si-au batut moneda proprie denumita tot rubla.

In Crimeea, de la anexarea ei in martie 2014 de catre Rusia, moneda oficiala este rubla.

Ucraina ramane singurul loc din lume unde deprecierea de 46% suferita de rubla, in 2014, in fata dolarului american nu a facut moneda ruseasca mai putin atractiva.

Aceasta si ca urmare a faptului ca grivna ucraineana a inregistrat o cadere de 48% in aceeasi perioada, ajungand cea mai slaba valuta din lume pe ultimii doi ani.

Intre timp, in primele patru luni ale acestui an, rubla a dat semne de redresare partiala, inregistrand chiar o apreciere spectaculoasa pe parcursul lunii trecute.

Marti, in a treia zi de tranzactii din mai, moneda ruseasca a mai recuperat 0,4% din handicapul inregistrat in fata dolarului.

Modelul Crimeea

Rubla se bucura de un succes deosebit pe piata din Donetk unde majoritatea magazinelor si firmelor o accepta fara comentarii.

Grivna a devenit atat de rara incat nu omai gasesti nici in bancomate, ceea ce iti face pe localnici sa traverseze linia de conflict pentru a retrage bani de pe card.

Raritatea monedei ucrainene, accentuata de traseele sinuoase pe care le impune regimul de la Kiev pentru intrarea si iesirea din zona de conflict, ii face pe rebeli sa vorbeasca despre necesitatea adoptarii unei noi monede.

"Vedem cum produsele rusesti au inceput sa le inlocuiasca pe cele ucrainene in magazine. Grivna nu va disparea complet din cauza legaturilor regionale. Oamenii inca circula dintr-o parte in alta", explica Andrei Purgin, unul dintre liderii auto-proclamatei Republici Populare din Donetsk.

Alexander Kofman, ministrul de Externe din Donetk, nu se arata asa convins de capacitatea grivnei de a rezista pe piata din republicile separatiste.

Din punctul sau de vedere, rubla isi face din ce in ce mai mult loc in zona, pana la o inlocuire totala a grivnei, dupa modelul Crimeea, nemaifiind prea mult timp.

Banca Centrala a Rusiei, institutia care a operat trecerea la alta moneda pentru Peninsul Crimeea, a refuzat sa comenteze asupra fenomenului de extindere a influentei monedei sale in estul Ucrainei.

Transe externe

Ca o alta forma de incredere capatata de separatisti in moneda ruseasca, pensiile unor localnici au inceput sa fie platite in ruble, dupa ce razboiul civil a taiat alimentarea cu fonduri de la Kiev.

"Platile au fost facute din transe externe", au comunicat oficialii guvernului separatist, fara a dezvalui sursa banilor.

"Nu-mi pasa daca sunt in ruble sau in alta moneda. Nu mi-am vazut pensia de 10 luni, asa sunt bucuros sa ma plateasca in ce or vrea ei", spune Fedor, un pensionar in varsta de 67 de ani.

La Lugansk, grivna mai ocupa doar 12% din totalul tranzactiilor efectuate in piata din aceasta regiune.

Rubla conteaza in proportie de 85%, iar dolarul american suplineste restul de 3 procente in afacerile derulate in zona, a confirmat luni liderul separatist din Lugansk, Igor Plotnitskiy.

La Kiev, guvernatorul bancii centrale a Ucrainei sustine ca grivna ramane singurul mijloc legal de plata pe teritoriul tarii.

Si in timp ce rubla incepe sa prinda din ce in ce mai multi suporteri in estul Ucrainei, iar dolarul ramane valuta forte, grivna este inca majoritara in Donetk.

"Cand am incercat sa platesc in ruble, o casiera s-a uitat pe indelete la ei pentru ca nu vazuse niciodata ruble. In alte cazuri sunt privita cu gelozie de catre cumparatori", povesteste Dina Kopsova, al carei sot lucreaza in Rusia.

Fotograful Oleksandr Ilyin crede ca doar 10% din populatia din Donetk foloseste constant rubla, in special varstnicii.

Dar cu toate acestea, apetitul pentru ruble este in crestere, chiar daca nu toata lumea se poate obisnui din prima cu moneda care a invadat estul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii ruble Ucraina, #plati ruble Ucraina, #monede uzuale republici separatiste Ucraina , #Rusia