Incepand de luni, 7 iunie, se desfasoara o noua editia a programului Tezaur, in cadrul caruia romanii pot cumpara titluri de stat, cu trei emisiuni pe 1, 3 si 5 ani la dobanzi de 2,95%, 3,35% si 3,65% pe an.
Dobanzile pe 1 si 3 ani sunt similare cu cele din luna mai. In ceea ce priveste cea pe 5 ani, de precizat ca in mai nu a existat. Totusi, dobanda este mai mica decat in aprilie.
Perioada de subscriere este 7 - 28 iunie 2021 prin Trezorerie sau Posta Romana. Diferenta este ca in cazul celor care opteaza prin Posta, daca sunt din mediul rural, ultima zi fiind 24 iunie, iar in urban - 25 iunie.
Valoarea minima a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentand pretul de emisiune al unui titlu de stat.
Castigul nu se impoziteaza. ...citeste mai departe despre "Romanii pot cumpara titluri de stat prin programul Tezaur. Care sunt dobanzile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Iunie 2021, ora 10:33
Daca nu vrei sa te complici prea mult cu investitii in actiuni, marfuri sau criptomonede, atunci mai ai doua alternative cu care nu trebuie sa iti bati capul prea tare. Si daca lunile trecute faceam o comparatie legata de titlurile de stat si depozite, iar depozitele ieseau mai bine decat titlurile de stat, acum situatia s-a schimbat.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cat castigi din tiluri de stat si cat din depozite.
Titlurile de stat Tezaur care se vand de-a lungul lunii aprilie au o dobanda de 2,95%, care chiar daca este mai mica decat cele mai avantajoase dobanzi de depozite, tot iti aduc un castig mai mare.
Diferenta sta in faptul ca depozitele sunt impozitate pe profit cu 10%, in timp ce titlurile de stat nu.
Astfel ca, la 1.000 de lei investiti in tiluri de stat, vei avea, dupa un an, un profit de 29,5 lei. In timp ce, la un depozit care are o dobanda de 3% sau chiar si 3,20%, la finalul anului vei avea ceva mai putin bani.
Profitul brut va fi de 30 de lei sau, dupa caz, 32 de lei. Daca din acestia mai scazi cate 10 % impozitul pe profit, atunci profitul tau net va fi de 27 de lei, sau 28,8 lei, dupa caz.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
De ce ti se poate respinge dosarul la Noua casa, trecand peste motivele evidente
Cum iti calculezi creditul maxim pe care-l poti lua in functie de salariul net
De ce nu... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 08:30
Desi sunt considerate cea mai sigura investitie pe care o poate face o persoana, titlurile de stat, in Romania, nu mai reprezinta cea mai profitabila optiune pe care un cetatean o are. In momentul de fata, bancile au venit cu oferte mult mai bune la dobanzi decat cele pe care le are statul la titlurile de stat Tezaur.
In principiu, de-a lungul ultimei jumatati de an, statul a aratat ca vrea sa atraga banii populatiei, dar nu mai este atat de dispus sa plateasca pentru acest lucru.
Astfel ca, in august 2020, dobanzile la titlurile de stat Tezaur erau de 3,5% - 1 an, 4% - 2 ani, 4,25% - 3 ani, 4,75% - 5 ani, fara plafon individual de subscriere.
De la 1 martie dobanzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadenta de 1 an, 3,10% pentru scadenta de 3 ani si 3,25% pentru scadenta de 5 ani.
Titlurile de stat sunt emise in forma dematerializata, au valoare nominala de 1 leu, iar dobanda anuala este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
Avantaje si dezavantaje
Titlurile de stat emise in cadrul programului sunt transferabile si se pot rascumpara in avans.
La banci, cele mai bune bonificatii de depozite sunt de la 3% si se intind pana la 3.80%.
Pe de alta, profitul scos din titlurile de stat este neimpozabil, acesta fiind unul dintre putinele avantaje cu care vine investitia in fata bancilor.
Exemplu de calcul:
Daca luam sa comparam cele doua tipuri de investitii de-a lungul timpului, vom vedea cum s-a schimbat inclinarea balantei.... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 00:10
De azi, puteti subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur, cu maturitati de 1, 2 si 3 ani, a anuntat Ministerul Finantelor Publice.
Perioada de subscriere se va incheia pe data de 14 decembrie 2020. Aceste emisiuni reprezinta o alternativa de economisire avantajoasa pentru romani, avand in vedere ca veniturile provenind din dobanzi sunt neimpozabile.
Rata dobanzii este de:
* 3,5% - 1 an,* 3,75% - 2 ani,* 4,00% - 3 ani, fara plafon individual de subscriere.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
* de la unitatile Trezoreriei Statului in perioada 17 noiembrie - 11 decembrie 2020;* de la unitatile C.N. Posta Romana in perioada 17 noiembrie - 10 decembrie 2020 in mediul urban si in perioada 17 noiembrie - 12 decembrie 2020 in mediul rural.
Pentru aceasta achizitie, sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii.
Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar in perioada de subscriere.
Titlurile de stat sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans.
In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale care le atesta calitatea.
CITESTE SI:... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:18
Daca ai un surplus de bani si nu vrei sa-i tii "la ciorap", unde nu fac decat sa se devalorizeze din cauza inflatiei anuale, ai la dispozitie doua dintre cele mai simple metode de a-i face sa se inmulteasca. Ori ii depui intr-un depozit bancar, ori mergi pe mana Guvernului si investesti in titluri de stat.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Banii tai, care sunt principalele avantaje ale celor doua produse.
Atat statul, cat si bancile ofera dobanzi atragatoare doar daca tii banii pe termen lung in cele doua produse de investitie. In momentul de fata, bancile nu mai au nevoie de lichiditate (adica bani pe care sa-i faca sa circule) si, din acest motiv, bonificatiile pe care le ofera la economii sunt destul de mici, unele chiar sub rata inflatiei.
Astfel ca, in momentul de fata, poate vei gasi o banca atat de darnica incat sa iti ofere un depozit cu o dobanda de 3,5% pe an, asta in cazul in care alegi sa-i tii acolo trei ani, cel putin. Asta inseamna ca, dupa cei trei ani, vei scoate banii cu un profit de aproape 10%.
In cazul titlurilor de stat, pentru ca vistieria statului este cam goala, in momentul de fata, iar guvernul este fortat sa se imprumute, acesta scoate la vanzare titluri de stat. Fie ca vorbim despre titluri de stat Fidelis sau Tezaur, dobanzile ajung undeva la 4,5% pe an, daca achizitionezi titlurile de stat cu o maturitate de 5 ani.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 08:30
Romanii pot cumpara, incepand de luni, noi titluri de stat. Emisiunea face parte din programul Tezaur, destinat exclusiv populatiei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, scadentele sunt la 1, 2, 3 si 5 ani, iar dobanzile anuale sunt de 3,5%, 4%, 4,5% si, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
in perioada 4 - 22 martie 2019 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statuluiin perioada 4 - 21 martie 2019 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana, din mediul urban, iar in perioada 4 - 20 martie 2019 din mediul rural.
Potrivit sursei citate, sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii. De asemenea, a fost eliminata plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice in cadrul acestor emisiuni.
Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea, in perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile si nu mai pot fi anulate. Titlurile de stat sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur pot fi transferabile si se pot rascumpara in avans. In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale care le atesta... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 08:51
Romanii care au cumparat titluri de stat prin Programului Tezaur - editia Centenar le-ar putea tranzactiona sau folosi pe post de garantii bancare inainte de scadenta.
In momentul in care a fost lansat programul, Ministerul de Finante a anuntat ca persoanele care cumpara titlurile de stat raman cu banii blocati pana la incheierea perioadei de 5 ani, timp in care primesc dobanda anuala de 5%.
In cadrul primei emisiuni de titluri de stat lansata de Ministerul Finantelor Publice au fost investite 786 milioane de lei, iar oficialii institutiei considera ca lipsa posibilitatilor de a tranzactiona dupa vanzare este un factor care a redus atractivitatea pentru populatie a acestor titluri de stat, informeaza Profit.ro.
O varianta pentru tranzactionarea titlurilor de stat ar putea fi Bursa de Valori Bucuresti, dupa modelul emisiunilor de titluri pentru populatie derulate in anii trecuti.
"Intentia Guvernului este ca, pana la finalul anului, sa identifice solutii de modificare a cadrului legal, astfel incat titlurile de stat pentru populatie sa poata fi utilizate pentru garantarea imprumuturilor contractate de persoanele fizice si pentru a crea posibilitatea transferului proprietatii asupra acestora", potrivit Ministerului Finantelor.
Premierul Viorica Dancila a anuntat recent ca emisiunea de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur - editia Centenar va continua.
"Ministerul Finantelor Publice are in vedere continuarea emiterii de titluri de stat pentru... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 10:47
Ministerul de Finante lanseaza un nou program care va da posibilitatea tuturor romanilor interesati sa achizitioneze titluri de stat direct prin Trezoreria Statului, fara comisioane.
"Astfel, facem primul pas in privinta lansarii Programului Tezaur, instrumentul prin care vor fi efectuate emisiunile de titluri de stat (...) Titlurile de stat pentru populatie vor fi emise prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei statului", se arata intr-un comunicat al ministerului emis vineri.
In acelasi timp, veniturile obtinute din detinerea titlurilor emise de statul roman, prin Ministerul de Finante, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.
"Termenii si conditiile financiare aferente fiecarei emisiuni vor fi specificate in cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice", mentioneaza sursa citata.
Reprezentantii Ministerului Finantelor anuntau, pe 30 august, ca se va lansa in septembrie o noua emisiune de titluri de stat pentru populatie in cadrul programului FIDELIS, iar din octombrie vor veni cu un nou instrument, si anume certificate trezorerie.
"Momentan nu va putem da detalii despre dobanzi. Acestea vor fi anuntate ulterior, cand vor fi publicate proiectele", au precizat acestia.
Titlurile de stat emise de Finante in cadrul programului FIDELIS Centenar au intrat la tranzactionare anul trecut, pe 5 august.
"MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 20:29
Japonia a anuntat ca, pentru prima data, va achizitiona obligatiuni de stat ale Chinei, in cadrul consolidarii schimburilor financiare dintre cele doua puteri asiatice, transmite AFP.
"Am primit acordul autoritatilor chineze pentru a cumpara obligatiuni de stat" in valoare de aproximativ 10,3 miliarde de dolari, a declarat ministrul nipon al finantelor, Jun Azumi, in cursul unei conferinte de presa.
Acest demers se inscrie in cadrul unei serii de acorduri financiare incheiate in decembrie intre Tokyo si Beijing. Autoritatile japoneze le-au cerut ulterior oficial permisiunea omologilor de la Beijing de a achizitiona obligatiuni emise de guvernul chinez, primind recent unda verde.
Azumi a tinut sa precizeze ca data la care vor fi cumparate bonuri de tezaur ale Chinei nu a fost stabilita, mentionand ca aceasta decizie va fi luata in functie de evolutia pietei.
China si Japonia, a doua si a treia putere economica mondiala, ambele in posesia unor uriase rezerve de schimb, incearca amandoua sa-si diversifice investitiile in monede straine. Ele sunt principalele detinatoare de bonuri ale Trezoreriei americane.
Acordurile din decembrie au ca obiectiv sa dezvolte folosirea monedelor lor nationale, yuanul si, respectiv, yenul, in tranzactiile si investitiile bilaterale, in locul dolarului american, cum este in prezent cazul pentru circa 60% din schimburile chino-japoneze.
Folosirea directa a monedei lor va permite societatilor chineze si japoneze sa-si... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 09:44