Statul vrea sa imprumute 4 miliarde de lei de la populatie, platind o dobanda de 5% pe an, sensibil mai mare decat dobanzile oferite in acest moment de bancile comerciale la depozite.
Ministerul de Finante a lansat, vineri, prima emisiune de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur - editia Centenar, destinata exclusiv populatiei.
Astfel, romanii pot cumpara titluri de stat in urmatoarele conditii:
- scadenta la 5 ani
- pretul de 1 leu/titlu
- dobanda de 5% pe an
- dobanda se plateste la termenele din prospectul de emisiune
- titlurile nu pot fi rascumparate inainte de scadenta
- titlurile sunt netransferabile, nu se tranzactioneaza
- veniturile obtinute sunt neimpozabile
Titlurile de stat pot fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, astfel:
In perioada 15 iunie - 06 iulie 2018 de la unitatile Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscalIn perioada 15 iunie - 05 iulie 2018 prin reteaua de oficii ale Postei din mediul urbanIn perioada 15 iunie - 04 iulie 2018 prin reteaua de oficii a Postei din mediul rural.
Plafonul stabilit pentru anul 2018 este de 4 miliarde lei, precizeaza Ministerul de Finante.
De ce se imprumuta statul cu o dobanda atat de mare?
Faptul ca statul se imprumuta de la populatie la o dobanda atat de mare arata ca exista o mare nevoie de bani la buget in acest moment, a declarat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker in cadrul Tradeville.
"In acest fel statul strange niste bani, asta este clar. De asta se face emisiunea de titluri, cu scopul de a atrage bani la buget. Asta reflecta necesarul de bani pe care il are statul roman. Faptul ca este un necesar de lichiditati ridicat in acest moment obliga statul sa se imprumute la niste randamante mai ridicate. Lucru care se intampla si in cazul acestei emisiuni, dar probabil si in cazul altor emisiuni pe care le face statul.
Pe de alta parte, randamentul acesta reflecta evolutia inflatiei din ultima perioada. Adica statul nu se mai poate imprumuta la aceleasi randamente pe care le-a oferit in urma cu cativa ani la emisiunile precedente destinate populatiei. Tineti minte ca atunci erau in jur de 2 sau 2 si ceva la suta. Deci randamentul acesta reflecta contextul macroeconomic actual, in care dobanda de referinta a BNR a crescut, in contextul in care ROBOR a crescut si in care inflatia se situeaza la niste niveluri mult mai ridicate decat era in urma cu cativa ani.
Practic, d ...citeste mai departe despre "Statul se imprumuta de la populatie la dobanzi mari, dar atentie la conditii! Banii raman blocati pentru 5 ani" pe Ziare.com