Vin sarbatorile, cu bune si cu rele. Unii dintre noi adoram pur si simplu haina sarbatorilor care ne imbraca pe dinauntru si pe dinafara.
Vedem doar vitrinele decorate, strazile frumos luminate, auzim colinde si suntem intr-un film al nostru din care nimeni si nimic nu ne poate scoate. Am vazut insa in jurul meu oameni la care stresul cadourilor, vizitelor, curateniei, preparatelor culinare depasea cu mult bucuria de a asculta colinde.
Am ramas fara cuvinte cand am auzit o doamna ca nu ii impodobeste bradul copilului (are 7 ani) decat atunci cand termina curatenia generala.
Si o intreb cand va fi acel moment? "A, pai doar nu o fac de acum ca se face mizerie la loc pana de Craciun. Dar in fiecare an am facut asa. Asa facea si mama, nu stiu de ce ma bate acum la cap cu bradul?!?". "AHAAA!!!", zic.... Sigur, fiecare este in realitatea lui. Fiecare dintre noi alege ce vrea sa traiasca si cum.
Eu doar am constientizat cat de nocive sunt anumite programe. Cat de mult rau ne putem face datorita rigiditatii. Pana nu demult si eu eram rigida si extrem de atasata de locuri sau obiceiuri. Voiam cumva sa perpetuez un comportament pe care l-am primit din familie. Mi-a fost folositor, insa pana la un punct.
Cand am identificat ca nu se mai potriveste cu ceea ce traiesc in prezent alaturi de fiul si sotul meu am decis sa schimb. Nu a fost usor, nu a fost o schimbare naturala, a fost una constienta. Recunosc ca fiul meu m-a ajutat enorm. Copiii sunt conectati la propriile... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 09:50
Am pornit in alcatuirea acestui articol de la multitudinile de lucruri pe care mi-am propus sa le fac in acest weekend, gandindu-ma ca inca o zi libera imi va fi de folos sa termin ce nu am apucat in timpul saptamanii, ba chiar sa fac, poate, ceva in avans. Din fericire pentru mine, cand cei din familie se strange impreuna de sarbatori sunt mai mult decat dornici sa se ocupe de toate aspectele, sa faca toate pregatirile necesare, mie revenindu-mi doar sarcini foarte simple - sincer, nu pot spune ca nu imi convine, ei se bucura de pregatiri, eu nu ii incurc cu nimic - toata lumea e fericita.
Avand acest timp la dispozitie si fiind o fire analitica, mi-am propus sa ma uit peste cateva carti de specilitate privind stresul, sanatatea si importanta relaxarii. Tin tot timpul ca articolele pe care le scriu sa contina, pe langa parerea personala si experienta proprie, si cateva aspecte general valabile, cercetate si validate.
Mi-am dat seama ca nu respect toate sfaturile si bunele practici si am aflat cateva lucruri mai de finete despre stres, iar unele dintre ele mi s-au parut chiar importante si as vrea sa le impartasesc cu voi.
Stresul afecteaza memoria si gandirea - prin producerea unei enzime (PKC) care interfereaza cu functionarea cortexului prefrontal ce reglementeaza ganduri, comportamente si emotii. Rezultatul este ca PKC afecteaza memoria pe termen scurt si alte functii ale cortexului prefrontal.
BUNA PRACTICA: nu luati decizii in situatii de stress sau cand... mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 12:30
Odata cu terminarea vacantei de Craciun si cu reinceperea activitatii in noul an, iuresul cotidian de la job incepe sa-si faca din nou simtita prezenta, cu atat mai mult cu cat, in multe cazuri, Sarbatorile de Iarna au insemnat pregatiri, petreceri si alte activitati de socializare si mai putin odihna.
In aceste conditii, stresul de la locul de munca va fi resimtit cu atat mai acut, iar abilitatile tale de manager devin cruciale.
Dragos Nicolaescu, mentor vocational, a prezentat, pentru Business24, cele mai intalnite surse de stres la locul de munca. Simpla constientizare a acestor factori te-ar putea ajuta sa ai un an nou mai bun decat cel care a trecut, in firma.
Cea mai des intalnita sursa de stres priveste stabilitatea locului de munca
Tinand cont ca riscul pierderii jobului reprezinta cea mai frecventa sursa de stres pentru angajati, este important pentru acestia sa-si dezvolte surse de venit paralele sau pasive pentru a-si reduce anxietatea, spune specialistul. Insa cel mai important este ca ei sa inteleaga cat de valorosi sunt pentru proiectul in care s-au implicat si cat de mult conteaza calitatea muncii lor.
"Cu cat esti mai competent in postul tau si mai compatibil cu alte posturi, cu atat vei fi mai putin afectat de o eventuala restructurare", remarca mentorul vocational. Daca angajatii simt aprecierea ta, factorul de stres dispare, iar eficienta lor creste.
Relatia cu managerii, locul doi in topul factorilor de stres
Interactiunea cu... mai mult
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 00:00
In aceasta perioada a anului te poti lasa foarte usor coplesita de listele "de facut", de sarcini trasate de tine insati si chiar de numarul mic de zile ramas pana la petrecerea de Anul Nou.
Nu ai niciodata timp sa faci tot ceea ce ti-ai propus, iar obiceiurile sanatoase raman la sfarsitul listei de prioritati, marcata acum de obligatiile sociale si cele de familie.
Daca simti ca incepi sa intri in panica si ca nu faci fata avalansei de evenimente din aceasta perioada de "timp liber", inspira adanc, te invata expertii YogaJournal.
Chiar daca ai impresia ca nu mai ai nici macar un minut liber, nu este adevarat. Ai nevoie doar de cateva momente pentru tine, in care sa apesi "butonul de Pauza". Sa te poti calma.
Incepe-ti ziua cu o postura corecta
Stabileste-ti singura un ritual pentru fiecare dimineata si stabileste-ti un set de intentii pozitive pentru ziua care urmeaza.
Pentru a-ti limpezi gandurile si a-ti echilibra respiratia, poti incerca tehnica de respiratie "Ujjayi Pranayama".
"Ujjayi este recunoscuta pentru modul special in care se face inspiratia si expiratia. Inspiratia se face pe nas si expiratia, usor, pe gura larg deschisa. Odata cu expiratia se va produce si sunet usor: HA", explica Andreea Bonea, instructor specialist in tehnici yoga.
"Dupa ce repeti asta e cateva ori, urmeaza inspiratia si expiratia doar pe nas. Si acest tip va genera un sunet aparte.
Sunetul poarta denumirea de 'mantra nerostita' si ajuta la scaderea ritmului... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 00:00
Pe o scara de la 1 la 10 cat de stresata ai fost in luna decembrie? Poate 2? Sau mai degraba 8, 9?
Dar te poti gandi ca a venit Craciunul si esti in concediu. Iti vei petrece sarbatorile in liniste. Ti-ai propus sa nu iti mai verifici e-mailul, sa iti tii telefonul pe modul silentios, sa dormi mai mult, sa zambesti, ba chiar sa eviti vizitele.
Intr-un cuvant, ti-ai propus sa te relaxezi!
In ciuda promisiunilor, ai acum senzatia ca ai ramas cu piciorul pe pedala de acceleratie si treaba asta cu relaxarea nu o sa mearga. Esti in alerta, pregatita sa raspunzi unor deadine-uri inexistente. Iti verifici e-mailul si telefonul mai des decat ti-ai propus si esti irascibila.
Organismul tau se poarta de parca ai inca motive de stres, desi tu vrei sa te odihnesti, doar esti in concediu! Iata ce poti face.
Te invit sa numeri pana la 6 in timp ce inspiri adanc. Expira pe gura, ca si cum ai tine intre intre buze un pai, prin care sufli usor. Repeta tehnica timp de 5 minute.
Gata? Felicitari!
Acesta este primul pas pe care l-ai facut pentru a invata sa iti gestionezi stresul, pentru a te relaxa!
Acest lucru este posibil datorita modului in care nu numai sistemul nervos regleaza respiratia, ci si respiratia regleaza functionearea sistemului nervos.
Tehnica respiratiei, oricand la indemana
Nu sunt lipsita de modestie daca iti spun ca ti-am facut unul dinre cele mai frumoase cadouri, un dar de buzunar pe care il poti lua cu tine oriunde, oricand!... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 00:00
Vei arata bine de Sarbatori daca iti vei acorda cateva momente de relaxare, prin masaj sau sport, dar si cel putin o sedinta de cosmetica. Daca ai avut grija de tine pentru a arata bine de Craciun, nu pierde timpul si pregateste-te deja si pentru petrecerea de Revelion.
Aloca-ti timp pentru sanatatea corpului tau si el te va rasplati printr-un tonus bun, o postura mai ferma si un aspect carismatic, spune Mirela Paduraru, trainer cosmetica si machiaj profesional.
In ceea ce priveste machiajul si cosmeticele: iti place rosul pentru unghii? Indrazneste, te sfatuieste specialistul, pentru ca este varianta ideala pentru aceste sarbatori.
Pregateste-ti tenul cu minim doua saptamani inainte de eveniment
Pentru un aspect impecabil se impune sa avem o piele ingrijita. Chiar daca iti ingrijesti pielea zilnic, programeaza-ti la o cosmeticiana buna un tratament de curatare a tenului, urmat la scurt timp de un tratament de hidratare, revitalizare, masaj facial cu produse non grase.
Frecventa ideala in cazul domnilor este: pana in 35 de ani tratament cosmetic lunar, dupa 35 de ani tratament cosmetic la fiecare doua saptamani.
Pentru barbatii peste 45 de ani si pentru doamne, este ideal sa se combine tratamentul cosmetic lunar cu masaje faciale antistres saptamanale, ce pot fi completate de aplicarea unei masti adecvate tenului si de o masca speciala pentru ochi.
Programeaza-ti din timp vizita la medicul stomatolog
Poate fi o vizita de rutina pentru un periaj... mai mult
Marti, 25 Decembrie 2012, ora 00:00
Sarbatorile de iarna au reprezentat intotdeauna cea mai magica perioada din an, insa si cea mai stresanta si incarcata. Slalomul intre nenumaratele petreceri la care sunteti invitati, vizitele la prieteni si la rude, cumparaturile si decorarea casei se pot dovedi epuizante atat fizic, cat si psihic. Invata de la specialisti cum sa faci fata.
Printre cele mai des intalnite motive de stres in perioada sarbatorilor se numara neintelegerile din familie, oboseala fizica si psihica sau absenta persoanelor iubite. In plus, daca aveti propriul business sau conduceti o companie, este foarte posibil sa va confruntati cu stresul rapoartelor de sfarsit de an si cu organizarea petrecerilor pentru angajati.
"In perioada sarbatorilor de iarna, trebuie sa facem fata responsabilitatilor obisnuite, carora li se adauga cele specifice sfarsitului de an. De obicei, relatiile de familie sunt tensionate si foarte multe persoane cedeaza in fata stresului", spune Nicoleta Grigore, psihoterapeut.
Incearca un Craciun diferit
Daca sarbatorile din ultimii ani au fost foarte obositoare si tumultoase, poate ca ar fi cazul sa incerci ceva diferit. Spre exemplu, iti poti rezolva o parte din problemele legate de munca inainte sau dupa sarbatori, pentru a avea timp mai mult pentru familie in ultimele saptamani din an.
Daca te-ai certat cu partenerul in legatura cu momentul impodobirii bradului, a locului unde va petreceti sarbatorile sau a cadourilor pentru copii, incearca sa eviti aceste... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 00:00
Sarbatoarea Craciunului este la doar o saptamana distanta, iar programului normal de munca incep sa i se adauge diferite responsabilitati. Pregatirea mesei de Craciun, cumparaturile, alegerea cadourilor, toate aceste lucruri trebuie rezolvate, in aceeasi masura in care esti nevoit sa iti indeplinesti sarcinile de munca. Daca stii cum sa iti organizezi timpul si actiunile, ai putea sa scapi de stres si sa-ti multumesti si seful, pentru a obtine intr-un final si cateva zile de concediu pentru aceasta perioada. Daca te simti coplesit de tot ce se intampla, poate gandul ca nu esti singurul angajat pentru care perspectiva Sarbatorilor este descurajatoare te va face sa te simti mai bine, spun expertii.
Multi dintre angajatii care au supravietuit concedierilor trec prin moment dificile, in cazul in care indraznesc sa isi prelungeasca un week-end cu cateva zile.
Presiunea s-a amplificat odata cu criza de pe piata muncii, angajatii sunt nevoiti sa indeplineasca si sarcinile celor disponibilizati iar responsabilitatile festive ale perioadei care urmeaza nu vin decat ca un efort in pus pentru acestia.
Cateva zile de absenta de la birou pot amplifica enorm volumul de munca ce trebuie recuperat, iar asta ii sperie pe majoritatea dintre ei.
Cu toate acestea, Diana Rosteka, General Manager Human Synergistics este de parere ca ar fi de ajutor ca managerii impreuna cu echipele lor sa reaseze prioritatile si urgentele pe termen scurt si sa gaseasca acele compromisuri cu care pot trai.... mai mult
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 18:10
Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi si odata cu ele vine si cel mai asteptat moment, cel al primirii cadourilor. Dar ce poate fi mai placut decat sa primesti un cadou? Poate doar sa-l daruiesti.In fiecare an, in prag de Sarbatori, avem o ocupatie care se poate transforma din bucurie in calvar, daca ii permitem. Cumparatul cadourilor poate reprezenta un stres pentru multe persoane. Si asta pentru ca se gandesc ca vor cheltui multi bani si vor ramane cu buzunarul gol dupa Sarbatori. Nu iti trebuie insa un buget foarte mare pentru a le face o bucurie celor dragi. Important este sa stii cum sa calculezi fiecare banut. Revista Forbes a alcatuit un top al celor mai frecvente greseli pe care oamenii le fac atunci cand cumpara cadouri si te invata cum sa treci peste Sarbatorile de iarna cu bani putini.
Fa-ti o lista de cumparaturi
Multe persoane pleaca la cumparaturi fara o lista. Insa, nu este indicat sa faci acest lucru, pentru ca in momentul in care intri in magazine esti tentat sa cumperi tot felul de lucruri care nu-ti sunt de fapt necesare.
Asadar, fa o lista pe care notezi numele celor carora vrei sa le cumperi un mic dar de Sarbatori. Totodata, poti trece in dreptul lor un posibil cadou. Iti va fi foarte usor, pentru ca daca nu gasesesti acel lucru il poti inlocui cu ceva asemanator.
Bugetul pentru cumparaturi
"Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii cand merg la cumparaturi este ca nu isi fac un buget destinat acestui lucru", spune Pat... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 00:35