Ce te face fericit, de Craciun? Sfaturi de la psihologul Delia Codreanu

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 00:00
3819 citiri
Ce te face fericit, de Craciun? Sfaturi de la psihologul Delia Codreanu

Sub avalansa urarilor de a avea sarbatori pline de "fericire", "lumina", "belsug", "caldura", "sfintenie" sau "liniste", precum si a numeroaselor modele propuse de reclamele anumitor produse, povestile si filmele din aceasta perioada, poti cu usurinta resimti presiunea unui "Craciun ca in povesti", iar orice mai putin de atat sa reprezinte o nereusita.

Nu este astfel de mirare ca Sarbatorile de Iarna pot deveni surse importante de anxietate sau depresie pentru anumite persoane. Business24 iti arata cum poti depasi aceste capcane.

Sarbatorile, legatura cu trecutul

"Sarbatorile sunt, prin constanta lor, momente care ne leaga foarte mult de trecut. Constient sau nu, retraim in aceste momente sarbatori trecute, atmosfera de familie, de sarbatoare alaturi cei apropiati", explica Delia Codreanu, Psiholog/ Psihoterapeut - analiza tranzactionala.

Astfel, pe langa asa-zisa "magie a copilariei", in sistemul tau afectiv vor fi readuse in prim plan relatiile cu familia de baza, la o intensitate foarte mare, iar pentru multi dintre noi, aceste legaturi de baza sau atasamente fundamentale pot reprezenta surse de neajunsuri sau frustrari.

In plus, cvasipermanenta modelelor ideale din media provoaca diverse comparatii din care este greu sa iesim castigatori. Orice neajuns, fie ca priveste viata ta de familie, relatia de cuplu, cariera sau relatiile sociale, va deveni astfel de zeci de ori mai grav prin lentila unui "Craciun ca-n povesti".

Traieste in prezent si nu pierde din vedere esentialul

Inclusiv intentia nobila de a-i face fericiti pe cei din jurul nostru prin cadoul "perfect" sau nevoia de a petrece o vacanta "perfecta", dupa luni de munca asidua, pot reprezenta factori suplimentari de stres, care nu te vor lasa sa te bucuri de aceasta perioada.

Dorinta de a oferi "cadoul perfect" poate fi, de multe ori, doar o reactie automata prin care incerci sa obtii acceptarea celorlalti, iar cautarea "vacantei perfecte" o scapare din vedere a lucrurilor care sunt cu adevarat importante pentru tine.

Indiferent de tipul de amintiri pe care ti-l provoaca perioada Sarbatorilor de Iarna, "trebuie sa nu uitam ca Sarbatorile de anul acesta nu sunt cele din copilarie", spune Delia Codreanu.

Este important astfel sa te uiti la contextul prezent si sa nu faci comparatii cu niste sarbatori idealizate prin prisma copilului de odinioara, dar nici sa ramai blocat din cauza unor evenimente traumatizante trecute.

"Este totusi destul de greu sa faci acest lucru, daca nu esti intr-un proces terapeutic; nu se poate schimba totul de azi pe maine. Dar atentia e bine sa fie concentrata pe prezent. Hotararea de a lasa problemele trecutului pentru dupa Sarbatori poate fi mai usoara daca te hotarasti sa incepi o munca cat de cat disciplinata asupra interiorului tau, dupa ce acestea trec", este de parere psihoterapeutul.

Cum sa te relaxezi de Sarbatori

"Relaxarea e bine sa fie facuta de fiecare asa cum stie ca functioneaza mai bine. Ce e rau in perioada asta e sa fortezi", arata Delia Codreanu.

Astfel, daca oricum Craciunul iti provoaca anxietate, nu este o idee buna sa asculti colinde, ci un alt gen de muzica, despre care stii ca te calmeaza. Gatitul poate fi o alta modalitate de relaxare, dar e important sa retii ca o faci pentru a te simti tu bine, si nu pentru a face placere familiei sau musafirilor.

Mai mult, "daca simti ca esti foarte trist si singur de Craciun si esti pe punctul de a plange, poti folosi zilele libere facand chiar asta, ca mica igiena psihica. Nimeni nu poate fi obligat sa fie vesel de Craciun", te sfatuieste psihoterapeutul.

O alta activitate extrem de importanta pentru ceilalti, dar care ne poate oferi noua insine beneficii emotionale incredibile, sunt actele de caritate si oferirea de ajutor. Oricine poate gati sau cumpara cateva portii de mancare, pe care apoi sa le imparta celor nevoiasi.

"Este un remediu candid impotriva depresiei. Daca aceste lucruri nu functioneaza, e bine ca persoana in cauza sa apeleze la un psihoterapeut care sa o ajute sa treaca peste aceasta perioada dificila", explica psihologul.

"Fiecare are dreptul sa fie fericit, de ce sa nu incepi cu Craciunul acesta, chiar daca munca va continua si dupa el?", completeaza specialistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sfat psiholog Craciun, #anxietate Sarbatori, #depresie Craciun, #relaxare Craciun, #depasire probleme Sarbatori , #Sfatul psihologului