De ce sa nu intri in panica, cand ti se schimba seful

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 15:32
2418 citiri
De ce sa nu intri in panica, cand ti se schimba seful

Plecarea sefului cu care te-ai inteles atat de bine poate fi o veste trista, insa inlocuirea sa cu un nou sef, cu noi pretentii si alt ritm de munca reprezinta intr-adevar o etapa dificila in viata profesionala a oricarui angajat. Noul sef va dori inevitabil sa-si puna amprenta asupra departamentului, iar tie iti raman doar doua variante, sa pleci sau sa il sustii, potrivit Monster.com. 

O demisie este o decizie cu greutate, insa nici nu poti sa stai 40 de ore pe saptamana in stres continuu la birou, asa ca poti face o vizita la departamentul de Resurse Umane pentru a afla daca nu exista vreun post liber in compania ta.

Chiar daca incepeti colaborarea intr-un mod mai putin placut, asta nu inseamna ca singura solutie ar fi plecarea ta, ci exista diferite modalitati prin care poti face totusi o trecere mai lina de la un “regim” la altul.

Fa cunostinta cu noul sef

Spune-i ca speri sa colaborati bine in continuare si ca iti doresti sa inveti care este stilul sau de munca.

Afla care sunt proritatile in ceea ce priveste departamentul vostru si fii pregatit sa faci fata catorva schimbari.

Infrunta criticile

Vorbeste cu seful tau despre criticile pe care ti le adreseaza, fara sa devii defensiv.

Explica-i politicos ca ai sentimentul uneori ca exista o comunicare defectuoasa intre voi sau ca se intampla sa faci lucruri cu care el nu este de acord.

Cere-i sprijinul si cateva indicii prin care tu ai putea sa iti faci treaba cat mai corect, iar daca exista alte probleme ascunse in spatele reprosurilor, acum vor iesi la iveala, spun specialistii.

Usureaza munca noului sef

Daca seful se simte coplesit de noile responsabilitati, sunt mari sanse ca acest lucru sa se reflecte direct in comportamentul sau fata de tine.

E posibil ca acesta sa se foloseasca de replici dure pentru a masca o lipsa de siguranta, de aceea ar trebui sa gasesti modalitati pentru a-i usura eforturile noului sef.

Acum este momentul sa iti oferi ajutorul, nu sa astepti sa fii ajutat, spun specialistii.

Daca lucrati impreuna la un proiect care acumuleaza intarzieri, alcatuieste o lista cu sarcini urgent de indeplinit, astfel incat sa mariti viteza cu care se desfasoara proiectul.

Apropie-te de noul sef

Daca ai posibilitatea, poti iesi la masa cu noul sef, spun expertii.

Intalnirea poate urma modelul unui interviu in care sa ii adresezi cateva intrebari cu privire la postul sau precedent.

Ai mare grija insa sa pastrezi o oarecare distanta, intrucat unii sefi nu apreciaza o apropiere prea rapida.

Mai mult decat atat, unii sefi prefera sa tina mereu “o bariera” intre ei si subordonatii lor.

Asculta mai mult decat ai vrea sa vorbesti, iar daca ti se adreseaza intrebari raspunde cu sinceritate si mare atentie pentru ca si seful tau te analizeaza in aceeasi masura in care il analizezi tu pe el.

Ai mare grija la atitudinea ta

Incearca sa nu fii defensiv cu noul sef, sa nu fii incapatanat cand ti se cere sa faci lucrurile diferit fata de cum erai obisnuit in departament si sa scoti cuvintele “nu pot” “nu vreau” sau “imposibil” din vocabularul tau, te sfatuiesc specialistii.

Dan Berteanu, President of the Board United Business Development, este de parere insa ca aceasta schimbare ar trebui sa fie mai mult o provocare pentru noul sef. Acesta trebuie sa isi castige respectul oamenilor, iar subordonatii la randul lor sa ii comunice acesta stilul lor de lucru. Relatia este vazuta din perspecitva lui Berteanu ca un schimb, in care ambele instante comunica deschis nevoile profesionale.

In ceea ce priveste atitudinea angajatilor in fata schimbarii, Dan Berteanu indeamna angajatii sa adreseze intrebari de lamurire, astfel incat intentiile sa fie bine intelese de ambele parti implicate in colaborare. Scopul final este atingerea obiectivelor, iar pentru a face acest lucru este nevoie de o relatie de deschidere si transparenta, sustine Berteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, #panica, #schimbare, #sef , #stiri Intel