Cum "supravietuiesti" stresului provocat de Sarbatori, la birou

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 18:10
2149 citiri
Cum "supravietuiesti" stresului provocat de Sarbatori, la birou

Sarbatoarea Craciunului este la doar o saptamana distanta, iar programului normal de munca incep sa i se adauge diferite responsabilitati. Pregatirea mesei de Craciun, cumparaturile, alegerea cadourilor, toate aceste lucruri trebuie rezolvate, in aceeasi masura in care esti nevoit sa iti indeplinesti sarcinile de munca. Daca stii cum sa iti organizezi timpul si actiunile, ai putea sa scapi de stres si sa-ti multumesti si seful, pentru a obtine intr-un final si cateva zile de concediu pentru aceasta perioada. 

Daca te simti coplesit de tot ce se intampla, poate gandul ca nu esti singurul angajat pentru care perspectiva Sarbatorilor este descurajatoare te va face sa te simti mai bine, spun expertii.

Multi dintre angajatii care au supravietuit concedierilor trec prin moment dificile, in cazul in care indraznesc sa isi prelungeasca un week-end cu cateva zile.

Presiunea s-a amplificat odata cu criza de pe piata muncii, angajatii sunt nevoiti sa indeplineasca si sarcinile celor disponibilizati iar responsabilitatile festive ale perioadei care urmeaza nu vin decat ca un efort in pus pentru acestia.

Cateva zile de absenta de la birou pot amplifica enorm volumul de munca ce trebuie recuperat, iar asta ii sperie pe majoritatea dintre ei.

Cu toate acestea, Diana Rosteka, General Manager Human Synergistics este de parere ca ar fi de ajutor ca managerii impreuna cu echipele lor sa reaseze prioritatile si urgentele pe termen scurt si sa gaseasca acele compromisuri cu care pot trai.

Iata un “plan de aparare” pus la cale de expertii in HR citati de Forbes, astfel incat sa te organizezi pentru a supravietui ritmului din aceasta perioada si sa intri fara probleme in noul an.

Fa curatenie pe birou

Dezordinea din fata ta are un efect negativ asupra psihicului tau, spun specialistii.

Tocmai de aceea, poti incepe prin a-ti face ordine printre hartiile de pe birou, sa decizi ce trebuie aruncat, ce trebuie pastrat sau ce trebuie rezolvat imediat.

Ultimul lucru pe care doresti sa il gasesti la birou la intoarcerea ta dupa Anul Nou este un morman de documente inutile aruncate pe biroul tau, spun specialistii.

Stabileste obiective reale

Nu te ambitiona sa realizezi obiective majore pana la inceputul anului.

Mai bine ai incerca sa iti propui obiective mai mici, realizabile, stabilite pe zile de lucru, pentru a avea cele mai bune rezultate.

Iesi din “peisaj” cat mai devreme

Chiar daca muncesti pana in Ajun de Craciun, anunta-ti clientii ca vei intra in concediu si cand urmeaza sa te intorci.

Seteaza-ti casuta vocala sa-i anunte pe cei care te suna despre plecarea ta si asigura-te ca toate mesajele care pot astepta pana dupa Sarbatori vor fi salvate.

Fa-ti un plan

Multi manageri nu isi permit sa abandoneze pur si simplu munca pentru cateva zile sau chiar saptamani.

Pentru a evita totusi stresul continuu, specialistii de sfatuiesc sa iti planuiesti cu atentie intreaga perioada.

In loc sa iti verifici mailul in mod constant, sau sa te alarmezi de cate ori iti suna telefonul, expertii iti sugereaza ca pentru urmatoarea perioada sa iti anunti familia, colegii si clientii care sunt orele exacte la care iti verifici mail-ul, casuta vocala sau cand treci pe la birou.

Pe langa minimalizarea stresului, un astfel de plan te ajuta si sa transmiti un mesaj corect pentru colegii si superiorii tai.

Goleste Inbox-ul

Asigura-te ca ai suficient spatiu in mail pentru a gazdui toate mesajele cat timp esti plecat si daca tot te ocupi de asta, poti sa golesti si casuta vocala.

Atat colegii cat si clientii se vor simti mai bine stiind ca mesajele lor sunt pastrate in siguranta si ca vor ajunge la tine, dupa vacanta.

Deconecteaza-te

In momentul in care iti iei concediul, este esential sa iei cu adevarat o pauza.

Plimba-te, mananca sanatos si deconecteaza-te, dar nu uita sa iti continui exercitiile zilnice, daca nu vrei sa acumulezi kilograme in plus dupa o perioada atat de lejera, te sfatuiesc specialistii.

Diana Rosetka este mai sceptica in ceea ce priveste gasirea unei solutii impotriva stresului provocat de amplificarea volumului de munca dupa o perioada de concediu, intrucat e posibil sa apara alte multe lucruri la care nu s-a gandit nimeni, in acest timp.

“Daca tot s-au dus in concediu sa se decupleze sa se bucure de vacanta. (…) Stresul de dupa concediu este amplificat de faptul ca in concediu nu alegem sa fim in concediu si sa ne bucuram de cele trei zile, de cinci zile sau doua saptamani” a declarat aceasta pentru Bloombiz.ro.

#birou, #munca, #sarbatori, #sarcini, #stres , #Stiri Locuri de munca