Atentie la stresul de Sarbatori! Invata de la specialisti cum sa treci senin in Anul Nou

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 00:00
1981 citiri
Atentie la stresul de Sarbatori! Invata de la specialisti cum sa treci senin in Anul Nou
Stres de Craciun

Sarbatorile de iarna au reprezentat intotdeauna cea mai magica perioada din an, insa si cea mai stresanta si incarcata. Slalomul intre nenumaratele petreceri la care sunteti invitati, vizitele la prieteni si la rude, cumparaturile si decorarea casei se pot dovedi epuizante atat fizic, cat si psihic. Invata de la specialisti cum sa faci fata.

Printre cele mai des intalnite motive de stres in perioada sarbatorilor se numara neintelegerile din familie, oboseala fizica si psihica sau absenta persoanelor iubite. In plus, daca aveti propriul business sau conduceti o companie, este foarte posibil sa va confruntati cu stresul rapoartelor de sfarsit de an si cu organizarea petrecerilor pentru angajati.

"In perioada sarbatorilor de iarna, trebuie sa facem fata responsabilitatilor obisnuite, carora li se adauga cele specifice sfarsitului de an. De obicei, relatiile de familie sunt tensionate si foarte multe persoane cedeaza in fata stresului", spune Nicoleta Grigore, psihoterapeut.

Incearca un Craciun diferit

Daca sarbatorile din ultimii ani au fost foarte obositoare si tumultoase, poate ca ar fi cazul sa incerci ceva diferit. Spre exemplu, iti poti rezolva o parte din problemele legate de munca inainte sau dupa sarbatori, pentru a avea timp mai mult pentru familie in ultimele saptamani din an.

Daca te-ai certat cu partenerul in legatura cu momentul impodobirii bradului, a locului unde va petreceti sarbatorile sau a cadourilor pentru copii, incearca sa eviti aceste neintelegeri in acest an.

De asemenea, Grigore spune ca multi oameni au asteptari nerealiste de la perioada magica a sarbatorilor. Daca au avut relatii tensionate tot anul, se asteapta ca acestea sa se armonizeze peste noapte.

"Nu trebuie sa va asteptati ca relatiile sa se imbunatateasca doar datorita puterii sarbatorilor", mai spune psihoterapeutul.

De fapt, ar trebui sa va faceti un "plan de bataie" cu ceva vreme inainte de inceperea sarbatorilor. "Estimati responsabilitatile pe care sunteti in stare sa vi le asumati si timpul necesar indeplinirii acestora intr-un mod cat mai realist. Nu va ganditi ca veti rezolva totul intr-o singura zi", ne sfatuieste si Angela Cojocaru, consilier psiholog.

Simplifica sarbatorile

Stresul in perioada sarbatorilor de iarna a aparut odata cu aparitia tentei comerciale a acestei perioade. Avalansa de cadouri, petreceri si cheltuieli nu reprezenta o problema pentru generatiile trecute.

"Ne-am simti mai bine daca am constientiza ca sarbatorile de iarna, mai ales Craciunul, se adreseaza in primul rand sufletului", mai spune Cojocaru.

Conform unui studiu realizat de Asociatia Americana de Psihologie, principala cauza a stresului din aceasta perioada a anului este partea financiara. Oricat de bogati ar fi, oamenii tind sa-si doreasca vacante din ce in ce mai scumpe si petreceri tot mai costisitoare, lucru care are un efect tensionant asupra psihicului.

Asadar, daca va veti aminti ce inseamna de fapt Craciunul si Anul Nou, cu siguranta ca veti trece in 2012 mai senin si relaxat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stres craciun, #stres sarbatori, #stres revelion, #stres iarna, #cumparaturi Craciun , #Stiri Lifestyle