Un turist strain a cheltuit in Romania, putin peste 2.000 de lei in vacanta petrecuta la noi in tara, se arata in datele statistice oficiale.
Astfel ca, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul trei din acest an a fost de 95.000, acestia cheltuind 190,4 milioane de lei (2.005 lei/ pers), potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut in Romania de catre 59,8% dintre turistii nerezidenti in trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentand 60,3% din total.
40,2% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in perioada analizata au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (60%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,6%).
Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,1%.
Mai mult, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 52,8% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 25,5% cadourilor si suvenirurilor.... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 10:54
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania s-au redus la 352 milioane de euro, in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu 2,697 miliarde de euro, in perioada ianuarie - iunie 2019, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), publicate joi.
Participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 160 de milioane de euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare neta de 192 milioane euro.
Potrivit datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), numarul firmelor cu capital strain nou infiintate a scazut, in primul semestru al anului in curs, cu 41,41%, comparativ cu perioada similara din 2019, la 1.674 de unitati.
Cele 1.674 de societati noi aveau un capital social subscris in suma totala de 3,841 milioane de dolari, in scadere cu 55,6% fata de ianuarie - iunie 2019.
La 30 iunie 2020, cel mai mare numar de societati cu participare straina era cu investitori din Italia, respectiv 49.168 (cu 3,846 miliarde dolari capital subscris), dar cea mai mare valoare a capitalului social apartine societatilor olandeze, respectiv 12,749 miliarde de dolari, in 5.462 de firme.
In iunie, au fost inmatriculate 228 de societati cu participare straina, cu un capital subscris de 1,41 milioane dolari.
Pe domenii, cele mai multe firme inmatriculate au fost inregistrate in comertul cu ridicata si cu amanuntul, reparatii auto si moto, respectiv 31,14% din total, activitati profesionale, administrative,... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 15:29
Mii de cetateni straini au solicitat autoritatilor permise de munca in Romania, in acest an. Potrivit unui raport al Inspectoratului General de Imigrari (Igi), in prima jumatate a anului, peste 15.200 de straini, cei mai multi asiatici, au primit aviz de munca in tara noastra.
"Inspectoratul General pentru Imigrari a mentinut activitatea de primire a cererilor pentru obtinerea avizului de munca pe toata perioada de pandemie, astfel angajatorii au avut posibilitatea depunerii tuturor documentelor necesare obtinerii avizului de munca pentru cetatenii strainii.
De la inceputul acestui an si pana in prezent, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrari, au fost depuse 15.724 cereri de eliberare a avizelor de angajare, insa doar 15.281 dintre cetatenii straini au obtinut aviz in vederea admiterii pe piata fortei de munca din Romania", se arata intr-un raport transmis de IGI.
Cele mai multe solicitari, in luna martie
Evolutia lunara a cererilor privind eliberarea avizelor de munca cetatenilor straini, a variat, astfel ca cele mai putine cereri au fost depuse in luna mai (1.164), iar cele mai multe in luna martie (4.134).
Strainii au ales sa munceasca in toate zonele tarii. Bucurestiul fiind pe primul loc in topul alegerilor acestora (5.346 de avize), urmat de judetele Constanta cu 1.709 de avize emise, Ilfov cu 1.639, Iasi cu 736 si Timis cu 687. Totodata, un numar mare de tipuri de avize au fost emise pentru lucratori permanenti (14.808) si detasati (724).... mai mult
Duminica, 12 Iulie 2020, ora 07:00
Turistii straini isi pot face rezervari pentru vacante in Spania incepand din iulie, in conditiile in care carantina de doua saptamani impusa in prezent pentru calatorii din alte tari va fi probabil suspendata pana atunci, a anuntat luni ministrul turismului spaniol, Reyes Maroto.
Una dintre cele mai lovite natiuni din lume de noul tip de coronavirus, Spania, tara puternic dependenta de turism, isi relaxeaza gradual masurile de izolare stricte, chiar daca ii plaseaza in continuare in carantina pe vizitatorii straini, pentru a impiedica un al doilea val de contaminari.
"Este perfect coerent sa se planuiasca petrecerea vacantelor de vara in Spania din iulie", a spus Maroto intr-un interviu pentru postul local de radio Onda Cero.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a anuntat sambata ca Spania nu-si va deschide granitele pentru turistii straini mai devreme de luna iulie.
Prin acest anunt premierul spaniol a zadarnicit sperantele pentru o deschidere mai rapida a sezonului turistic in Spania, una dintre tarile cele mai afectate de pandemia de COVID-19 si care in timpul acesteia si-a transformat numeroase hoteluri in spitale.
Italia, tara care a fost un alt focar de coronavirus si de asemenea importanta destinatie turistica, a anuntat recent ca-si va deschide granitele pentru turistii straini incepand din 3 iunie.
Vezi si Spania reuseste sa mentina numarul zilnic al deceselor sub o suta. Si in Italia bilantul mortilor e in scadere constanta ...citeste mai departe... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 12:16
Comisia Europeana a declansat o procedura de trimitere in justitie impotriva Austriei pentru regulile sale de ajustare a alocatiei pentru copiii lucratorilor straini in functie de nivelul de trai din tara unde traieste copilul.
Aceasta politica este discriminatorie "caci inseamna ca unii lucratori mobili ai UE din Austria care contribuie pe deplin la economia austriaca, ca mana de lucru si sistem de securitate sociala primesc beneficii mai mici", au declarat joi responsabili UE, informeaza DPA.
Potrivit acestor reguli, beneficiile pentru familii sunt calculate conform unui indice al nivelurilor nationale de putere de cumparare, ceea ce inseamna ca lucratorii ale caror familii traiesc in tari vecine din UE, precum Ungaria si Slovacia, primesc mai putini bani decat omologii lor din Austria.
Comisia s-a adresat Austriei in acest sens la scurt timp dupa introducerea acestor politici in ianuarie 2019 pentru a-si exprima ingrijorarea. Dar raspunsul Vienei nu a convins executivul european, responsabil de monitorizarea respectarii de catre statele membre a legislatiei UE.
Aceasta politica contravine regulilor blocului comunitar in materie de coordonare a securitatii sociale si de libera circulatie, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Austria este de acum deferita Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), instanta suprema a blocului comunitar care poate ordona tarii sa-si modifice regulile, sub amenintarea ultima de aplicare a unor amenzi severe. ...citeste mai... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 16:58
Investitiile straine directe au scazut cu 70,86% in primele doua luni ale acestui an, la 409 milioane de euro, comparativ cu 1,404 miliarde de euro in perioada similara din 2019, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei remise marti AGERPRES.
"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 409 milioane euro (comparativ cu 1,404 miliarde de euro in perioada ianuarie - februarie 2019), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 437 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 28 milioane euro", se mentioneaza intr-un comunicat al BNR.
Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate a scazut in primele doua luni ale anului in curs cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din 2019, la 892 de unitati, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele 892 de societati noi aveau un capital social subscris in suma totala de 1,683 milioane de dolari, in scadere cu 42,4% fata de ianuarie-februarie 2019.
La 29 februarie 2020, cel mai mare numar de societati cu participare straina era cu investitori din Italia, respectiv 49.025, dar cea mai mare valoare a capitalului social apartine societatilor olandeze, respectiv 12,647 miliarde de dolari, in 5.431 de firme.
La finele lunii februarie 2020, in Romania existau 227.784 societati cu participare straina la capitalul social. Valoarea capitalului subscris era de aproximativ 63,413... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:52
Rusia isi va inchide de miercuri pana la 1 mai frontierele pentru cetatenii straini, cu exceptia rezidentilor permanenti in tara, a anunta luni guvernul rus.
Potrivit unui comunicat, premierul Mihail Misustin a avertizat mai multi sefi de guverne in legatura cu intrarea in vigoare a acestei masuri incepand de miercuri de la miezul noptii (marti 21:00 GMT) cu scopul de a proteja "sanatatea publica" in Rusia, care inregistreaza la ora actuala 93 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.
"Pentru a asigura securitatea statului, a apara sanatatea publica si a preveni propagarea infectiei de coronavirus, guvernul rus a decis sa restrictioneze temporar intrarea in Federatia Rusa a cetatenilor straini si apatrizi", a declarat Misustin omologilor sai straini, potrivit aceluiasi comunicat.
Diplomatii si cetatenii straini care locuiesc permanent in Rusia nu sunt vizati de aceasta masura, a adaugat el.
Decizia a fost anuntata in timp ce numarul cazurilor inregistrate de bolnavi cu noul coronavirus a trecut de la 63 duminica la 93 luni in Rusia, cei mai multi in capitala rusa. Pentru prima oara, cazuri de persoane contaminate pe teritoriul rus si nu in strainatate, au fost inregistrate la Moscova.
Mai devreme luni, orasul Moscova anuntase inchiderea din 21 martie a tuturor scolilor, lasand la latitudinea parintilor alegerea de a-si retrage copiii din institutiile de invatamant.
Toate activitatile extrascolare vor fi interzise si o reducere drastica a majoritatii... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 21:50
Dupa ce, de o bucata buna de timp, pe santierele din Romania au inceput sa munceasca cu spor (si poate si cu drag) lucratori din China, in ultima perioada am vazut tot mai des angajati din Nepal, noua moda in materie de lucratori exotici, venita sa inlocuiasca mitul demult apus al bonelor filipineze, harnice si neobosite.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Inspectia Muncii, in anul 2019, in Romania munceau oficial aproximativ 40.000 de cetateni straini, cei mai numerosi fiind cetatenii turci, urmati de cei din Vietnam, Italia, Republica Moldova, China si Minanmar.
In acest context, tot mai multi oameni de afaceri, din cele mai diverse domenii, fie ca vorbim de constructii de drumuri sau rezidentiale, fie ca vorbim de servicii, au inceput sa fie interesati de conditiile in care strainii pot fi incadrati in munca in Romania.
De asemenea, un interes similar il au si firmele straine care doresc sa intre pe piata din Romania dar sa isi aduca si angajatii lor, pe care sa ii detaseze aici, pe o perioada de timp, pentru a se asigura ca business-ul este implementat si functioneaza conform propriilor exigente.
Din aceste motive, ne-am propus sa prezentam, in mod cat mai succint, principalele dispozitii legale care reglementeaza procedura de incadrare in munca si detasare a strainilor pe teritoriul Romaniei.
Astfel, in functie de activitatea pe care vor sa o desfasoare, strainii pot munci in Romania in calitate de lucratori permanenti, stagiari, au pair (incadrati... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:11
Coalitia internationala condusa de SUA a anuntat duminica suspendarea activitatilor de sprijin si instructie pentru trupele irakiene, in timp ce Parlamentul irakian a votat tot astazi o rezolutie prin care cere guvernului de la Bagdad sa puna capat prezentei trupelor straine si sa ia masuri pentru ca aceste trupe sa nu mai foloseasca in nicio circumstanta teritoriul, apele si spatiul aerian ale Irakului, transmite agentia Reuters.
Coalitia condusa de SUA a luat decizia pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se afla personalul ei, baze care au fost frecvent atacate in ultima vreme si sunt potentiale tinte ale unor represalii dupa uciderea de catre SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.
''Prima noastra prioritate este protejarea personalului coalitiei angajat in lupta impotriva Statului Islamic. Atacurile repetate cu rachete in ultimele luni de catre elemente ale Kata'ib Hezbollah au provocat moartea unor membri ai fortelor irakiene de securitate si civili americani'', explica intr-un comunicat coalitia pe care SUA o conduce impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.
''Prin urmare, acum ne axam pe protejarea bazelor irakiene care gazduiesc trupe ale coalitiei. Aceasta ne limiteaza capacitatea de a desfasura antrenamente cu partenerii (irakieni) si de a sprijini operatiunile lor impotriva Statului Islamic, astfel ca am suspendat aceste activitati, pana la o reevaluare a situatiei'', se mai precizeaza in acelasi text.
Anuntul... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 17:45