Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri ca pentru somajul tehnic au fost facute plati de peste 4,8 milioane de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari, iar cele mai multe au fost facute in Bucuresti, Cluj si Timis.
"La sfarsitul lunii august situatia aplicarii acestor m-suri este dupa cum urmeaza: pentru somajul tehnic la inceputul starii de urgenta, avand o serie de domenii carora ne-am adresat cu aceasta masura si care domenii au presupus o mobilizare extraordinara din partea tuturor angajatilor, am efectuat plati de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Reamintesc e vorba de salariati avand contractele de munca suspendate si profesionisti", a afirmat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a precizat ca cele mai multe plati au fost facute in Bucuresti, Cluj si in Timis.
"Nu este surprinzator probabil faptul ca cele mai multe plati s-au facut in Bucuresti, in Cluj, in Timis, orase cu mare angajatori cu care am tinut legatura in aceasta perioada si care din cate inteleg de la domniile lor au beneficiat in mod prompt de sprijinul acordat prin somajul tehnic. Au ramas dupa incetarea starii de urgenta un numar redus de domenii, iar acum mentinem masura doar pentru cateva, ca urmare a deciziei de ieri luata in Guvern raman inchise barurile, discotecile, cluburile in spatii inchise, doar salariatilor acestor unitati economice urmand sa li se aplice masura somajului tehnic", a mai afirmat ministrul Muncii.... mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 13:51
De la 1 iunie, odata cu incetarea somajului tehnic asigurat de stat si redeschiderea majoritatii sectoarelor economice, sunt cel putin 130.000 de companii care nu stiu daca vor relua activitatea si ce vor face cu angajatii platiti pana acum de stat, indica o analiza a companiei de consultanta Frames, care arata ca totusi economia este, cu siguranta, mult mai solida ca acum zece ani.
"Radarele economice ale Comisiei Europene si FMI indica faptul ca Romania survoleaza o atmosfera tot mai incarcata. Dinspre Vest se acumuleaza norii unei crize economice de proportii, o depresiune economica care, potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, se va intinde pe urmatorii 10 ani. Nici in tara, atmosfera economica nu este tocmai senina, dincolo de buletinele meteo (economice) pozitive promovate de autoritati", afirma analistii companiei.
In primul rand, spun analistii "aeronava romaneasca" are prea putin "kerosen" (bani), care sa-i permita sa survoleze criza in conditii sigure.
"Situatia bugetara este extrem de grava, cu un deficit care creste de la o ora la alta si care poate fi acoperit doar in parte din imprumuturile pe banda rulanta lansate de Guvernul Orban, la cele mai ridicate costuri din UE. Sa nu uitam faptul ca Romania a reusit performanta, unica la nivelul UE, ca toti banii din taxe si impozite adunati intr-o luna sa ii foloseasca pentru plata salariilor si pensiilor", arata analiza Frames.
Sansele de redresare stau in in principal in fondurile de salvare ce... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 14:19
La solicitarea Ziare.com, Ministerul Muncii a recunoscut ca au existat cazuri, in unele judete, in care platile pentru somajul tehnic s-au prioritizat dupa suma si nu dupa data la care au fost inregistrate cererile.
Oficialii institutiei au explicat, la cererea noastra, ca cele mai multe solicitari depuse de angajatori a fost solutionate in ordinea in care au fost primite.
Au existat, insa, si exceptii: in unele judete, platile pentru companiile mari au putut fi facute abia dupa rectificarea bugetara din 15 aprilie. Iar ca sa continue activitatea, AJOFM-urile respective au preferat sa faca platile mai mici mai intai, iar pe cele mari dupa data de 15 aprilie.
De asemenea, oficialii ministerului au precizat ca pana marti, 28 aprilie, au alocat banii pentru toate cererile aferente lunii martie.
Reamintim ca sambata, 25 aprilie, Ziare.com a semnalat ca unii antreprenori au reclamat faptul ca nu au primit pana atunci banii de la stat pentru somajul tehnic al angajatilor, aferent lunii martie.
Unii au fost mai norocosi si li s-au facut platile (chiar in termenul promis), insa altii au precizat ca nu primisera banii si ca agentia judeteana de care apartin le-a transmis ca s-au facut platile mai mici mai intai (mai multe detalii, aici).
Redam integral raspunsul remis Ziare.com de catre reprezentantii Ministerului Muncii pe aceasta speta:
"In privinta cererilor pentru plata somajului tehnic depuse la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, va... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 15:04
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat ca peste 600.000 de persoane, angajati si profesionisti, beneficiaza de plata somajului tehnic si anunta ca, dupa rectificarea bugetara, in cursul zilei de vineri, 90% din fondurile alocate pentru luna martie vor fi achitate, restul urmand a fi virat luni.
Alexandru a atras atentia asupra faptului ca exista angajatori care au trimis, conform documentelor, muncitorii in somaj tehnic, dar le cer oamenilor sa vina la serviciu, ea solicitand celor aflati in aceasta situatie sa sesizeze ITM.
Violeta Alexandru a informat ca in perioada 16-31 martie peste 600.000 de angajati romani au fost sprijiniti prin acordarea somajului tehnic, iar 50.000 de profesionisti care lucreaza sub diverse forme au primit de asemenea acest sprijin.
Alexandru a sustinut ca pentru aprilie va exista o imbunatatire in ceea ce priveste platile si raspunsul autoritatilor.
"Din cererile depuse de alti profesionisti, peste 50.000 de persoane care lucreaza prin PFA, intreprinderi familiale si contracte de drepturi de autori au primit sau primesc astazi fondurile alocate prin masura de sprijin somaj tehnic. (...) O prima parte din plati a fost facuta la cateva zile dupa inceputul lunii aprilie, cand s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie - 21 martie.
Imediat ce s-a facut rectificarea bugetara, fara de care nu s-au putu opera platile, toate cererile care fusesera prelucrate de ANOFM si ANPIS au fost finalizate si plata s-a facut chiar in... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 13:09
Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi, ca masura somajului tehnic in cazul bugetarilor nu mai este de actualitate pentru ca se apropie sfarsitul starii de urgenta.
Intrebat despre acest subiect, premierul a spus nu s-ar mai justifica acum aceasta masura, mai ales ca multi dintre bugetari lucreaza in linia intai a bataliei cu acest coronavirus.
"Nu mai e in actualitate. Cei din institututii publice sunt implicati in prima linie, de exemplu la Ministerul Sanatatii nu poti sa te lipsesti de nimeni, la Ministerul Apararii mai avem nevoie.
La Ministerul Muncii, care e implicat in derularea tuturor programelor de sprijin referitor la somajul tehnic si celelalte forme de sprijin pentru profesionisti si alte categorii de angajati. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat. Ne apropiem de finalul starii de urgenta si nu mai e contextul actual. Am gandit, am analizat, pana la urma, nu mai e de actualitate", a precizat Orban.
Jurnalistii au insistat pe subiect, intreband daca este o decizie definitiva, iar premierul a punctat: "Nu mai este de actualitate. Vom vedea".
Despre somajul tehnic din mediul privat, premierul a informat ca exista resursele necesare pentru acoperirea acestuia.
"Pentru prima perioada avem resursele, sunt prevazute in buget, unele vor fi decontate de UE, avem resurse si pregatim masurile de relansare economica care vor trebui sa tina cont de planurile de relansare, in functie de cum afecteaza diferite activitati economic,e... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 12:05
Dupa ce saptamana trecuta premierul Ludovic Orban a spus ca Guvernul are in vedere o reglementare care sa prevada intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat, ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat, luni seara, ca nu exista un astfel de proiect.
"In ceea ce ma priveste nu am discutat asa ceva, nu exista un astfel de proiect. Eu stiu discutiile din spatiul public, dar cred si mereu am sustinut (ca e nevoie de - n.red.) o reforma a aparatului administrativ. Spuneam acest lucru in momentul in care Romania nu era in lupta cu coronavirus", a spus Florin Citu la Digi24, precizand ca reforma se face, in continuare, prin informatizare, digitalizarea ANAF si altele.
"Am auzit discutia din spatiul public, o stiu (...). Nu cred ca e momentul astazi pentru asa ceva", a mai spus Florin Citu, afirmand, totodata, ca se poate face reforma aparatului administrativ "dar nu atunci cand ne luptam cu corornavirus".
Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercurea trecuta, ca Guvernul are in vedere o reglementare care sa prevada intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat. El a precizat ca nu sunt vizate institutiile implicate in lupta impotriva coronavirusului.
"Nu putem afecta zona de sanatate, care inseamna spitale, directii de sanatate publica, ambulante, unitati primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de politisti, nu putem afecta zona militara. De... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 22:49
Proiectul de ordonanta de urgenta prin care si angajatii din sistemul public urmeaza sa intre in somaj tehnic este gata si ar putea fi adoptat saptamana viitoare, a anuntat premierul Ludovic Orban.
Primul ministru a spus ca nu este corect ca povara acestei crize sa fie lasata doar pe umerii mediului privat.
"Va rog sa analizati azi proiectul de ordonanta de urgenta initiat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Solidaritatea trebuie sa se manifeste in astfel de situatii. Toti trebuie sa luam pe umerii nostri din greul acestei crize. Peste 1 milion si jumatate de angajati din mediul privat sunt afectati, nu putem sa lasam doar pe umerii lor aceasta povara. Trebuie sa preluam o parte din povara care ne-a fost pusa pe umeri din cauza acestei epidemii", a declarat Orban la inceputul sedintei de guvern.
Premierul a precizat ca propunerea este ca jumatate dintre bugetarii din fiecare institutie sa lucreze 15 zile, apoi sa fie inlocuiti de cealalta jumatate, iar ei sa intre in somaj tehnic.
"Am hotarat sa gasim o solutie ca si in sectorul public sa existe o preluare a acestei greutati. Propunerea este ca jumatate dintre angajati sa lucreze 15 zile, restul raman in somaj tehnic, apoi se inverseaza. Ministerul Muncii a elaborat proiectul impreuna cu Ministerul de Finante si cel al Economiei, va rog sa il analizati", a mai afirmat Orban.
La randul sau, ministrul Muncii Violeta Alexandru a subliniat ca OUG este gata, urmeaza sa fie analizata in aceste zile, iar... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 18:05
Intentia Guvernului de a trimite jumatate dintre angajatii sistemului public in somaj tehnic va determina o comprimare a cererii interne care va fi distrugatoare pentru relansarea economica, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
"Ideea ca jumatate din administratia publica centrala va intra automat in sistemul de somaj tehnic prin rotatie este deficitara pentru ca fara o analiza profunda se vor crea alte crize care se vor adauga crizei actuale. Masurile propuse fac parte din marota ca astfel se rezolva problema resurselor financiare pentru buget. Sa nu uitam ca toti expertii sprijina pastrarea puterii de cumparare a marii majoritati a lucratorilor, chiar in perioada de criza si de reducere a capacitatilor economice, in sensul ca daca nu se pastreaza puterea de cumparare, capacitatea de relansare economica va fi foarte redusa, pentru ca practic va exista o comprimare a cererii interne legata de produse, inclusiv legata de produse de stricta necesitate, pentru ca in momentul in care unui cetatean i se injumatatesc veniturile, inclusiv pentru familia lui, el isi va injumatati solicitarile de consum sau (le va scadea, n.r.) chiar mai mult de jumatate, cat este reducerea de venit, tocmai pe ideea ca nu stie cat va rezista in viitor cu venitul lui injumatatit. Iar de aici va aparea o comprimare a cererii interne care va fi distrugatoare pentru relansarea economica. Sunt masuri care de fapt au fost... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:29
Dupa ce a evitat in ultimele saptamani un raspuns la intrebarea daca va exista somaj tehnic si in sistemul public, premierul Ludovic Orban a facut anuntul intr-o emisiune televizata.
Orban spune ca a fost gandit un mecanism prin care, in unele zone ale sistemului public, jumatate dintre angajati sa lucreze 15 zile, iar restul sa fie "platiti intr-un fel de somaj tehnic si invers".
"Sunt zone publice care nu pot fi afectate, ba chiar avem nevoie de resurse suplimentare. Nu putem afecta zona de spitale, DSP, ambulante, zona MAI cu jandarmi, pompieri, politisti, nu putem afecta zona militara. Sunt mai greu de afectat zona Ministerului Muncii, pentru ca ANOFM este implicata in acordarea si procesarea sumelor pentru somajul tehnic, AJPIS, ITM, Casele de Pensii sunt implicate. Sunt zone publice unde nu putem lua masuri similare cu somajul tehnic", a explicat premierul, la B1 Tv.
El a spus ca, pentru alte zone, a fost gandit "un mecanism care tine de evitarea riscului de raspandire a viruslului".
"Impartim angajatii in doua, fiecare parte sa poata mentine functionalitatea institutiei publice. Fiecare angajat lucreaza 15 zile, restul sunt platiti intr-un fel de somaj tehnic si invers. Acest mecanism trebuie sa asigure functionarea zonei publice. Practic, jumatate din angajati vor fi intr-o forma de somaj tehnic si beneficiaza de 75% din salariul mediu brut", a afirmat Orban. ...citeste mai departe despre "Somaj tehnic pentru bugetari, doua saptamani pe luna. Orban i-a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 22:26