Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orban: Somajul tehnic la bugetari aduce o economie la buget intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei

Orban: Somajul tehnic la bugetari aduce o economie la buget intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei
Premierul Ludovic Orban sustine ca daca si bugetarii intra partial in somaj tehnic s-ar face economie la buget intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei.

Prim-ministurl spune ca masura privind munca doar jumatate de luna in unele sectoare din sistemul bugetar are la baza considerente care tin de solidaritate cu mediul privat, de reducerea riscului de raspandire a noului coronavirus, dar si considerente de ordin financiar, in conditiile in care incasarile la bugetul statului sunt diminuate in aceasta perioada.

"Este exact ceea ce am anuntat public, cred ca trebuie sa fim solidari, cred ca trebuie sa impartim greutatile situatiei, asa cum cei din sectorul privat sunt afectati, cred ca si sectorul public trebuie sa fie solidar, incepand cu cei care detin functii de demnitate publica", a afirmat Ludovic Orban, joi seara, la TVR.

Orban, despre OUG care prevede somaj tehnic pentru bugetari: Nu putem lasa povara doar pe umerii mediului privat

El a spus ca la baza masurii sunt considerente care tin de solidaritate, dar si "considerente de natura epidemiologica", aratand ca astfel este redus riscul de diseminare a SARS-Cov-2.

Orban a afirmat ca se face, astfel, si o economie la buget, dar ca nu acesta a fost motivul determinant.

"De asemenea, exista si considerente de natura resurselor, pentru ca este evident ca resursele statului scad in aceasta perioada si aceste venituri trebuie dramuite cu multa chibzuinta, astfel incat aceste resurse sa poata sa fie cat se poate de folositoare", a declarat premierul.

El a sustinut ca decizia este una "de bun simt, cat se poate de normala intr-o astfel de situatie".

"Cu siguranta exista si o economie, dar nu doar economia este determinanta in adoptarea unei astfel de masuri. (...) Se poate face o economie aproximativ intre un miliard doua sute si un miliard cinci sute de milioane", a mai spus Orban.

El a adaugat ca nu va fi afectata capacitatea de lucru "acolo unde este vorba de plati". In ceea ce priveste ANAF, premierul a spus ca va fi pastrat "tot personalul care este necesar pentru asigurarea resurselor de care are nevoie statul", dar ca nu mai este nevoie de o prezenta consistenta in teren a inspectorilor acestei institutii.

Seful Guvernului a precizat ca la rectificarea bugetara anuntata vor fi alocate sume Ministerului Sanatatii, CNAS, Ministerului Muncii.

"De asemenea, va exista crestere si pe zona de investitii, incercam sa mobilizam toate resursele din bugetul de stat, din bugetele locale, din ...citeste mai departe despre "Orban: Somajul tehnic la bugetari aduce o economie la buget intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 524 ori
Citeste mai multe despreOrban ecpnomie buget somaj bugetari