SUA, la un pas de procedura de "inchidere guvernamentala"

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 00:44
1721 citiri
SUA, la un pas de procedura de "inchidere guvernamentala"

SUA ar putea intra vineri la miezul noptii (sambata, ora 7.00, ora Romaniei) in procedura de "inchidere guvernamentala", o situatie de blocaj ce ar trimite in somaj tehnic sute de mii de bugetari si care ar duce inclusiv la inchiderea ambasadelor si consulatelor americane, potrivit NewsIn.

Situatia ar interveni in cazul esecului negocierilor dintre Casa Alba si liderii Congresului pe tema bugetului pe 2011. Cele doua parti mai au la dispozitie doar cateva ore - pana vineri la miezul noptii, ora locala (sambata, ora 7.00, ora Romaniei) - pentru a ajunge la un acord.

"Inchiderea guvernamentala" nu este fara precedent. Ultima data s-a intamplat in 1995 si 1996, in timpul administratiei lui Bill Clinton, cand, la fel ca in prezent, Congresul avea majoritate republicana, iar presedintele era democrat.

Presedintele Barack Obama si liderii Congresului nu au reusit sa ajunga la un consens asupra bugetului nici dupa discutii terminate joi tarziu in noapte. Negocierile continuau furibund, vineri, in speranta ca nu se va ajunge la "inchiderea" guvernului federal.

"Nu sunt pregatit sa-mi exprim un vast optimism, dar cred ca azi suntem mai avansati decat ieri", le-a spus Obama reporterilor, joi seara, dupa intalnirea cu seful Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, si cu liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid.

"Din pacate nu exista inca o intelegere", a declarat vineri la NBC democratul Steny Hoyer, nr.2 in Camera Reprezentantilor. "Cred ca suntem foarte aproape. Cred ca am parcurs 70% din drum, in termeni de bani. Incercam sa ajungem la un compromis", a spus politicianul democrat.

La randul sau, liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, a anuntat vineri ca singurul punct litigios care a ramas se leaga de avorturi.

"Chestiunea se leaga de sanatatea femeilor. Tot restul s-a rezolvat. Tot", a spus Reid. "Este o batalie ideologica. Nu are nimic a face cu integritatea fiscala a acestei tari", a subliniat democratul.

Republicanii doresc ca programele de control al nasterilor (cum ar fi Planned Parenthood) sa nu mai fie finantate de la buget. Democratii spun ca aceasta ar afecta controlul bolilor venerice sau tratamentul cancerului.

Un purtator de cuvant al speaker-ului Camerei Reprezentantilor a replicat imediat: "Nimic nu e decis pana cand nu e totul decis, cea mai mare problema ramane taierea cheltuielilor.

Americanii vor sa fie taiate cheltuielile pentru a ajuta sectorul privat sa creeze locuri de munca - iar democratii care conduc la Washingon nu vor", a punctat Michael Steel.

Republicanii vor ca reducerile cheltuielilor sa fie de 33 pana la 40 de miliarde de dolari pentru restul acestui an fiscal (care se incheie la 30 septembrie) dintr-un buget federal general de aproape 3.700 de miliarde de dolari.

In lipsa unui acord privind cheltuielile in urmatoarele sase luni, banii care sunt alocati guvernului se termina vineri la miezul noptii si mai multe agentii si servicii ar urma sa fie inchise, cel putin partial. O asemenea evolutie ar trimite in somaj tehnic circa 800.000 de functionari guvernamentali si ar afecta economia si-asa fragila, comportand totodata riscuri politice atat pentru democrati, cat si pentru republicani, carora alegatorii le-ar putea sanctiona incapacitatea de a ajunge la un compromis.

"Inchiderea" serviciilor guvernamentale ar dura pana cand republicanii si democratii fie isi rezolva divergentele, fie voteaza o rezolutie pentru o finantare temporara.

Serviciile vitale, cum ar fi apararea nationala, fortele de ordine, urgentele medicale si controlul traficului aerian vor functiona insa in continuare. Congresmenii vor continua sa fie platiti in eventualitatea unei "inchideri" guvernamentale.

Hoyer a declarat vineri pentru CNN ca democratii vor insista pentru o rezolutie de finantare temporara de o saptamana, pentru a acorda mai mult timp negocierilor.

Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
România se numără printre statele europene unde rata locurilor de muncă vacante era sub 1% anul trecut. Prin contrast, țara noastră este la mijlocul clasamentului când vine vorba de rata...
Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
Angajatorii din România consideră că aptitudinile digitale vor fi cele mai căutate în următorii ani. O parte dintre firme vor ca angajații să fie mai familiari cu inteligența artificială....
#procedura de inchidere guvernamentala, #SUA, #barack obama, #locuri de munca, #bugetari , #stiri Barack Obama

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  5. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul