Silviu Prigoana a renuntat la mediul de afaceri pentru a intra pe scena politica in 2008, cand a obtinut un scaun in Parlamentul Romaniei. Tot el este politicianul pentru care familia ramane mai importanta decat o cina cu sefi de stat pe care ii vede in fiecare zi la televizor.
Marturiseste totusi ca dorinta partidului este porunca pentru el, de aceea nu ar refuza o candidatura la Primaria Capitalei. Parlamentarul Silviu Prigoana a vorbit intr-un interviu Business24 despre o eventuala candidatura la Primaria Capitalei, despre femeile din politica, dar si despre mediul de afaceri romanesc.
Multumit de anii petrecuti la carma afacerilor sale, Silviu Prigoana nu a refuzat sa dea cateva sfaturi celor care isi doresc sa faca performanta in mediul privat.
Domnule Prigoana, stim ca dumneavoastra ati fost multi timp implicat in afaceri, inainte de a va implica in politica. Spuneti-ne, care sunt, in opinia dumneavoastra, principalele trei calitati pe care ar trebui sa si le dezvolte un om de afaceri pentru a-si creste afacerea?
Perseverenta, perfectionarea permanenta in domeniul care te intereseaza si cel mai important lucru in business e ambalajul si promovarea produsului cu studierea permanenta a pietei.
In momentul in care te-ai lansat intr-un business, nu ai voie sa faci pauza in research-ul de piata pentru ca esti mort a doua zi dimineata.
Eu am invatat multe lectii fiindca inainte de revolutie nu se facea scoala de business si atunci a trebuit sa fiu... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00
Cand auziti de sarbatorile de iarna, la ce va ganditi prima data? La cadouri si carnati de porc sau la familie, colinde si miros de brad? Ziare.com si-a propus sa afle ce este si ce ar trebui sa fie, de fapt, Craciunul.
Pentru omul de afaceri Silviu Prigoana Craciunul si Pastele sunt sarbatori de familie.
"Asa am fost educat si crescut, chiar daca nu spargem usa bisericii sa stam acolo pana la 12 noaptea de Paste sa luam lumina, noi ne adunam in jurul mesei toata familia.
Nu a avut alta conotatie comerciala sau religioasa, e momentul de intalnire a familiei mele, in care ne adunam toti de pe planeta, din Germania, din America, de peste tot ne adunam acasa", afirma Prigoana.
Omul de afaceri este de parere ca peste 60% din cetatenii Romaniei nu mai cunosc semnificatia Pastelui si a Craciunului.
"Ei considera ca de Paste si Craciun se taie mielul si porcul, atat a mai ramas in capul lor. Aici nu e o problema de educatie a Ministerului Invatamantului, de programa scolara.
Citeste mai departe despre Cum mi-a intrat Craciunul in suflet - Silviu Prigoana: 60 la suta din romani nu mai stiu semnificatia Craciunului pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 11:00
La trei ani de la startul problemelor economice globale, Romania inca nu a trecut prin momente de criza. Aceasta este pararea omului de afaceri Silviu Prigoana, care da vina pe lacomia sistemului bancar.
"La noi inca s-au gasit subventii in stanga si in dreapta. Urmeaza sa fie criza si in Romania," avertizeaza Silviu Prigoana intr-un interviu in exclusivitate pentru Business 24.
Cum a fost 2011 pentru mediul de afaceri romanesc?
Pentru mediul de afaceri romanesc, habar nu am pentru eu nu ma mai ocup de business, sunt in politica, si de sase luni de zile nu mai am niciun fel de business, asa ca nu mai am niciun fel de parere despre mediul de afaceri.
Ce am sesizat, insa, e ca pietele functioneaza dupa legi foarte clare si daca pe planeta si in Europa treaba merge prost, si in Romania merge prost, pentru ca nu e o entitate separata in univers.
Care dintre cei trei ani de criza considerati ca a fost cel mai greu?
Deocamdata nu s-a trecut prin niciun an de criza la noi. La noi s-au gasit subventii in stanga si in dreapta. Urmeaza sa fie criza si in Romania. Cetatenii au fost afectati intr-o mica masura, adica nu au fost luate masuri drastice cum au fost luate si se vor lua in alte tari. Adica, masurile anti-criza s-au referit in special la angajatii de la stat, firmele particulare intrand in restructurari cu mult timp inainte, cu un an-doi inainte.
Directorul Erste, Andreas Treichl, a declarat ca masurile impotriva crizei luate in Romania au fost... mai mult
Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 09:00
Intr-o era a competitivitatii, Romania poate concura cu marile puteri economice doar daca ofera oamenilor nevoile primare: mancarea si distractia. In opinia omului de afaceri, actual parlamentar Silviu Prigoana, Romania poate "da lovitura" in lupta concurentiala doar daca investeste in agricultura si turism.
"Cu agricultura si turismul putem da lovitura. Lumea vrea sa aiba distractie. Dupa ce ai muncit 11 luni te duci undeva sa te relaxezi, sa ai munte, mare, plaja, liniste, curatenie. Romania, daca o sa inteleaga ca trebuie sa dea UE mancare si distractie, va fi o tara castigatoare", a declarat Silviu Prigoana intr-un interviu acordat Business 24.
Potrivit acestuia, capitalul autohton nu va mai exista dupa 2017, cand moneda europeana isi va spune cuvantul. Peste 5 ani, "uneltele" Romaniei vor ramane resursele si forta de munca.
Romania s-a clasat pe locul zece in topul celor mai riscante tari pentru investitii. De ce in continuare, in ciuda masurilor luate, increderea oamenilor de afaceri in mediul economic romanesc este atat de scazuta?
Increderea investitorilor nu e scazuta. Important e ca nu suntem primii pe lista tarilor riscante. Avand in vedere faptul ca am stat 50 de ani in comunism, ca e democratie de doar 22 de ani in timp ce altii au democratii de 200 de ani, e normal ca increderile sa fie cu totul altele.
E discutabil cum se numeste investitorul strain. OMV sau GDF Suez au avut curaj sa faca investitii in Romania, depinde acum cine e acel... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:06
Familist convins, Silviu Prigoana nu merge la restaurante si nici nu pierde timpul prin oras. Principala sa preocupare ramane rolul de tata. Nu are masina, insa se plimba din cand in cand cu avionul personal.
Mofturile culinare nu fac parte din tabieturile parlamentarului. De aceea, pe timp de iarna, savureaza sunca cu ceapa, insa nu refuza sa intre in rolul de bucatar sef pentru copiii sai. Business24 a realizat un interviu nonconformist cu Silviu Prigoana, in care acesta povesteste detalii din viata sa personala alaturi de sotie si copii.
- Cum incepe o zi de lucru din viata lui Silviu Prigoana?
- Cu desteptarea. Echipatul si micul dejun impreuna cu familia. Cel mic, Maximus, pleaca la gradinita, Eduard ramane acasa cu mamaie, iar noi ne urcam in masini si plecam fiecare pe drumul lui.
Masa de pranz o iau acasa. Nu merg la restaurante, nu-mi plac restaurantele. Ma simt foarte bine acasa si consider ca timpul meu e limitat, de aceea incerc sa stau cat mai mult cu familia. Chiar daca am invitati din SUA, din Japonia sau chiar din Romania, ii chem acasa, cu familia.
In ceea ce priveste serviciul, am un program foarte bine stabilit de luni pana luni.
In fiecare luni dimineata, trebuie sa trec pe la Biroul Parlamentar sa iau petitiile, toate materialele si initiativele legislative care au fost propuse pe o saptamana, fiindca vineri avem audienta.
Apoi, la ora 15, avem intalnirea de grup parlamentar, iar la ora 16 incepem lucrarile in plen pana la 18-19.... mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:00
Statul nu ar trebui sa repete experienta listarii temporare a pachetului de 9,84% din actiunile Petrom, pe Bursa de la Bucuresti. Omul de afaceri Silviu Prigoana spune ca marile fonduri de investitii sunt cu ochii pe marile burse internationale, din New York, Londra sau China. "Sa nu aveti impresia ca Soros a dat marea lovitura jucand la 'Bursa de la Caracal'" a declarat Prigoana, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro.Vanzarea actiunilor detinute de stat la Petrom a esuat...
A fost o greseala. Banuiesc ca guvernantii au fost prost consiliati, in mod intentionat.
Pe Bursa, nu se poate vinde ceva limitat. Este prima oara cand am auzit de vanzarea pe Bursa, pe termen limitat.
Actiunile raman la tranzactionare definitiv. Ati vazut la Google sau Apple ca-si retrag actiunile dupa doua saptamani?!
Schimbarea proprietarului la bursa nu se face in timp limitat, ci dupa necesitatile pietei.
A fost si lipsa de interes din partea investitorilor?
Investitorul nu poate sa riste sa cumpere ceva pe termen limitat. Investitorii tranzactioneaza actiuni pe Bursa, vazand istoricul.
Chiar daca nu suntem bagati in burse pana in gat, ne-am mai uitat si noi la filme, am invatat ceva de la Michael Douglas.
Ati vazut in "Wall Street" sa-si retraga cineva actiunile? Actiunile se inchideau de la tranzactionare cand piata cadea cu 5%.
Nu a fost un esec, ci doar o proasta consiliere. Nu asa se face.
Premierul a declarat ca pachetul va fi listat a doua oara, pentru ca nu statul nu este supus... mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 00:30
Datele Institutului National de Statistica vestesc o crestere economica de 0,6% in T1 din 2011 si, totodata, spre scepticismul directorului GEA Liviu Voinea, o iesire din recesiune oficiala. "Oficial" este cuvantul cheie pentru ca doar "oficial ne merge bine", spune omul de afaceri Silviu Prigoana.
"Iesire din criza, ca si intrarea in ea, are o intarziere de 6-8 luni pana sa se simta la populatie", spune acesta amintindu-si ca atunci cand a mentionat prima oara de iminenta unei crize, in urma cu 4-5 ani, toata lumea radea cu gura pana la urechi.
"Atunci le-am zis ca nu vine maine dimineata, ci in 6-12 luni. Si asa a fost", completeaza Prigoana.
Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, explica de ce iesirea tehnica din recesiune nu este echivalenta cu despartirea de criza.
"Ritmul de crestere raportat la trimestrul 1 2010 este mai mic decat T1 din 2010 raportat la aceeasi perioada din 2009. Nu ne-am intors inca nici macar la nivelul din 2010", spune Voinea.
Eduard Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta, a primit anuntul cu maximum de optimism.
"Pe piata imobiliara, a revenit interesul. A trecut imaginea negativa a investitiilor imobiliare de pana acum. Spre exemplu, Regatta a inchiriat 6.000 de mp de birouri, in primele 4 luni ale anului.
Si pe comercial, exista un larg interes, au reinceput dezvoltarile de spatii comerciale. Pe segmentul terenurilor, interesul este tot in crestere. Aceste lucruri imi arata ca declaratiile... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 13:14
"Economia Romaniei se baza la un moment dat pe smecherie: toata lumea se imbogatea cumparand un teren cu un pret si vanzand-ul cu 50% mai mult in 3 saptamani altuia care il vindea la randul lui cu 50% in plus, intr-o luna (…) Stiu cazuri in care s-au dat 10 euro/mp pe un teren agricol. Terenul nu valora mai mult de 0,5 euro/mp. Valoarea unui teren este cat iti produce in urmatorii 10 ani. Dar baietii nu s-au gandit niciodata ca o sa cultive stiuleti pe terenul respectiv", a declarat omul de afaceri si deputat PD-L Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Ati avut dreptate cand declarati in trecut ca preturile la imobiliare vor avea o scadere puternica…
Inca nu ati vazut nimic. Atunci cand am facut afirmatia ca o sa scada drastic, intr-adevar, s-a intamplat pentru ca stiam din Statele Unite, unde am dat faliment in imobiliare.
E impropriu spus ca am dat faliment, pentru ca lucrarea am facut-o pe banii mei, fara credit, o am si acum.
Eu am prins prabusirea pietei imobiliare din Statele Unite, un val care a urmat si in Europa, bineinteles ca si in Romania.
Numai ca in Romania inca nu s-a stabilizat piata, este in continuare in cadere libera, pentru ca inca nu au iesit bancile cu executarile si cu licitatiile olandeze la proprietati.
Sa vedeti atunci preturi adevarate.
Cum sunt determinate preturile de pe piata imobiliara in acest moment? Reflecta nivelul de venituri ale romanilor, situatia economiei, lipsa creditelor?
In niciun caz. Aud tot... mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 11:17
Omul de afaceri Silviu Prigoana a acordat un scurt, dar cuprinzator interviu echipei Bloombiz.ro.
mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 00:00