Pulsul economiei in 2012: Vezi ce cred oamenii de afaceri ( I )

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:30
2287 citiri
Pulsul economiei in 2012: Vezi ce cred oamenii de afaceri ( I )

Economia Romaniei nu are fundamente reale nici dupa 3 ani de criza, de aceea anul 2012 este considerat a fi cel mai greu an in care mediul de afaceri va simti puternic "muscatura" recesiunii.

Lipsa masurilor in economia privata, dar si alegerile electorale sunt doar cativa din factorii care vor determina economia sa se prabuseasca in 2012. Oamenii de afaceri nu se asteapta nici anul viitor la efecte vizibile in cifra lor de afaceri, de aceea, unii din ei au planuri de investitii spre alte piete care sa le aduca profit.

Daca Maria Grapini inca mai are o speranta in mediul de afaceri local, omul de afaceri Ovidiu Tender se intreaba cu stupoare din ce traieste Romania. Cu toate ca acesta inca mai are afaceri si angajati in Romania, nu doreste sa investeasca pe plan local ci toti banii vor merge pe continentul african.

Cat despre Silviu Prigoana, acesta isi doreste sa aiba un cuvant de spus mai degraba in Parlament decat intr-o companie. De aceea, in ultimele sase luni, Silviu Prigoana a renuntat la afacerile sale pentru a se dedica politicii.

Iata care sunt perspectivele oamenilor de afaceri pentru 2012:

Ovidiu Tender

- Din pacate, economia Romaniei nu o vad bazata pe un fundament real. Agricultura a constituit odata o sursa buna de venit. Farimitarea pamantului in sute de mii de proprietari face ca imposibiliattea existentei marilor exploatatii agricole sa determine o agricultura scumpa, fara tehnologie.

- Probabil ar fi fost o solutie daca ramaneau CAP-urile, daca proprietarilor de teren li se dadeau actiuni si ramaneau suprafete mari, mult mai usor de exploatat. N-ar fi rau ca statul sa se gandeasca sa impoziteze terenurile agricole nelucrate pentru ca, intr-un fel ii obliga sa lucreze sau, daca nu vor, sa dea altora sa lucreze.

- Nu inteleg cum traieste Romania, din ce traieste?! Ca sa faci comert, trebuie sa existe bani. Ca sa faci servicii, trebuie ca cineva sa bage banul in economie. Astazi, mare parte a economiei romanesti functioneaza datorita infuziei de bani pe care o baga Europa si statul in lucrari de infrastructura sau sali de sport, care nu sunt lucruri foarte sanatoase pentru economie.

- Eu am activitati in Romania pe care trebuie sa le continui, mai am inca un numar destul de mare de angajati care trebuie sa existe, dar nu am proiecte de crestere si de dezvoltare a activitatii din Romania. Criza nu este un motiv ci un pretext, care de fapt scuza impotenta de a face ceva. Nu e criza de vina. Noi nu avem afaceristi ci avem un segment de oameni cu bani.

- Ceea ce oamenii de afaceri trebuie sa faca este sa se straduiasca sa treaca de partea celor care castiga. Aceasta criza nu face decat sa faca o selectie, este un "bine" adus muncii. Nu are cum sa se schimbe nimic in Romania neavand o forta economica interna. De aceea, suntem dependenti de ceea ce se intampla in lume. Daca in lume merge bine, ne va merge si noua bine.

- Este greu sa reconstruiesti ceea ce s-a stricat in 20 de ani. In '90, Romania avea un excedent de 3 miliarde de dolari in buzunare, acum are 100 de miliarde de dolari in minus. Va dati seama ca este greu dintr-o data sa strici un rau care a reusit sa distruga o economie, sa indatoreze tara intr-o maniera foarte dura. Sper sa se intample ceva, nu-mi dau seama cum, dar cred ca numai rezolvarea situatiei globale va putea sa-i aduca beneficii Romaniei.

Silviu Prigoana

- Pietele functioneaza dupa legi foarte clare si daca pe planeta si in Europa treaba merge prost, si in Romania merge prost, pentru ca nu e o entitate separata in univers.

- Deocamdata, nu s-a trecut prin niciun an de criza la noi. La noi s-au gasit subventii in stanga si in dreapta. Urmeaza sa fie criza si in Romania. Cetatenii au fost afectati intr-o mica masura, fiindca nu au fost luate masuri drastice cum au fost luate si se vor lua in alte tari.

- In Romania, masurile anti-criza s-au referit in special la angajatii de la stat, firmele particulare intrand in restructurari cu mult timp inainte, cu un an-doi inainte.

- Nu stiu exact cum vom evolua in 2012, dar pentru ca s-a trecut la bugete prudente peste tot in Europa si la masuri de austeritate, cred ca lucrurile incep sa se miste intr-o directie buna.

Maria Grapini

- Pentru mediul de afaceri a fost un an greu cu munca multa si profit putin. Pentru companiile mele, desi am avut comenzi pe total grup, profitul este mai mic, la o cifra de afaceri mai mare cu circa 15%. Cei trei ani de criza au avut unele efecte cumulate, insa in acelasi timp au aparut si diferente. Anul 2009 a fost socul de inceput al crizei. In 2010 am incercat sa nu pierdem afacerile, iar in 2011, am crescut prudenta si au scazut dramatic investitiile cu efect pe termen lung.

- Anul 2012 va fi din pacate un an mai greu ca anii care au trecut, din cauza efectelor din urma, a cresterii prudentei in a cheltui si a consuma, a lipsei de supraveghere in piata, a respectarii reglementarilor si a lipsei adoptarii unor masuri concrete pentru economie privata. In plus, va fi un an greu si din cauza dezordinii politice, fiind an electoral.

- Prima masura care ar trebui luata este clar legata de reformele politicilor economice si fiscale. Concret, printr-o vointa politica, trebuie decis cum sustinem producatorii romani in vederea investitiilor si a cercetarii (deducerea din impozit a cheltuielilor cu investitiile).

- Apoi, trebuie urgent modificate procedurile de lucru in autoritatile de management privind atragerea fondurilor europene pe proiecte de investitii. In prezent, derularea unui proiect de la scrierea proiectului si pana la plata propriu-zisa dureaza trei, patru ani! A treia masura este legata de punerea in institutiile statului a unor oameni care stiu, vor, pot si care nu sunt corupti. Ei vor putea face functionale si eficiente institutiile statului.

- Anul urmator nu doresc sa mai dezvolt afacerea, voi pune in functiune masinile pe care le achizitionez in ianuarie-februarie si care vor inlocui alte echipamente. Daca voi constata ca lucrurile nu au sansa sa se corecteze, voi pregati iesirea din piata producatorilor din Romania.

Iulian Comanescu

- Criza financiara a limpezit piata publicatiilor tiparite din Romania. Din bubble-ul investitional din 2005-2008 ne-am ales cu o piata de tabloide ("Libertatea" si "Click!", iar "Cancan" nu pare exclus din competitie).

- In ceea ce priveste cifrele, din datele primite de la diferite agentii, piata media este undeva sub 300 de milioane de euro, cu cateva procente mai putin decat in 2010. Vreo 200 de milioane din acestea se duc pe TV, iar online-ul a inceput sa fie cotat de unii cu o contributie de 30-35 de milioane", afirma Comanescu.

- In 2012 vom mai avea, probabil, inca o scadere usoara in totalul publicitatii. Oamenii din agentii se feresc sa mai dea estimari, fiindca procentele de crestere sau diminuare sunt cumva in marja de eroare a acestor prognoze. Altfel, principala temere se refera la problematica euro, care s-ar putea reflecta negativ.

- Cel mai dificil an de criza din piata media a fost 2011, psihologic vorbind, fiindca lucrurile au continuat sa se complice, s-au mai inchis redactii sau trustul Realitatea-Catavencu s-a prabusit.

- Statistic, jurnalistii par sa nu mai astepte "luminita de la capatul tunelului", dar se pare ca ne apropiem de punctul de jos. 2012 e ceva apropiat de minim, putem presupune ca proprietarii de media si-au ajustat costurile la veniturile existente in piata. Deci, daca nu se intampla lucruri in economia UE, nu vom mai asista la atatea decese si inmormantari.

#perspective economie 2012, #economie Romania 2012, #afaceri ovidiu tender, #afaceri maria grapini, #afaceri iulian comanescu, #economie zona euro 2012, #masuri mediu afaceri romania , #Criza economica romania