Politicianul care a refuzat sa ia masa cu Barack Obama - interviu Silviu Prigoana

Sambata, 17 Martie 2012, ora 00:00
3673 citiri
Politicianul care a refuzat sa ia masa cu Barack Obama - interviu Silviu Prigoana

Silviu Prigoana a renuntat la mediul de afaceri pentru a intra pe scena politica in 2008, cand a obtinut un scaun in Parlamentul Romaniei. Tot el este politicianul pentru care familia ramane mai importanta decat o cina cu sefi de stat pe care ii vede in fiecare zi la televizor.

Marturiseste totusi ca dorinta partidului este porunca pentru el, de aceea nu ar refuza o candidatura la Primaria Capitalei. Parlamentarul Silviu Prigoana a vorbit intr-un interviu Business24 despre o eventuala candidatura la Primaria Capitalei, despre femeile din politica, dar si despre mediul de afaceri romanesc.

Multumit de anii petrecuti la carma afacerilor sale, Silviu Prigoana nu a refuzat sa dea cateva sfaturi celor care isi doresc sa faca performanta in mediul privat.

Domnule Prigoana, stim ca dumneavoastra ati fost multi timp implicat in afaceri, inainte de a va implica in politica. Spuneti-ne, care sunt, in opinia dumneavoastra, principalele trei calitati pe care ar trebui sa si le dezvolte un om de afaceri pentru a-si creste afacerea?

Perseverenta, perfectionarea permanenta in domeniul care te intereseaza si cel mai important lucru in business e ambalajul si promovarea produsului cu studierea permanenta a pietei.

In momentul in care te-ai lansat intr-un business, nu ai voie sa faci pauza in research-ul de piata pentru ca esti mort a doua zi dimineata.

Eu am invatat multe lectii fiindca inainte de revolutie nu se facea scoala de business si atunci a trebuit sa fiu autodidact. Stiti ca mediocrul invata din greselile lui. Eu am fost un tip mediocru fiindca nu am avut studii in business. Cel inteligent invata din greselile altora, iar prostul le stie pe toate.

Dupa '90 in Romania era complicat sa te dumiresti cum se face contabilitatea. Nu existau contabili privati sa lucreze in mediul privat. A fost foarte complicat acest proces: se numea un singur impozit pe circulatia marfurilor de 3% din valoarea totala a incasarilor. Norocul meu a fost ca am invatat odata cu legislatia. Am avut multe lectii de invatat pe pielea mea.

Stim ca baietii dumneavoastra au studiat in strainatate si acunm se ocupa de afacerile familiei, acea "mostenire" lasata de dumneavoastra. In ce masura credeti ca studiile in strainatate pot constitui un avantaj pentru succesul in afaceri?

Da, au studiat in strainatate ca sa nu faca greselile mele. Eu am facut multe greseli fiindca nu am stiut, iar viata nu te iarta. In momentul in care devii om de afaceri, fa scoala de management in business sau angajeaza-ti un om care a facut management si lasa-l pe el sa se ocupe.

Insa, nu trebuie neaparat sa studiezi in strainatate, poti studia si in Romania fiindca intre timp s-a perfectionat invatamantul si exista sectii de management al business-ului. Acum 20 de ani nu exista asa ceva, dar in anii 90-92 puteai sa inveti economie politica, care nu are nicio legatura cu business-ul.

Acum, exista scoli la fel de importante ca si cele din comunitatea europeana si din SUA. Pe vremuri se invatau multe lucruri aberante si aveam o cultura generala vasta, care in business nu iti foloseste.

Sistemul de scolarizare s-a schimbat mult, iar eu sper sa se reformeze in continuare pentru ca forta de munca sa poata circula liber in interiorul comunitatii europene.

Privind la societatea actuala, ce mai este motivant in mediul de afaceri romanesc? Dar descurajant?

In mediul de afaceri singurul lucru motivant e banul, restul sunt vrajeli. Nu face nimeni performanta nicaieri pe planeta pentru o diploma sau o medalie. Totul se reduce la casuta de venituri personale sau profit.

Descurajante sunt stirile. Oamenii se uita la stiri si vad stirile aberante. Un om de afaceri nu ar trebui sa stea mult cu ochii in televizor la stiri, fiindca sunt demoralizante. Un manager trebuie sa fie ancorat in business-ul lui. El trebuie sa cunoasca piata europeana si mondiala a business-ului, sa vada trendurile si sa fie cel mai bun in domeniul lui.

Domnule Prigoana, sunteti in Parlament din 2008. Care a fost cea mai mare gafa pe care ati facut-o in politica?

Eu nu am facut nicio gafa de cand ma aflu in politica pentru ca nu am fost inregimentat. Multi colegi de-ai mei confunda un partid politic cu o armata. Daca nu te consideri inregimentat, nu ai cum sa faci gafe.

Faptul ca ai avut pareri personale care nu converg cu parerile unanime ale unui partid, nu inseamna ca ai facut vreo gafa.

Povestiti-ne o intamplare amuzanta din Parlament...

Cand m-am dus cu proiectul de reglementare a activitatilor sexuale platite la presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla, acesta m-a admonestat si mi-a spus ca niciodata poporul roman nu va accepta prostitutia pe teritoriul Romaniei fiindca suntem un popor cu adanci radacini ortodoxe.

Aceasta afirmatie m-a amuzat foarte tare pentru ca in Romania in perioada interbelica, prostitutia era legalizata, iar culmea, in acea perioada prim-ministru era patriarhul Miron Cristea.

Asta a fost o chestie care m-a amuzat.

Ati calatorit mult, atat in vacante cat si in delegatii cu serviciul. Care a fost cea mai importanta persoana publica, din politica sau din afaceri, pe care ati cunoscut-o?

Probabil sunt singurul roman care a avut ocazia sa serveasca masa cu Barack Obama si l-a refuzat. M-am dus in SUA sa ma intalnesc cu copiii mei, aveam un weekend la dispozitie in care trebuia sa plecam la Speed Slide, un mare parc de distractii, si inainte cu o zi comunitatea romaneasca din Chicago mi-a propus sa iau masa cu viitorul presedinte al SUA, Barack Obama.

Am spus ca imi pare rau, dar nu pot sa-mi neglijez familia pentru viitorul presedinte al Americii. Nu-mi pare rau ca nu am acceptat fiindca din punctul meu de vedere sunt mult mai importante orele petrecute impreuna cu familia decat faptul ca as fi luat masa cu un cetatean pe care il vad toata ziua la televizor.

Gorbaciov, Iliescu sunt oameni ca si noi, iar niste conjuncturi i-a pus pe anumite scaune, dar asta nu inseamna ca e mai destept ca mine Honecker.

Sunt oameni care intra in fibrilatie fiindca si-au facut poza cu Gaddafi sau cu Saddam Husein, sunt oameni care tineau poze in casa cu Ceausescu, iar la Revolutie au dat foc la poze ca sa nu afle cineva sa-i omoare.

Am fost in multe tari de pe planeta si m-am intalnit cu oameni normali. Detineau functii importante in statele respective si se purtau absolut normal, fara fite, girofaruri, politie. Am avut ocazia in Olanda sa stau de vorba cu personaje ale vietii politice europene cu care m-am plimbat cu tramvaiul in Amsterdam. Atunci am invatat ca trebuie sa ma comport normal, fara bodyguarzi, girofar si alte prostii.

Spuneti-ne o femeie de pe scena politica romaneasca pe care o admirati si de ce?

Pe toate femeile din politica le admir fiindca sunt curajoase. In general, poporul roman e un popor misogin, dar misoginismul se afirma mai tare la femei. Femeile sunt mai misogine, ele sunt cele care nu voteaza femei. Daca femeile ar fi votat femei, am avea mult mai multe femei in politica.

Sunt multe femei: Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Andreea Paul Vass, Claudia Boghicevici, care e singura femeie din Guvernul Romaniei in momentul de fata.

Mona Musca nu mi s-a parut a fi de lepadat din punct de vedere politic, dadea clasa multor barbati din politica. Insa, in politica e diferit fata de business, aici nu flerul te duce pe cele mai inalte culmi ci votul popular. Daca in business conteaza banul, in politica votul conteaza.

Domnule Prigoana, chiar presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a vorbit despre dumneavoastra ca un potential candidat la Primaria Capitalei. Deci, ati putea fi o piesa importanta pe tabla de sah a PDL-ului. Va doriti sa ajungeti in prima linie in politica, eventual ca primar?

Eu sunt in prima linie in politica. Pe scara ierarhica a demnitatilor publice, dupa Presedintele Romaniei sunt senatorii si deputatii, apoi ministrii si apoi urmeaza primarii. Ma aflu in prima linie de 3 ani si jumatate.

Daca partidul ma desemneaza la Primarie, dorinta partidului e porunca pentru mine.

Tot intr-un interviu Business24 spuneati ca daca ati da timpul cu 3 ani in urma, nu ati mai candida la o functie publica...

Timpurile sunt trecute, eu am luat-o pe aceasta cale. Am renuntat la business, iar acum ar fi foarte greu sa revin in mediul privat, de aceea las pe altii. In 20 de ani cat am fost in afaceri, mi-am facut treaba cu varf si indesat.

Daca cinci milioane de romani faceau ce am facut eu ii intreceam de mult timp pe japonezi. Am avut in ultimii 10 ani de activitate peste 2000 de angajati, carora le-am platit salariile, mi-am platit impozitele la stat, n-am avut nicio restanta, credite neperformante nu am avut niciodata, am fost avangardist in ceea ce inseamna politica de mediu, dar si politica de media.

Cat am fost la Realitatea nu am primit nicio sanctiune de la CNA. Consider ca in business mi-am facut treaba. Imi cunosc rolul pe care il am in politica, eu reprezint cetatenii, nu am interese de grup sau de partid.

#Silviu Prigoana deputat, #Silviu Prigoana afaceri, #Silviu Prigoana sfaturi afaceri, #interviu silviu prigoana , #Cariera