Depozitele bancare - plasamente sigure, dar care nu te fac bogat. Vezi ce cred finantistii si oamenii de afaceri despre investitii

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 18:16
9649 citiri
Depozitele bancare - plasamente sigure, dar care nu te fac bogat. Vezi ce cred finantistii si oamenii de afaceri despre investitii

Banii nu trebuie tinuti in banci, ci investiti in business-uri pentru a produce continuu alti bani, precizeaza specialistii. Pentru cei conservatori, care prefera sa puna bani deoparte pentru zile negre, specialistii ii sfatuiesc sa isi plaseze finantele in mai multe monede pentru a se apara de riscurile valutare. Oamenii de afaceri trebuie, insa, sa lase banul sa circule. "Daca te gandesti la inmormantare, trebuie sa-ti pui la banca bani, insa daca esti un tip activ, care nu se gandeste la nemurirea sufletului, nu trebuie sa blochezi banii intr-un cont ci sa ii bagi instantaneu intr-un business. Capitalizarea intr-un cont e o prostie", a declarat omul de afaceri Silviu Prigoana pentru Bloombiz.ro.

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, actual vicepresedinte PNL

- Facand o comparatie intre dolar, franc elvetian si euro, e clar ca moneda elvetiana nu va mai urca in viitorul apropiat, autoritatile elvetiene nu vor mai lasa francul sa se aprecieze fiindca le blocheaza exporturile; pe termen scurt, e mult mai avantajos sa faci operatii in euro decat in lei.

- Bine ar fi sa pui banii in mai multe monede, astfel incat daca pierzi intr-o parte, sa castigi in cealalta. Depinde cati bani ai. Daca ai bani putini, nu merita sa-ti bati capul; daca ai bani multi si vrei sa castigi, vorbeste cu un consultant care sa-ti gestioneze banii pe piata si sa faca tranzactii pe piata valutara. Nu exista in viitorul imediat o reteta de succes in privinta asta.

- Pietele sunt foarte volatile. Cea mai buna formula e sa iei legatura cu un profesionist, care sa-ti plaseze banii avantajos.

- Economiile mele nu sunt atat de numeroase, insa sunt in euro. In perioada imediat urmatoare, avand in vedere raporturile dintre euro si lei, eu consider ca e mai bine sa-ti tii economiile in moneda unica europeana.

Niels Schnecker, consultant financiar

- In aceasta perioada e mai bine sa-ti tii banii in lei pentru ca au cel mai bun randament si reprezinta o moneda stabila. Pana la urma, daca traiesti in Romania, nu merita sa te joci de-a valutele, tot in lei cumperi.

- Nu recomand niciunui roman sa joace pe piata valutara in momentul de fata pentru ca, daca nu este specialist, isi prinde urechile. E o perioada extrem de fluida, pe care nu o pot prevedea nici cei mai buni analisti.

- Toate economiile mele din Romania le tin in lei. In afara, am un cos de 12 valute format din: dolarul australian, dolarul canadian, coroana norvegiana si altele.

- Nu ma gandesc la achizitii in euro fiindca ar trebui sa fiu un jucator mare la Bursa ca sa-mi pot asuma riscul. Daca nu lucrezi cu sume mari, de cateva zeci de milioane de euro, nu merita acest joc.

Silviu Prigoana, om de afaceri

- E cea mai mare prostie sa-ti tii banii in ceva. Daca tot ai bani, trebuie sa-ti investesti, sa-i pui sa produca. E interzis sa blochezi banii intr-o moneda, sa faci economii. Daca te gandesti la inmormantare, trebuie sa-ti pui bani la banca, insa daca esti un tip activ, care nu se gandeste la nemurirea sufletului, nu trebuie sa blochezi banii intr-un cont ci sa ii bagi instantaneu intr-un business. Capitalizarea intr-un cont e o prostie.

- Eu nu am economii. Am 1000 de euro ca sa pot pastra conturile active, altfel imi inchid bancile conturile. S-a demonstrat ca multi s-au pacalit tinand banii intr-o moneda la banca. La revolutie, erau foarte multi oameni cu bani care si-au tinut averea in lei si apoi au schimbat banii in dolari, au vazut ca au gresit, asa ca i-au schimbat in marci si din nou au gresit.

- Speculatiile pe monede, pe aur sau pe burse sa le faca profesionistii. Restul sa-si vada de treaba lor si sa investeasca in ceva.

- Daca ai niste bani, poti sa cumperi niste scule si sa-ti deschizi o mica afacere de reparat pantofi. Cumperi cuie, clei si ce mai trebuie, angajezi un meserias si vei avea un vad incredibil pentru ca nu mai e vremea in care lumea sa isi arunce pantofii ca sa-si cumpere altii noi. Sau, cumperi niste scule si repairi umbrele sau ceasuri. Lumea a inceput deja sa fie foarte atenta la ce face. Oamenii de afaceri nu sunt oameni de afaceri daca blocheaza banii.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedinte PDL

- Daca esti un om care economiseste si alegi ca mijloc de investitie depozitele, e bine sa ai banii in mai multe valute. In felul acesta, te aperi de riscuri.

- Pentru cei care inca mizeaza pe euro, ii sfatuiesc sa-si pastreze increderea, fiindca cele mai importante tari din zona euro sunt decise sa apere euro; Eu, personal, am incredere in continuare in euro.

- Eu sunt platit de Parlamentul European in euro si investesc in alte domenii decat depozite. Fiindca am salariul in euro, am pus ceva bani intr-un fond de investitii foarte conservator, care la randul lui, investeste banii in active foarte sigure, gen obligatiuni guvernamentale sau depozite pe diferite termene.

- Prefer sa nu fac investitii bazate pe speculatii ale cursului de schimb dintre monede pentru ca nu am informatia rapida. Aici, trebuie sa te lasi pe mana unor specialisti care urmaresc pietele monetare in diferite zone ale lumii si fac investitii. De regula, la acest gen de investitii trebuie sa intri cu sume mari.

Ovidiu Tender, om de afaceri

- Eu am un alt principiu - caut sa creez surse permanente de bani, nu rezerve de bani ca sa nu ma trezesc cu surprize.

- In actuala conjunctura mondiala, pericolul paste oricum. Economiile mele sunt nesemnificative si sunt in toate monedele, cate putin din fiecare. Nu sunt un jucator pe piata monetara, nu ma gandesc sa achizitionez euro sau alte monede. Eu bag banii in afaceri.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#afaceri silviu prigoana, #depozite bancare, #economii, #economisire bani, #euro, #investitii, #plasamente, #varujan vosganian , #stiri Silviu Prigoana