Asul din maneca Romaniei: Sa dea "papa si distractie" Europei- interviu Silviu Prigoana

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:06
3525 citiri
Asul din maneca Romaniei: Sa dea "papa si distractie" Europei- interviu Silviu Prigoana

Intr-o era a competitivitatii, Romania poate concura cu marile puteri economice doar daca ofera oamenilor nevoile primare: mancarea si distractia. In opinia omului de afaceri, actual parlamentar Silviu Prigoana, Romania poate "da lovitura" in lupta concurentiala doar daca investeste in agricultura si turism.

"Cu agricultura si turismul putem da lovitura. Lumea vrea sa aiba distractie. Dupa ce ai muncit 11 luni te duci undeva sa te relaxezi, sa ai munte, mare, plaja, liniste, curatenie. Romania, daca o sa inteleaga ca trebuie sa dea UE mancare si distractie, va fi o tara castigatoare", a declarat Silviu Prigoana intr-un interviu acordat Business 24.

Potrivit acestuia, capitalul autohton nu va mai exista dupa 2017, cand moneda europeana isi va spune cuvantul. Peste 5 ani, "uneltele" Romaniei vor ramane resursele si forta de munca.

Romania s-a clasat pe locul zece in topul celor mai riscante tari pentru investitii. De ce in continuare, in ciuda masurilor luate, increderea oamenilor de afaceri in mediul economic romanesc este atat de scazuta?

Increderea investitorilor nu e scazuta. Important e ca nu suntem primii pe lista tarilor riscante. Avand in vedere faptul ca am stat 50 de ani in comunism, ca e democratie de doar 22 de ani in timp ce altii au democratii de 200 de ani, e normal ca increderile sa fie cu totul altele.

E discutabil cum se numeste investitorul strain. OMV sau GDF Suez au avut curaj sa faca investitii in Romania, depinde acum cine e acel investitor care spune ca Romania e o tara riscanta.

2011 se incheie prost din punctul de vedere al investitiilor. Nokia a plecat de la Jucu, Tnuva a parasit Popesti Leordeni. Vedem ca in fiecare luna o fabrica mare isi inchide portile in Romania. Ce putem face pentru a-i convinge sa continue investitiile in tara?

Nokia nu a plecat natural, a dat faliment. Compania si-a relocat o fabrica din Germania in Romania pentru ca forta de munca era mai ieftina in Romania pe vremea cand duduiau motoarele la Nokia. Fiindca ei nu au mai investit in tehnologie, iar Apple s-a urcat cu picioarele pe ei, au dat faliment in Romania. E un lucru natural care se intampla in economie.

Economia e ceva viu, care se naste, traieste, are o ascensiune fulminanta si la un anumit moment in viata, moare. In high-tech, schimbarile pe piata sunt mult mai bruste decat alte produse de larg consum.

In fiecare luna poate se mai inchide cate o fabrica, dar se deschid alte cinci.

Noi nu trebuie sa convingem in niciun fel investitorii. Ei asteapta si stau la panda sa cumpere gratis, daca se poate eventual sa le dam si bani sa cumpere.

Ce masuri fiscale ar trebui luate urgent dupa aceste cazuri nefericite, pentru a nu mai vedea si alte companii mari parasind tara?

Marile companii nu pleaca din Romania din cauza masurilor fiscale. Ei au alte criterii. Marile companii de pe planeta au venit pentru ca forta de munca din Romania e destul de ieftina, exista resurse energetice si minerale ieftine pentru produse finite si materii prime si nu in ultimul rand exista iesire la Dunare si Marea Neagra.

Acestea sunt criteriile pentru care investitorii vin in tara noastra. Marile corporatii se orienteaza pe piete unde au forta de munca ieftina si piata de desfacere.

Romania a avut, in anii interbelici, numerosi investitori indragostiti de performanta si de competitivitate. Vom mai vedea in urmatoarele decenii o Romanie industrializata sau vom deveni o piata de importuri pentru chinezi?

A incercat Ceausescu sa faca chestia asta si marile trusturi planetare care controleaza cimentul, otelul, productia energetica nu au dorit ca noi sa fim in clubul lor exclusivist, sa stam la mesele lor de discutii. Ei vor acapara cat vor putea din resursele tarii si noi vom fi trecuti la "si altii".

In niciun caz nu se va incearca reindustrializarea Romaniei, pentru ca ei au distrus tot ce era industrie in Romania. Industria de otel a fost cumparata de anumite firme cu scopul de a o inchide, lucru care s-a si intamplat.

Domnule Prigoana, multi analisti vorbesc despre cel de-al III-lea razboi mondial ca fiind cel economic, o lupta intre companii intr-o lume a competitivitatii. Ce solutii are o tara periferica precum Romania?

Nu mai exista competitivitate. Suntem intr-o lume globalizata, unde exista un singur "cetatean" care dicteaza pretul la otel, un singur "cetatean" care dicteaza pretul la benzina etc.

Faptul ca ni se creeaza noua impresia ca exista o Organizatie Mondiala a Petrolului este o pacaleala. Exista "unul" care hotaraste, la fel ca si in industria automobilelor si a altor industrii. In globalizare, firmele mari au cumparat firmele mici si cu asta s-a terminat povestea cu competitivitatea.

Solutia Romaniei e sa mearga cu comunitatea europeana inainte.

Dupa parerea dumneavoastra, spre ce anume ar trebui sa ne indreptam: spre capital strain, cum am incercat din 2000 sau spre capital autohton, prin agricultura si producatori locali?

Performanta facem in orice domeniu. Nu trebuie sa ne gandim ca daca nu vine investitorul, nu vom avea servicii. Noi trebuie sa ne cream locuri de munca.

Capitalul autohton in 2017 va disparea si va ramane doar capitalul european. Se trece la moneda unica. Capitalul romanesc va ramane forta de munca si resursa. Din acest punct de vedere, Romania va prospera.

Grecia, in afara de maslini, nu are nimic altceva decat niste bolovani uitati de istorie la care se ducea lumea ca la urs sa vada Pantheonul.

Ungurii fac export de ardei iute, ei nu au bogatiile subsolului pe care le are Romania. Noi avem si forta de munca super-calificata.

Cum ne integram in circuitul economic global, cantitativ, dar mai ales calitativ? Ce industrii ar trebui folosite major pentru readucerea competitivitatii?

Nu trebuie sa punem mare baza pe industrie ci pe agricultura si pe enternaiment. Adica sa dam papa si distractie Europei.

Cu agricultura si turismul putem da lovitura. Lumea vrea sa aiba distractie. Dupa ce ai muncit 11 luni te duci undeva sa te relaxezi, sa ai munte, mare, plaja, liniste, curatenie. Romania, daca o sa inteleaga ca trebuie sa dea UE mancare si distractie, va fi o tara castigatoare.

Cum vedeti atragerea de investitii straine din Asia si Orientul Mijlociu?

Nu cred ca avem nevoie de investitiile asiatice. Cu capacitatile noastre intelectuale si cu banii pe care ii au, investitorii romani pot face treaba buna. De ce tot timpul trebuie sa fim slugile altora?

Si noi avem bani, nu numai investitorii din Asia. Diferit e altceva. Daca eu vreau sa investesc in Romania intr-un anumit domeniu, nu am nicio facilitate, insa daca vine un chinez sau un turc in Romania primeste facilitati.

Eu daca imi deschid maine o fabrica de autoturisme, nu primesc nicio facilitate, pe cand Ford-ul primeste fabrica, scutiri de taxe si impozite, ba chiar si bani de la Guvern. Nu inteleg de ce trebuie intotdeauna sa ne facem "pres" in fata oricarei persoane care bate la usa noastra.

Esti investitor si vrei sa investesti in Romania? Atunci esti la fel supus legilor la care sunt supusi investitorii romani.

Avem alt model de crestere decat prin investitorii straini?

Sa punem mana pe sapa. Daca punem mana la munca prosperam instantaneu. Intr-adevar exista niste traditii de care trebuie sa tii cont.

Nu poti sa te apuci sa fabrici echipamente medicale cand exista firme cu traditii care proiecteaza si executa echipamente medicale de 100 de ani. E un razboi pierdut.

E ca si cum m-as apuca eu de fabricat iPhone-uri sa bat Apple. Exista niste traditii, niste marci inregistrate si mi se pare o prostie sa inventezi lucruri deja inventate.

Noi am putea sa ne deschidem capacitate de montaj si productie, in niciun caz de cercetare.

Traditia Romaniei este statul la umbra si mici cu bere. In Romania, unul e "Dorel" cu sapa, restul de 75% stau la umbra. Asta este o meteahna romaneasca. Nicio tara nu-si permite sa plateasca oameni care sa stea la umbra, decat Romania.

#romania industrializata, #interviu silviu prigoana, #investitii straine romania, #agricultura romania, #competitivitate romania, #masuri fiscale investitori straine , #stiri Silviu Prigoana