In cautarea timpului pierdut: Cum recuperam ce ne-a "furat" criza?

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 09:50
3999 citiri
In cautarea timpului pierdut: Cum recuperam ce ne-a "furat" criza?

Criza si-a pus amprenta pe economiile lumii, iar efectele au fost vizibile. "Ceasul economic" al statelor europene a fost dat in urma cu cativa ani. Romania se afla oricum cu zeci de ani in spatele statelor dezvoltate din comunitatea europeana.

Nu putini sunt cei care privesc cu dezamagire la economia Romaniei din ultimii ani. Cu toate acestea, dincolo de pierderile bunastarii care se pot cuantifica, Romania a pierdut increderea cetatenilor in ceea ce poate sa insemne viata lor, in resursele de care statul dispune cat si increderea oamenilor de afaceri straini, care prin investitiile lor ar putea genera profituri, spune Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL.

"In Romania, criza a avut forme de manifestare foarte puternice, iar perioada care s-a intins si in care am stat in criza a fost mai lunga decat a multor alte tari. Va fi foarte greu de recuperat increderea in societatea romaneasca, increderea ca institutiile pot asigura un cadru ordonat in care resursele sunt alocate eficient.

Mult mai grave sunt consecintele sociale, neincrederea in institutii, autoritati, dincolo de calculul care tine de PIB.

Studiile arata ca mai devreme de 20 de ani nu se poate converge spre indicatorii care ne-ar apropia de statele dezvoltate ale Europei. Romania trebuie sa-si defineasca obiective clare, care trebuie corelate cu resursele certe pe care se mizeaza", a declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

Pe de alta parte, parlamentarul Silviu Prigoana priveste criza ca pe o oportunitate data Romaniei de a ajunge mai repede din urma statele dezvoltate. Avand in vedere faptul ca Romania se afla cu 50 de ani in urma statelor precum Germania, Franta, Anglia, din cauza perioadei de comunism, criza economica nu a facut decat sa opreasca ceasul economic al statelor dezvoltate din UE, pentru ca Romania sa poata recupera din timpul pierdut.

"Pe noi nu ne-a tinut pe loc, nu avea cum, nu ne-a afectat principalele mijloace de producere si in niciun caz dezvoltarea cercetarii. Acesta este un lucru bun fiindca putem ajunge din urma statele dezvoltate din Europa.

Diferit fata de Germania, Franta, Anglia este ca noi suntem in urma cu aproximativ 50 de ani, acei ani de comunism in care la noi s-a facut o economie haotica, energofaga, pe cand ei aveau o economie planificata, utilaje performante si isi permiteau sa mearga pe o piata libera sa intre in competitie.

In comunitatea europeana va fi dupa aceasta criza o echitate, nu in sensul ca vom ajunge noi la un salariu de 1000 de euro ci vor scadea ei salariul cu vreo 200-300 de euro si ne vom intalni la mijloc", a declarat Silviu Prigoana pentru Business24.

In opinia acestuia, in cele din urma, comunitatea europeana va semana cu SUA, in sensul ca vor exista state defavorizate unde taxele si impozitele vor fi mai mici, iar zonele mai "pricopsite" vor avea de suportat taxe mai mari.

Cum recuperam timpul pierdut

"O schimbare de administratie in Romania este o conditie esentiala, dar aceasta nu este suficienta, decat cu conditia sa existe cinci mari directii pentru cei care fac afaceri, care isi planifica o cariera in sectorul bugetar sau care isi planifica cheltuielile pe o perioada mai indelungata: reducerea influentei politicului in administratia obisnuita, un acord politic pentru cresterea eficientei in sectorul public, folosirea administratiei in folosul contribuabilului, un acord intre decidentii politici in ceea ce priveste rolul institutiilor si al principalilor actori politici si continuarea procesului de descentralizare", este de parere Claudiu Doltu.

In plus, acesta considera necesar un plan sustenabil pe termen lung, in care statul roman sa-si stabileasca obiective pentru micsorarea decalajului care exista intre economica romaneasca si cea a statelor membre UE.

"Toata lumea s-a intors in timp odata cu aceasta criza. Intre 2004-2007, Romania a avut un ritm mediu de crestere economica de 5%. Daca s-ar fi pastrat acest ritm de crestere in urmatorii 4-5 ani s-ar fi vazut anumite rezultate, dar nu este suficient sa comparam si sa facem diferenta.

Cert este ca Romania a pierdut foarte mult in termeni de oportunitati. Daca masuram apetitul investitorilor pentru economia romaneasca, vom vedea ca investitiile de aproape 12 miliarde de dolari pe an s-au redus la aproape 2 miliarde, ceea ce este un semnal negativ. Daca ne uitam la vanzarile comertului cu amanuntul, acestea au scazut, dar acesti indicatori sunt luati izolati", mai spune Claudiu Doltu.

Nu de aceeasi parere este insa Silviu Prigoana, care pune accentul pe potentialul de cercetare pe care il are Romania.

In opinia politicianului, statul roman poate avansa rapid din punct de vedere economic cu conditia sa mizeze pe dezvoltare, cercetare, drepturi de proprietate industriala si intelectuala. In plus, acesta crede ca in urmatorii doi ani comunitatea europeana ne va integra rapid prin sistemele informatice.

The Economist: Criza a pus "frana" economiilor lumii

Un studiu realizat de publicatia britanica arata ca dupa cinci ani de la debut, criza face inca ravagii printre economiile lumii. Astfel, "ceasul economic" al Greciei a fost dat inapoi cu 12 ani, in timp ce Irlanda, Italia, Portugalia si Spania au pierdut aproximativ sapte ani. Marea Britanie a risipit opt ani, iar epicentrul crizei, America, a irosit un deceniu.

Analiza mai arata ca, dupa nivelul PIB-ului, o treime din cele 184 de state monitorizate de FMI sunt mai sarace decat acum patru ani. Fiecare dintre aceste tari a pierdut cate cinci ani de evolutie economica. Privind la economica europeana, 22 din cei 27 de membri s-au intors in timp. Doar Germania, pe umerii careia se poarta povara crizei datoriilor europene, a ramas neclintita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#analiza the economist, #criza timp pierdut UE, #economii UE criza economica, #criza ceas economic UE, #Romania decalaj economic UE , #Criza economica romania