Uniunea Europeana a adoptat o directiva care prevede un prag peste care este considerata infractiune fraudarea fondurilor europene. Acest prag a fost stabilit la 10.000 de euro si ar putea reprezenta un punct de pornire pentru pragul abuzului in serviciu in Romania.
Directiva (UE) a Parlamentului European si a Consiliului, din 5 iulie, privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, prevede sanctiunile pentru persoanele fizice.
Astfel, la Articolul 7 se arata ca statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca infractiunile cu fonduri europene "sunt sanctionate cu o pedeapsa maxima de cel putin patru ani de inchisoare atunci cand implica un prejudiciu sau avantaj semnificativ".
Acesta "este considerat a fi semnificativ atunci cand prejudiciul sau avantajul implica mai mult de 100.000 de euro".
"Statele membre pot prevedea, de asemenea, o pedeapsa maxima de cel putin patru ani de inchisoare in alte circumstante grave definite in dreptul lor intern", se mai arata in textul articolului.
De asemenea, se precizeaza ca, atunci cand o infractiune "implica un prejudiciu mai mic de 10.000 de euro sau un avantaj mai mic de 10.000 de euro, statele membre pot sa prevada sanctiuni de alta natura decat cea penala".
Romania si celelalte state membre au termen doi ani pentru implementare: "Statele membre adopta si publica pana la 6 iulie 2019 actele cu putere de lege si actele administrative... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 11:56
Cheltuirea fondurilor de 10 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana pana la finele anului 2015 este un obiectiv care poate fi atins si chiar depasit, in consitiile unei mai bune cooperari intre beneficiari si autoritati.
Mai mult, sistemul de accesare a fondurilor europene s-a imbunatatit oricum in ultimii ani, datorita experientei acumulate, explicat Marius Bostan, in cadrul unui interviu acordat Business24. Totusi, el apreciaza ca acest proces de perfectionare trebuie sa fie unul continuu, mai ales ca "nu exista sisteme perfecte".
Din aceasta luna, Ministerul Fondurilor Europene a preluat autoritatile de management pentru POSDRU si POSCCE, fiind simplificata structura institutionala. Masura este considerata de ministrul Teodorovici a fi un pas important pentru reformarea intregului sistem de implementare.
Cum comentati decizia Ministerului Fondurilor Europene de a prelua Autoritatile de Management a POSDRU si POSCCE?
Cred ca este o decizie strategica buna. Scopul acestei decizii este de a eficientiza managementul si de a obtine rezultate cat mai bune. Autoritatile de Management, Ministerul sunt instrumente si nu un scop in sine. Sper ca expertii care implementeaza aceste masuri au inteles profund cauzele care duc la lipsa de performanta. Important este sa elimine aceste cauze sau macar sa micsoreze efectul lor. Unirea lor in cadrul MFE poate fi un plus in scurtarea timpului de luare a deciziilor, de implementare si de armonizare a regulilor. Este... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 08:30
Parlamentul European a aprobat, astazi, o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa creeze un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de accedere in UE. Rezolutia a fost votata de 31 de membri, in timp ce alte 18 au fost contra si a analizat respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012, dupa cum se arata intr-un material publicat de Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European, intrat in posesia caleaeuropeana.ro.
"Este timpul ca UE sa puna in practica mecanisme care sa asigure corecta aplicare a valorilor europene si a criteriilor de la Copenhaga, care sa ramana valide si dupa intrarea in UE. Instrumente de monitorizare si sanctionare trebuie sa fie create in acest sens, implicand institutii ale UE, statelor membre si corpuri de experti precum Agentia pentru Drepturi Fundamentale si Consiliul Europei", a declarat raportorul Louis Michelle, membrul belgian al grupului ALDE(liberali).
Potrivit noului text al rezolutiei, Comisia Europeana trebuie sa instituie un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de "Criteriile de la Copenhaga", in mod regulat si intr-o maniera obiectiva. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandari si sanctiuni precum inghetarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta aceste criteria. Acest lucru trebuie facut in mod obiectiv, evitand dublul standard.
Parlamentarii europeni au sugerat... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:06
Autoritatile de la Bucuresti se pregatesc sa plateasca un nou "val" de corectii financiare pentru neregulile gasite in programele cu fonduri europene. Sanctiunile UE costa scump atat Guvernul de la Bucuresti, cat si pe beneficiarii fondurilor europene care sunt nevoiti sa ia cu o mana si sa dea cu alta.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat ca Romania are de platit penalitati de 600 de milioane de lei in acest an pentru neregulile descoperite pe Programul Operational Regional si Programul Operational Mediu.
Totusi, trebuie sa ne asteptam la corectii financiare si in 2014, tinand cont de faptul ca suma totala estimata a "penalitatilor" pentru toate programele se ridica la 700 de milioane de euro.
Potrivit unor declaratii facute de premierul Victor Ponta, aproximativ 166 de milioane de euro vor fi suportati de la bugetul de stat, restul de 530-580 milioane euro de beneficiarii "cu probleme".
Fondurile europene pentru Romania - o fata Morgana
Pe de o parte, din cauza neregulilor autoritatile trebuie sa dea bani inapoi Comisiei Europene, iar pe de alta parte, autoritatile de la Bruxelles au sistat pe o perioada lunga de timp o parte din programe pentru ca Romania sa isi remedieze situtia. Prin urmare, in lupta contra cronometru, pierdem pe doua fronturi.
Nivelul corectiilor aplicat pe programele operationala variaza intre 5 si 25%, sanctiunile vizand in special proiecte desfasurate inainte de 2011. Aceste penalitati sunt platite... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 13:13
Controalele facute la proiecte pe fonduri europene in regiunea Sud Muntenia au impus corectii financiare de 30 de milioane de euro, cele mai mari corectii fiind facute la proiecte de infrastructura rutiera, din cauza unor probleme in procedura de achizitie sau in derularea proiectului.
Potrivit directorului Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Liviu Musat, controalele facute in ceea ce priveste proiecte pe fonduri europene in regiunea Sud Muntenia au dus la corectii financiare in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.
Potrivit lui Liviu Musat, motivele pentru care au fost aplicate corectii financiare acestor proiecte sunt de doua feluri. Pe de o parte este vorba despre nereguli depistate in ceea ce priveste modul in care s-au atribuit contractele, respectiv in felul in care s-au intocmit caietele de sarcini sau in procedurile de achizitie publica.
O a doua categorie de nereguli pentru care au fost aplicate corectii financiare tine de derularea proiectului dupa semnarea contractelor de finantare, in urma verificarilor fiind descoperite schimbari de solutii sau cantitati de materiale altele decat cele prevazute in contracte.
Liviu Musat a mai spus ca astfel de proiecte cu corectii financiare mari, de milioane de lei, au fost derulate in sase dintre cele sapte judete care compun regiunea Sud Muntenia, respectiv in Arges, Dambovita, Prahova, Calarasi, Teleorman, Giurgiu, singurul judet in care a fost aplicata o corectie "mai mica" fiind... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 18:17
Comisia Europeana a propus corectii financiare pornind de la 5%, pe axa IV a Programului Competitivitate, pana la 25% din valoarea contractelor, pentru axa III a aceluiasi program si contractele de achizitie publica dinainte de 1 octombrie, gestionate de CNADNR sau CFR in cadrul POS Transporturi.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a prezentat miercuri Guvernului propunerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune.
Pentru Programul Operational Regional, anexele prioritare I, III si V, Comisia a propus o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011.
Pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, Comisia a avansat la axa prioritara II o rata de corectie de 10% aplicabila contractelor cu proceduri de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritara III o rata forfetara de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritara IV o corectie forfetara de 5%.
In cazul POS Transporturi, Comisia a propus un procent corectiv de 25% aplicat pentru contractele de achizitie publica lansate inainte de 1 octombrie 2011 gestionate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si finantate din axa prioritara I, precum si pentru cele gestionate de CFR si finantate din toate axele.
Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 18:10
Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti ca spera sa se poata evita suspendarea platilor pentru programul operational pentru pescuit.
"Fondurile pentru programul operational de pescuit sunt in continuare intrerupte, nu am intrat in faza cea mai grea de suspendare a platilor. Eu sper ca dupa misiunea de audit care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie sa putem vorbi despre progresele reale care s-au facut in Romania in corectarea deficientelor. Sper sa putem sa evitam suspendarea platilor si chiar sa ridicam aceasta sanctiune de intrerupere a platilor", a declarat Daniel Constantin.
El a reamintit ca sanctiunile sunt aplicate din cauza unor nereguli din 2010 si 2011, pe care in prezent autoritatile romane incearca sa le corecteze.
"Este vorba despre un grad de eroare destul de ridicat la ceea ce inseamna platile facute prin acest program, evaluarea proiectelor, dar si recuperarea anumitor sume care s-au acordat in mod incorect.
Aici cred eu ca autoritatea de management si ministerul au facut progrese reale, majoritatea celor care au primit plati necuvenite fiind identificati, trecuti in registrul debitorilor si de acum este o chestiunea de procedura pana cand sumele respective vor fi recuperate", a mai spus ministrul agriculturii.
Totodata, ministrul le-a dat asigurari beneficiarilor ca platile nu sunt intrerupte la nivel national, acestea efectuandu-se in prezent de la bugetul de stat.
Gradul mare de accesare a fondurilor,... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:16
Guvernul va face tot posibilul sa evite sanctiunile financiare ale Comisiei Europene pentru deficit excesiv, care se pot ridica la cateva miliarde de euro, si sa limiteze deficitul bugetar in 2009, printr-o politica financiara foarte prudenta si echilibrata, a declarat premierul Boc, relateaza Mediafax
"Nu mi-as fi dorit acest lucru, cred ca niciun roman nu este bucuros de faptul ca tara noastra trebuie sa plateasca incompetenta liberalilor din 2008. Principala consecinta a dezastrului economic lasat in 2008 este posibilitatea ca Romania sa piarda fonduri europene si sa fie sanctionata cu miliarde de euro", a spus Boc, dupa anuntul CE privind declansarea procedurii de deficit execesiv.
Comisia Europeana (CE) a declansat, miercuri, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, stabilind ca deficitul bugetar din 2008, peste nivelul de 3% din PIB, nu poate fi considerat o depasire exceptionala si nici temporara a pragului acceptat prin Pactul de Stabilitate. mai mult
Miercuri, 13 Mai 2009, ora 14:07
Guvernul spera ca Romania nu va fi sanctionata de catre Comisia Europeana (CE) pentru deficit excesiv in 2008, desi datele disponibile in prezent indica posibilitatea declansarii acestei proceduri, a declarat, astazi, premierul Emil Boc.El a aratat, intr-un discurs sustinut in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania, ca cea mai importanta sanctiune care poate fi aplicata Romaniei de catre CE in cadrul procedurii de deficit excesiv este cea de taiere a fondurilor europene, un alt efect fiind conditiile mult mai grele pentru contractarea de imprumuturi.Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara, la sfarsitul lunii ianuarie, ca deficitul bugetar excesiv al Romaniei din anul 2008, de 5,2% din PIB, nu a fost determinat neaparat de criza financiara, adaugand ca Uniunea Europeana ar putea sanctiona tarile care au depasit limita de 3% din PIB din alte cauze. mai mult
Marti, 10 Februarie 2009, ora 11:21