Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, obligata sa returneze 17,7 milioane de euro din fondurile pentru agricultura

Romania, obligata sa returneze 17,7 milioane de euro din fondurile pentru agricultura


Romania trebuie sa returneze Comisiei Europene (CE) 17,7 milioane de euro pentru deficiente in gestionarea fondurilor Politicii Agricole Comune (PAC).

Romania nu este singura tara cu probleme la acest acest capitol. Comisia Europeana (CE) a solicitat marti returnarea sumei totale de 414 milioane de euro de la statele membre, reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite in mod incorect de statele membre.

Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu verificarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar CE are obligatia de a se asigura ca acestea au utilizat fondurile in mod corect. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Intrucat unele dintre sume au fost deja recuperate de la statele membre, in prezent ar mai urma sa fie returnate aproximativ 393 milioane de euro.

In conformitate cu decizia CE, vor fi recuperate fonduri de la 22 de state membre - Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Lituania, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, Romania, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.

Cele mai mari corectii aplicate, in valoare de 111,7 milioane de euro, vizeaza Marea Britanie, pentru deficiente in ceea ce priveste sistemele de identificare a parcelelor agricole si de informatii geografice, prelucrarea cererilor, controalele administrative incrucisate si controalele la fata locului referitoare la ajutoarele pe suprafata. Marea Britanie este insa vizata in total de cinci seturi de corectii, care ridica suma care ar urma sa fie recuperata de CE cu inca circa 27 de milioane de euro.

In cazul Romaniei, CE solicita recuperarea a 12,5 milioane de euro pentru deficiente ale controalelor privind eligibilitatea si cheltuielile beneficiarilor, precum si pentru deficiente in aplicarea de sanctiuni in cadrul masurii "modernizarea exploatatiilor agricole" din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR).

De asemenea, in cazul Romaniei s-au propus corectii financiare pentru controale incomplete privind parcelele si registrele, in valoare de 5,2 milioane de euro, care ar urma sa aiba insa un impact financiar net de 2,96 milioane de euro. Nu in ultimul rand, s-a propus o corectie pentru intarzierea platilor, in valoare de 83.000 de euro, care deja a fost recuperata de executivul comunitar.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1779 ori