Barroso: Europa are nevoie de crestere economica

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 16:29
1041 citiri
Barroso: Europa are nevoie de crestere economica

Presedintia daneza a Consiliului UE si Comisia Europeana sunt deplin de acord ca disciplina fiscala si finantele publice solide sunt indispensabile pentru Europa, dar acest lucru nu este suficient, fiind necesara si o crestere economica stabila, a declarat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso joi, la Copenhaga, dupa sedinta comuna a guvernului danez si Colegiului comisarilor europeni.

"Reformele structurale ce duc la sporirea competitivitatii si masurile de consolidare a cresterii sunt la fel de importante ca finantele publice pentru a recastiga increderea: increderea cetatenilor nostri, dar si increderea investitorilor din intreaga lume. Pentru acest lucru Comisia a pledat constant si am insistat pe o abordare cuprinzatoare fata de criza", a spus Barroso in conferinta de presa comuna cu premierul danez Helle Thorning-Schmidt.

"Cresterea ne sta la indemana daca putem depasi barierele care opresc banii, serviciile si persoanele sa circule in Uniune asa cum ar trebui. Faptul ca Danemarca pune in centrul presedintiei sale a Consiliului UE adancirea pietei unice si cresterea 'verde' este esential pentru a ne garanta succesul",a adaugat acesta.

Danemarca a preluat la 1 ianuarie, de la Polonia, presedintia semestriala prin rotatie a Consiliului UE, iar miercuri si joi la Copenhaga au fost organizate o ceremonie oficiala si o sedinta comuna a guvernului danez si Colegiului comisarilor.

Barroso cere plase de sigurante mai credibile in fata investitorilor

Pe de alta parte, seful executivului comunitar s-a pronuntat pentru fonduri de salvare mai solide pentru zona euro, pentru a ajuta la calmarea pietelor, in pofida opozitiei actuale a Germaniei.

"Trebuie intr-adevar facut mai mult in privinta plasei de siguranta pentru zona euro. Comisia pledeaza pentru existenta unor plase de siguranta cat mai credibile, acest lucru fiind important pentru increderea investitorilor in capacitatea zonei euro de a depasi criza", a explicat Jose Manuel Barroso.

Uniunea Europeana dispune in prezent de un mecanism provizoriu de sprijinire a statelor in dificultate (Instrumentul European de Stabilitate Financiara - FESF) care mai are o rezerva de numai 250 de miliarde de euro, dintr-o capacitate de imprumut initiala de 440 de miliarde de euro. Suma este considerata insuficienta in cazul raspandirii crizei la tari expuse riscului contagiunii, precum Italia si Spania.

Mecanismul European de Stabilizare va fi introdus la 1 iulie

La 1 iulie acest an va fi introdus un mecanism permanent (Mecanismul European de Stabilizare - MES), care timp de un an va functiona in paralel cu FESF, pe care il va inlocui la 1 iulie 2013.

Actualmente au loc negocieri pentru finalizarea, pana la finalul lunii, a textului 'Tratatului interguvernamental privind o uniune economica consolidata', asa cum au decis liderii europeni la Consiliul European din 8-9 decembrie.

Potrivit acordului, in tarile participante (statele din zona euro plus inca 9 state din UE, inclusiv Romania, care si-au anuntat intentia de a adera), vor fi fi instaurate o 'regula de aur' privind echilibrul conturilor publice si sanctiuni cavsiautomate in cazul tarilor ce incalca criteriile privind deficitul bugetar si datoria publica.

Documentul ar urma sa fie semnat oficial de liderii europeni la inceputul lunii martie, iar intrarea sa in vigoare este prevazuta pentru 1 ianuarie 2013, dupa finalizarea procesului de ratificare in statele participante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#jose manuel barroso, #disciplina financiara Europa, #Europa credibilitate investitori, #criza economica Europa , #UE