Sistemul nervos uman este unul dintre cele mai complexe rezultate ale evolutiei noastre biologice, iar componentele sale, care sunt intr-o permanenta activitate, reprezinta baza fizica pentru fiecare aspect al comportamentului uman. Sistemul nervos este intens cercetat, cu scopul de a identifica metode eficiente de prevenire si tratament al afectiunilor neurologice. Cu toate acestea, desi avem la dispozitie o cantitate enorma de informatii despre functionarea sistemului nervos si a functiilor sale, mai sunt inca foarte multe lucruri de descoperit.
Sistemul nervos are rolul de a coordona activitatea muschilor, de a primi si prelucra informatiile primite prin organele de simt si de a initia actiuni. Pe scurt, este responsabil pentru mentinerea echilibrului intern al corpului (homeostaziei). Cu cat urcam pe scara de evolutie a organismelor, sistemul nervos devine din ce in ce mai complex, iar capacitatea de a receptiona, interpreta si reactiona corespunzator informatiilor din mediul inconjurator sunt tot mai perfectionate.
Care sunt cele mai bune suplimente pentru sistemul nervos
Un sistem nervos sanatos are grija eficient de buna functionare a intregului organism, pana la o varsta inaintata. De aceea, este important sa ii oferi toate lucrurile de care are nevoie pentru a te bucura zilnic de beneficiile acestuia. Pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos este important sa urmezi cateva reguli care tin de stilul de viata, suplimente si echilibru. Astfel, este... mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 17:03
Cercetatorii au avertizat inca de la inceputul pandemiei de COVID-19 cu privire la simptomele depresive care vor creste dupa introducerea masurilor de izolare. Acum, Organizatia Natiunilor Unite semnaleaza ca pandemia cauzeaza afectiuni psihologice la nivel global.
O criza a afectiunilor psihologice este in crestere, avand in vedere ca milioane de oameni sunt ingrijorati, inconjurati de moarte si boala si sunt fortati sa se izoleze, au spus joi expertii ONU.
"Izolarea, teama, incertitudinea, haosul economic - toate cauzeaza sau pot cauza probleme psihologice", a spus Devora Kestel, director al departamentului pentru sanatate mintala din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Kestel, care a prezentat un raport ONU si recomandari privind COVID-19 si sanatatea mintala, a afirmat ca o crestere a numarului si a intensitatii bolilor mintale este probabila, iar guvernele ar trebui sa puna aceasta problema in centrul raspunsurilor lor la pandemie, relateaza Reuters.
"Sanatatea mintala si bunastarea tuturor societatilor au fost afectate sever de criza si reprezinta prioritati care trebuie analizate urgent", a adaugat directorul.
Intre cei mai vulnerabili se numara copiii si tinerii izolati de prieteni si colegi de scoala, lucratorii sanitari care vad mii de pacienti contaminati si murind din cauza noului coronavirus.
Studiile si analizele in curs arata deja impactul COVID-19 asupra sanatatii mintale la nivel global. Psihologii spun ca a fost inregistrata o... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 10:46
Obiceiurile sanatoase, precum o dieta echilibrata, miscarea si evitarea lucrurilor nocive pentru organism (precum fumatul) sunt esentiale pentru sanatatea noastra. Chiar daca multi sunt constienti de importanta acestor lucruri, putini sunt cei care le pun in practica.
Intr-adevar, obiceiurile sanatoase sunt greu de implementat, dat fiind faptul ca in jurul nostru gasim tot felul de ispite culinare. Insa, avantajele unei diete echilibrate vizeaza sanatatea fizica, psihica si, mai ales, frumusetea ta.
Asadar, iata cateva beneficii ale unei alimentatii sanatoase:
1. Pierderea in greutate
Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana are un exces de greutate sau sufera de obezitate, aceasta are un risc mai mare de a dezvolta mai multe afectiuni, inclusiv:
boli de inimadiabet zaharatdensitate osoasa slaba
Legumele si fructele integrale au mai putine calorii decat majoritatea alimentelor procesate. O persoana care doreste sa slabeasca ar trebui sa-si reduca aportul de calorii si sa renunte la produsele procesate, precum mancarea de tip fast-food. Aceste alimente pot fi inlocuite cu legume si fructe.
De asemenea, mineralele si suplimentele sunt si ele benefice corpului si il ajuta sa fie rezistent impotriva bolilor. Pe Sensiblu.com gasesti numeroase minerale si vitamine, esentiale pentru o buna functionare a organismului.
2. Reducerea riscului dezvoltarii cancerului
O dieta nesanatoasa poate duce la... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:19
Te simti obosit mental la locul de munca? Nu te poti concentra la ceea ce ai de facut? Este posibil ca epuizarea psihica sa te copleseasca. Cele mai frecvente simptome sunt blocajul mental, confuzia, lipsa motivatiei, iritabilitatea, mancatul pe fond emotional sau scaderea apetitului. Cu ajutorul unor metode simple, vei reusi sa depasesti starea de oboseala si sa iti activezi mintea.
Atentie! Epuizarea mentala te poate afecta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Netrata poate duce la probleme cronice: sindrom burn-out, anxietate, depresie.
Cercetarile arata ca oboseala psihica si stresul pot afecta inclusiv rezistenta sistemului imunitar, dechizand calea unor boli serioase: infectii, alergii, cancer. Asa ca tine seama de urmatoarele recomandari.
Respecta pauza de pranz
Trebuie sa stii ca nivelul maxim al creativitatii si concentrarii se realizeaza in prima parte a zilei, intre orele 10:00 si 12:00, iar in a doua parte a zilei, intre orele 14:00 si 16:00. De aceea, este bine sa iti programezi cele mai importante sarcini in acest interval orar.
Dupa pranz poti resimti pe propria piele ca productivitatea incepe sa scada, iar organismul are nevoie de o pauza.
Asadar, respectarea pauzei de pranz este absolut necesara pentru refacerea fortelor si a-ti relua activitatea cu mai multa energie pana la finalul zilei de lucru.
Dar pentru ca efectul binefacator al pauzei de pranz sa fie cel scontat este bine sa iti rezervi o jumatate de ora pentru masa, iar... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:43
Pana acum, mai multe studii au aratat ca retelele de socializare au efecte negative asupra psihicului nostru. Niciunul insa nu gasise si o parte buna, benefica. Iata ca o cercetare realizata in Marea Britanie a ajuns la concluzia ca, de fapt, acestea sunt benefice sanatatii.
Studiul, realizat la Universitatea Edge Hill, a aratat ca a petrece timp interactionand cu prietenii si familia, pe WhatsApp, de exemplu, este benefic psihicului, arata The Independent.
Cu cat petrecem mai mult timp pe aceasta retea de socializare cu atat ne simtim mai bine in raport cu propria persoana, mai increzatori in propriile forte. In plus, si sentimentele de singuratate sunt mai putine, a mai aratat cercetarea realizata pe 200 de subiecti.
"Cu cat petrec mai mult timp pe WhatsApp, cu atat se simt mai aproape de prieteni si familie, iar aceste relatii sunt percepute ca fiind de buna calitate", a explicat dr. Linda Kaye, din cadrul universitatii mentionate.
Studiile anterioare aratau ca retele de socializare, mai cu seama Facebook, Instagram sau Snapchat, au efecte negative asupra sanatatii mintale.
Aceste platforme au fost legate de sentimente sau stari de anxietate, depresie, singuratate, invidie.
Vezi si Traficul pe site-urile pentru adulti a explodat cand au cazut Facebook si Instagram. Cautarile sunt surprinzatoare
A.P. ...citeste mai departe despre "Retelele de socializare au si ele partea lor buna pentru sanatate. Iata cu ce te ajuta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 07:49
Facute cu regularitate, exercitiile fizice pot aduce imbunatatiri semnificative starii noastre generale de sanatate, fizica si psihica.
Ne pot ajuta sa traim mai mult, sa evitam bolile de inima si mai multe tipuri de cancer, sa reconstruim masa musculara si sa crestem rezistenta oaselor, afectate de trecerea anilor, reducand in acelasi timp nivelul anxietatii si al depresiei.
Se pare ca, pentru a ne putea bucura de beneficiile de mai sus, poate fi de ajuns sa iesim zilnic la o scurta plimbare. Majoritatea studiilor arata ca, atunci cand vine vorba de miscare, chiar si putina este mult mai bine decat deloc, noteaza Business Insider.
Simplul mers pe jos, practicat zilnic, poate produce schimbari in bine vizibile in viata noastra.
Chiar si cateva minute vor face o diferenta, insa specialistii recomanda sa mergem pe jos cel putin 22 de minute pe zi, sau 30 de minute cinci zile pe saptamana, cumuland astfel 150 de minute pe saptamana.
In cazul adultilor sanatosi, recomandarea este de cel putin doua ore si jumatate de activitate de intensitate moderata pe zi, sau 75 de minute de exercitii intense, plus exercitii pentru intarirea masei musculare cel putin doua zile pe saptamana.
Sigur ca doar mersul pe jos nu va avea acelasi efect, dar, inca o data, este mai bine decat niciun fel de activitate.
Conform unui studiu amplu realizat in randul unor adulti mai in varsta pe o perioada de 13 ani, publicat in Jurnalul American de Medicina Preventiva, in cazul... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 10:13
Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste bugetul alocat pentru sanatate in anul 2017, conform unui raport publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
Conform datelor publicate in raportul "Health at a Glance: Europe 2018", Romania a alocat in anul 2017 5,1% din PIB pentru sanatate, cel mai mic procent din Uniunea Europeana. Media inregistrata la nivelul Blocului comunitar este de 9,6%, cel mai mare buget fiind alocat in Franta, 11,5% din PIB.
De asemenea, Romania aloca mai putin si decat trei tari europene care nu fac parte din UE, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%).
In capul clasamentului se situeaza si Germania si Suedia, in timp ce Letonia, Lituania si Luxemburg au un procentaj apropiat de al Romaniei.
Romania se situeaza la finalul clasamentului Uniunii Europene si in ceea ce priveste cheltuielile pentru sanatate pe cap de locuitor si cheltuielile cu pacientii din spitale.
Bugetul alocat pentru sanatate pe cap de locuitor reprezinta o treime din media europeana si este pana la de cinci ori mai mic decat in Luxemburg, care aloca cei mai multi bani pentru sanatate din acest punct de vedere. Finalul clasamentul este completat si de Bulgaria si Letonia.
In ceea ce priveste cheltuielile pentru pacientii din spitale, cei mai multi bani sunt alocati in Danemarca, Suedia si Luxemburg, iar cei mai putini in Romania, Bulgaria si Letonia.
Raportul trateaza si probleme... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 16:10
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ar putea include dependenta de jocuri in lista tulburarilor psihice din sistemul de clasificare a bolilor ce urmeaza sa fie publicat in 2018.
In versiunea beta a celei de-a unsprezecea editii actualizate a Clasificarii Internationale a Bolilor si Problemelor de Sanatate (ICD-11), dependenta de jocuri a fost inclusa in categoria "tulburarilor mintale, comportamentale si de neurodezvoltare".
Pentru a justifica diagnosticul acestei afectiuni o persoana trebuie sa manifeste o "tulburare de control asupra jocului", sa acorde "o prioritate ridicata jocului pana la nivelul la care acesta sa prevaleze asupra altor interese si activitati de zi cu zi" si sa continue sa se joace "in ciuda aparitiei consecintelor negative", se arata in proiectul citat de Xinhua.
Un astfel de model de comportament este suficient de grav pentru a rezulta o tulburare semnificativa a vietii personale, familiale, sociale, educationale, ocupationale sau a oricaror aspecte de functionare, conform ICD-11.
ICD este un sistem utilizat de cadrele medicale din toata lumea si serveste ca standard international pentru definirea problemelor de sanatate si a afectiunilor.
In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri de morti subite si de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator.
In 2014, o femeie in varsta de 27 de ani din China a decedat subit dupa ce s-a jucat timp de zece ore fara intrerupere. Iata alt caz similar din China
In... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 09:19
Un loc de munca poate aduce nenumarate beneficii, insa exista si joburi care pot provoca efecte negative asupra sanatatii fizice, dar si psihice.
In urma cercetarilor realizate de Biroul de Statistica al Muncii (BLS) din Marea Britanie si CareerCast, Huffington Post prezinta cele mai daunatoare locuri de munca, ce pot afecta bunastarea fizica si emotionala a angajatilor.
Constructiile
In domeniul constructiilor au loc adesea accidente de munca. Chiar si cei mai priceputi lucratori ar putea fi raniti sau s-ar putea electrocuta. De asemenea, ei se expun la produse chimice, fum si particule, iar echipamentul de protectie nu poate preveni in totalitate riscul de aparitie a unei boli.
Muncitorii din domeniul constructiilor pot inhala praf, existand astfel sanse mari de producere a unor boli precum cancer pulmonar, mezoteliom sau azbestoza.
Potrivit rapoartelor BLS, acest domeniu se afla in top 10 cu cele mai multe accidente mortale la locul de munca.
Serviciile
In cazul ...citeste mai departe despre "Cele mai daunatoare locuri de munca" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 13:43