Sute de medici ameninta ca nu vor mai asigura garzile in spitale: Ne-am saturat de minciuni si insulte. Nu suntem milogi, nu stam cu mana intinsa!

Marti, 10 Aprilie 2018, ora 16:35
1090 citiri
Sute de medici ameninta ca nu vor mai asigura garzile in spitale: Ne-am saturat de minciuni si insulte. Nu suntem milogi, nu stam cu mana intinsa!
Foto: Arhiva Pixabay

Aratati cu degetul acum de cate ori vine vorba de nemultumirile angajatilor din sanatate, dupa ce lor le-au fost majorate salariile de baza direct la nivelul din 2022, medicii acuza Guvernul si Parlamentul ca au creat un climat instabil si discriminatoriu in spitale.

Una dintre principalele lor nemultumiri este scaderea tarifului orei de garda, care este raportata la salariul lunii ianuarie, precum si scaderea sporului aferent garzii de la 75% la 25% pentru garzile simple si de la 100% la 50% pentru orele de garda duble, din zilele libere si sarbatorile legale.

Ei s-au unit si au initiat si petitia "Corectarea erorii platii garzilor" in care ameninta ca, daca nu le sunt respectate drepturile, vor denunta contractele de garzi. Petitia a fost deja semnata de peste 450 de persoane.

Iata textul petitiei

"In atentia Parlamentului si Guvernului Romaniei

Medicii care isi desfasoara activitatea in sistemul public de sanatate protesteaza fata de prevederile legislative si masurile administrative care creeaza un climat instabil, lipsit de transparenta si inechitabil in ceea ce priveste salarizarea.

Nu suntem de acord cu urmatoarele:

diferentele aberante privind cuantumul sporurilor aplicate de spitale similare ca rang si sursa de finantare;plata orelor de garda raportata la alt salariu de baza decat cel din luna in care a fost efectuata garda;scaderea substantiala a sporului acordat pentru orele de garda, profitandu-se de faptul ca in Legea nr. 153/2017 anexa II cap. 2 art. 3 alin. (2) si (3) nu este prevazut un prag minim al sporului.

In cazul in care avertismentul nostru nu va fi luat in considerare, vom fi nevoiti sa denuntam unilateral contractele de munca privind activitatea prestata in linia de garda.

Suntem constienti ca demisia noastra va atrage discontinuitati in activitatea de permanenta a anumitor sectii vitale (UPU, ATI, Chirurgie, Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Cardiologie, etc.), insa raspunderea pentru eventualele probleme create va reveni integral Parlamentului si Guvernului, deoarece din cauza lor s-a ajuns in aceasta situatie tensionata.

Permanent ne punem in pericol propria sanatate, fizica si psihica, pentru a salva vietile altora, de aceea, solicitam sa fim tratati cu respect si salarizati in mod echitabil".

"Aplicarea Legii Salarizarii, mai secreta decat protocoalele SRI"

Am stat de vorba cu un medic specialist ATI, semnatar al petitiei, despre nemultumirile sale si ale colegilor lor.

"Este un prim act ...citeste mai departe despre "Sute de medici ameninta ca nu vor mai asigura garzile in spitale: Ne-am saturat de minciuni si insulte. Nu suntem milogi, nu stam cu mana intinsa!" pe Ziare.com

#medici protest demisie garzi, #medici protest sporuri salarii greva , #Stiri Administratie