Cum poti mentine sanatatea sistemului nervos

Luni, 17 Mai 2021, ora 17:03
2377 citiri
Cum poti mentine sanatatea sistemului nervos
sistem nervos FOTO: Shutterstock.com

Sistemul nervos uman este unul dintre cele mai complexe rezultate ale evolutiei noastre biologice, iar componentele sale, care sunt intr-o permanenta activitate, reprezinta baza fizica pentru fiecare aspect al comportamentului uman. Sistemul nervos este intens cercetat, cu scopul de a identifica metode eficiente de prevenire si tratament al afectiunilor neurologice. Cu toate acestea, desi avem la dispozitie o cantitate enorma de informatii despre functionarea sistemului nervos si a functiilor sale, mai sunt inca foarte multe lucruri de descoperit.

Sistemul nervos are rolul de a coordona activitatea muschilor, de a primi si prelucra informatiile primite prin organele de simt si de a initia actiuni. Pe scurt, este responsabil pentru mentinerea echilibrului intern al corpului (homeostaziei). Cu cat urcam pe scara de evolutie a organismelor, sistemul nervos devine din ce in ce mai complex, iar capacitatea de a receptiona, interpreta si reactiona corespunzator informatiilor din mediul inconjurator sunt tot mai perfectionate.

Care sunt cele mai bune suplimente pentru sistemul nervos

Un sistem nervos sanatos are grija eficient de buna functionare a intregului organism, pana la o varsta inaintata. De aceea, este important sa ii oferi toate lucrurile de care are nevoie pentru a te bucura zilnic de beneficiile acestuia. Pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos este important sa urmezi cateva reguli care tin de stilul de viata, suplimente si echilibru. Astfel, este recomandat sa te odihnesti suficient, sa incluzi in rutina de sanatate vitamine pentru sistemul nervos si sa depui un efort fizic echilibrat, sportul favorizand secretia serotoninei, care ajuta la mentinerea unui sistem nervos in parametri normali.

Celulele nervoase au nevoie de anumite substante pentru a se hrani corespunzator si pentru a se mentine in cea mai buna forma cat mai mult timp. Nutrientii necesari sunt in primul rand acizii grasi esentiali, magneziul si calciul. La polul opus, consumul excesiv de zahar, cafea, alcool si tutun au un impact negativ asupra bunei functionari a sistemului nervos.

Vitaminele din complexul B sunt esentiale pentru sanatatea sistemului nervos. Aceste vitamine nu pot fi stocate in organism, asa ca este necesara administrarea unei doze optime zilnice din suplimente si alimentatie. Vitaminele B au rolul de a transforma glucoza si zaharul din sange in energie pentru corp, de a combate oboseala, stresul si depresia, de a procesa aminoacizii, de a contribui la producerea serotoninei, melatoninei si dopaminei si de a mentine sanatatea psihica la nivelul optim.

Magneziul are un rol important in combaterea problemelor la nivel muscular si articular, a simptomelor depresive si anxietatii. Majoritatea dietelor nu contin o cantitate suficienta de magneziu, iar stresul si oboseala zilnica epuizeaza resursele de magneziu din corp, de aceea este necesara administrarea unui supliment bogat in acest mineral.

Lipsa de calciu afecteaza drastic sistemul nervos central. In cazul in care nu il obtinem din surse naturale sau suplimente, nivelul scazut de calciu poate cauza nervozitate, iritabilitate si amorteala in intregul organism.

Organismul uman nu poate produce singur acizi grasi esentiali omega 3, de aceea este important sa ii adaugam in dieta noastra prin suplimente eficiente, de cea mai buna calitate, si prin alimente bogate in acizi grasi.

Ce activitati contribuie la sanatatea sistemului nervos

Nivelul ridicat de stres influenteaza negativ sanatatea fizica si mintala. Chiar daca este imposibil sa eliminam complet stresul din viata noastra, il putem reduce, pentru a avea o putere mai mare de concentrare, o activitate cerebrala adecvata si o memorie mai buna. De aceea, este recomandat sa te relaxezi de cate ori simti ca activitatile zilnice devin stresante si iti afecteaza calitatea vietii. Cititul unei carti, plimbarile in natura, hobby-urile sunt activitati care scad nivelul stresului si te ajuta sa te relaxezi si astfel sa iti mentii sanatatea sistemului nervos.

Alimentatia este o sursa de combustibil pentru creier. Este important sa avem o dieta echilibrata, cu un nivel scazut de colesterol si grasimi saturate. Alimentele bogate in acizi grasi esentiali si vitaminele E si B ajuta la mentinerea functiilor cognitive, a circuitului neuronal, imbunatatirea sistemului locomotor si a memoriei. Este recomandat sa consumam cu moderatie alcool si cafea, care sunt benefice in cantitati reduse, datorita proprietatilor antioxidante.

Sportul este una dintre activitatile care contribuie la mentinerea sanatatii sistemului nervos, de aceea este important sa facem cel putin 30 de minute de miscare zilnic. Sportul protejeaza creierul si il ajuta sa se refaca in urma unui efort intelectual.

De asemenea, este important sa ne mentinem mintea activa, pentru a preintampina tulburarile degenerative. Este recomandat sa invatam in permanenta lucruri noi, sa incercam sa memoram cat mai multe lucruri, lista de cumparaturi sau programul fiecarei zile.

Somnul permite celulelor nervoase sa se odihneasca, iar corpului sa se refaca. In timpul somnului, epifiza secreta melatonina, care ajuta la refacerea organismului si la regenerarea celulelor nervoase, fiind un hormon care repara si intinereste. Lipsa somnului sau un somn insuficient si neodihnitor duce la nervozitate, incapacitate de concentrare si depresie si creste riscul de accidente vasculare cerebrale.

Mentinerea functionarii optime a sistemului nervos este esentiala pentru starea noastra de sanatate in general si pentru a avea cea mai buna calitate a vietii, pentru cat mai mult timp. De aceea, este important sa ne ingrijim cu cele mai bune suplimente si cu activitati care ne mentin in forma si ne ajuta sa avem un sistem nervos in stare perfecta!

#sistem nervos, #sanatate, #boli , #Tratamente