Planurile Germaniei pentru un "Fond Monetar European", menit sa ajute statele din zona euro care se confrunta cu dificultati financiare, vor stabili criterii stricte de eligibilitate in urma carora vor fi excluse tarile care nu reusesc sa-si reduca datoria.
Multe guverne din zona euro vor ca actualul Mecanism European de Stabilitate (MES) - fondul de urgenta al zonei euro - sa fie transformat intr-un fond major, care sa ajute la rezolvarea viitoarelor crize ale datoriilor suverane, asemanatoare cu cea prin care a trecut Grecia dupa 2008, transmite Reuters.
Conform unui document al Ministerului german de Finante, consultat de Reuters, fondul va fi accesibil fara conditii doar tarilor care se confrunta "cu un soc economic asimetric in afara controlului lor politic".
Propunerea, anuntata initial miercuri de publicatia Die Zeit, prevede ca fondul sa ajute statele cu probleme sa depaseasca crizele, o problema care este acum de competenta Comisiei Europene. Dar ajutorul este acordat "in schimbul unui program de ajustari macroeconomice".
Germania, cea mai mare economie europeana, a cerut in mod repetat masuri de reducere a cheltuielilor si datoriilor, iar noile propuneri se inscriu in aceasta traditie.
Fondul va fi accesibil fara conditii doar tarilor care au un deficit bugetar de sub 3% din PIB si o datorie publica de sub 60% din PIB - sau care pot demonstra ca in precedentii trei ani si-au redus anual datoria cu 0,5 puncte procentuale din PIB
Italia, a carei... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 10:44
Planul lui Mario Draghi de salvare a zonei euro este, in parte, deja cunoscut. Insa, dupa revizuirea elementelor principale, intrebarea predominanta ramane: Cat de eficienta va fi strategia sefului BCE?
Conform datelor de miercuri, Banca Centrala Europeana intentioneaza sa salveze zona euro prin achizitia nelimitata a titlurilor de stat, plan care nu implica, insa, tiparirea de bani. Astfel, se doreste evitarea deprecierii monedei si cresterea inflatiei, dar si castigarea bunavointei reprezentantilor Germaniei care se opun planului, scrie Financial Times.
De altfel, conform zvonurilor, numele programului este "Tranzactii Monetare Directe" (Monetary Outright Transactions).
Problema planului BCE nu este daca isi va putea mentine promisiunea de a cobora costul de finantare al tarilor cu probleme, cunoscut fiind faptul ca se doreste achizitionarea titlurilor guvernamentale cu maturitate scazuta, ci daca statele respective vor putea sa foloseasca banii in scopul corect.
Principala ingrijorare are legatura cu perioada electorala in care se afla deja numeroase tari europene, sau care se apropie cu pasi repezi. In aceste conditii, guvernele ar putea opta sa renunta la masurile de austeritate la care s-au angajat pentru a castiga, in schimb, popularitatea electoratului.
Mario Draghi, presedintele BCE, a specificat deja ca guvernele trebuie sa ceara ajutor oficial din partea Uniunii Europene inainte de a beneficia de programul de achizitie de titiluri de stat.... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:04
Declaratiile pe care sefului BCE le va face joi, in urma intrunirii Consiliului Administrativ al institutiei vor influenta nu doar evolutia economica a urmatoarelor zile, ci si credibilitatea lui Mario Draghi, mai ales dupa ce el a declarat, in urma cu mai multe saptamani, ca va face tot ce poate pentru a salva zona euro.
Dupa o asemenea promisiune, investitorii, dar si liderii europeni, fac presiuni asupra lui Draghi, cerand ca acesta sa isi duca la bun sfarsit planul. Astfel, dupa sedinta de joi, toata lumea asteapta detaliile planului de achizitie de titluri de stat creat pentru a cobora costul de finantare in Spania si Italia, dar si pentru a preveni destramarea zonei euro, scrie Bloomberg.
Anticiparea creata a atins noi cote maxime, iar lipsa unor actiuni concrete poate dauna credibilitatii liderului Bancii Centrale Europene.
"Credibilitatea lui Draghi e in joc. Si-a propus sa salveze euro, asa ca asta va trebui sa faca", a declarat Julian Callow, economist sef al Barclays Capital.
Draghi a transmis saptamana aceasta Parlamentului European, intr-o sedinta desfasurata cu usile inchise, ca BCE trebuie sa intervina pe piata obligatiunilor pentru a recastiga controlul asupra dobanzilor platite de statele cu probleme, dar si pentru a salva moneda europeana, au declarat o serie de surse anonime ale Bloomberg.
Planul lui Mario Draghi, care a fost trimis membrilor consiliului in urma cu doua zile, propune achizitia nelimitata de datorii suverane cu... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 11:31
Planul de salvare al zonei euro ar putea fi facut public, luni, la intalnirea UE de la Paris, de catre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy. In plus, Banca Centrala Europeana ar putea acorda o injectie de capital de 1 trilion de euro, daca liderii europeni vor accepta un nou concept de uniune fiscala, la sfarsitul saptamanii.
Noile masuri vor fi prezentate de Merkel si Sarkozy, luni, la Paris si nu vor necesita schimbari la tratatul Uniunii europene, potrivit unor surse oficiale citate de The Telegraph.
Cu toate acestea, Merkel a promis saptamana trecuta sa creeze o uniune fiscala, cerand o schimbare la baza tratatului, in momentul in care liderii europeni se vor intalni vinerea viitoare.
Ea a subliniat faptul ca statele din zona euro ar putea fi somate sa renunte la suveranitatea economica si sa accepte o supraveghere centrala mai atenta.
"Ne indreptam catre Bruxelles cu obiectivul de a obtine o schimbare in tratat", declara Merkel saptamana trecuta.
Sarkozy a fost mai ponderat in afirmatii, pentru ca poporul francez nu sustine ideea de a inmana puterea asupra taxelor si cheltuielilor catre fortele centrale din UE, insa a cerut si el crearea unui adevarat "guvern economic" pentru zona euro.
Potrivit surselor citate de The Telegraph, BCE ar urma sa elibereze 1 trilion de euro pentru a fi folositi intr-o interventie "colosala" pe pietele europene de obligatiuni.
Interventia cu lichiditati va fi realizata numai daca... mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 13:38
Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri principiul unei solutionarii rapide pentru criza financiara europeana, explicandu-le parlamentarilor din Bundestag ca modificarea tratatelor Uniunii Europene si o uniune fiscala mai stricta reprezinta singura cale de progres - un proces ce ar putea dura insa mai multi ani.
Potrivit Associated Press, Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pledeaza pentru o reorganizare a reglementarilor existente in prezent in cadrul UE, in vederea asigurarii unei stabilitati pe termen lung pentru zona euro si a recastigarii increderii pietelor ingrijorate de desfasurarea de evenimente, pe plan financiar, de pe Batranul Continent.
Dezvaluind in fata alesilor din camera inferioara detalii ale planului de bataie cu care va merge la summitul de la 9 decembrie de la Bruxelles, Merkel a insistat ca cele 17 natiuni care folosesc moneda euro trebuie sa consolideze institutiile Uniunii Europene si reglementarile financiare ce guverneaza zona euro. Ea a vorbit despre o supervizare mai stransa a bugetelor nationale, insotita de norme legale care sa permita o mai buna aplicare a regulilor privind cheltuielile.
"Guvernul german a facut clar faptul ca criza europeana nu va fi solutionata dintr-o data", a spus ea. "Este vorba despre un proces, iar acest proces va dura mai multi ani". Pentru a merge inainte, "trebuie sa eliminam deficientele din uniunea fiscala si monetara". "Pentru a recastiga increderea, trebuie sa facem mai... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 16:11
Euforia legata de ultimul pachet de salvare al Europei s-a stins repede. Acum, intrebarea este daca liderii europeni se vor pune vreodata de acord cu privire la masurile necesare pentru a pune capat crizei datoriilor suverane. Daca nu, vor primi o alta sansa?
Specialistii sustin ca valoarea totala necesara pentru recapitalizarea bancilor si pentru a acoperi necesitatile de finantare din Europa ar putea ajunge la 3.000 miliarde de euro.
Planul de salvare al Europei ar reduce datoria Greciei cu mai putin de 50%, deci aproximativ 100 de miliarde de euro si ar creste capacitatea de garantare a Fondului european de stabilitate financiara la aproximativ 1.000 miliarde de euro.
Specialistii financiari considera ca aceasta suma s-ar putea sa nu fie suficienta. Pentru a asigura recapitalizarea bancilor si pentru a acoperi necesitatile de finantare din zona euro este nevoie de 3.000 miliarde de euro, scrie Bloomberg.
Neajunsurile planului pot fi intentionate. Cancelarul german Angela Merkel si oficiali Bancii Centrale Europene au blocat singura optiune credibila, care a fost sustinuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy: o promisiune deschisa de la BCE ca este pregatita sa cumpere mii de miliarde de euro in titluri de stat.
Inainte ca acest lucru sa se intample, germanii si BCE vor mecanisme care sa asigure ca Banca Centrala nu va termina banii pe cheltuieli guvernamentale iresponsabile. Presedintele Jean-Claude Trichet spunea saptamana trecuta ca autoritatile... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 08:56
Implicarea Chinei in salvarea zonei euro pare a fi, pe zi ce trece, din ce in ce mai reala, potrivit rapoartelor din ultima vreme.
Primele zvonuri indicau o contributie de 50-100 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Guvernului chinez, in colaborare cu FMI.
O sursa anonima, "familiarizata cu gandirea conducerii chineze" a declarat pentru Financial Times ca administratia chineza ar fi dispusa sa aloce aceasta suma pentru finantarea Fondului European de Stabilitate Financiare.
In timp ce multi europeni sunt inca sceptici cu privire la ajutorul pe care China l-ar putea oferi, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a purtat o discutie telefonica cu premirul chinez, Hu Jintao, in urma careia a rezultat faptul ca statul chinez se va implica serios in planul de salvare al zonei euro.
Nicolas Sarkozy si Hu au acceptat "sa coopereze indeaproape pentru a se asigura ca G20 poate aduce o contributie decisiva in a asigurarea unei cresteri economice, dar si stabilitatea la nivel mondial".
Premierul chinez, Wen Jiabao, si-a aratat dorinta de a ajuta Uniunea Europeana intrucat turbulentele financiare de pe pietele euro ar putea afecta cererea de pe piata Chinei.
O astfel de mutare ar putea fi importanta pentru chinezi care, in cazul unei crize prelungite in zona euro, ar asista la consecinte negative asupra comertului.
Potrivit analistilor internationali, daca statul chinez se va implica cu adevarat in acest plan de salvare, China ar putea "forta mana" SUA,... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:48
China este pregatita sa investeasca mai mult in achizitia de obligatiuni pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, dupa ce a cumparat datorii ale Portugaliei si Greciei cu mai multe miliarde de euro, a declarat joi Song Zhe, ambasadorul Chinei la UE, potrivit Mediafax. Song a aratat ca China a cumparat obligatiuni ale unor tari din zona euro pentru a-si diversifica rezervele valutare uriase formate in mare parte din dolari, dar si pentru a sprijini Europa in perioada crizei economice.
Joi dimineata, Ministerul pentru Afaceri Externe al Chinei a anuntat la Beijing ca autoritatile chineze sunt implicate in discutii referitoare la investitii in Spania, inclusiv in reorganizarea bancilor de economii.
Anuntul a confirmat comentarii anterioare, din partea Spaniei, potrivit carora autoritatile de la Madrid si Beijing discuta posibile investitii, desi niciuna dintre parti nu a furnizat detalii.
Song a avertizat in legatura impactul restructurarii datoriilor elene, care ar provoca pierderi detinatorilor de obligatiuni, inclusiv Chinei. "Sper ca guvernele vor putea asigura securitatea investitiilor noastre", a spus oficialul chinez.
El a aratat ca Uniunea Europeana este cel mai important partener de afaceri al Chinei, adaugand ca autoritatile de la Beijing au interesul sa ajute la "stabilizarea economiei europene si la iesirea din criza", precum si la mentinerea euro.
In privinta achizitiilor de obligatiuni elene si portugheze, de mai multe miliarde de euro, Song a spus... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 00:36
Un grup de lideri europeni au creat in ultima parte a anului 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, o comisie secreta insarcinata cu elaborarea unui plan care sa salveze de la destramare zona euro si prin care sa fie evitat default-ul unuia dintre cele 16 state, potrivit WSJ citat de Mediafax."Comisia era atat de secreta incat a fost poreclita «grupul care nu exista»", scrie Wall Street Journal, in urma unei investigatii in timpul careia au fost intervievate zeci de surse oficiale din Uniunea Europeana.
"Conclava", a carei existenta nu a fost dezvaluita pana acum, nu convenise inca o strategie la sfarsitul anului trecut, cand Grecia deja se afla in dificultate si unii analisti incepusera deja sa faca prognoze pesimiste si sa prevesteasca sfarsitul zonei euro.
In martie 2009, Xavier Musca, oficial al Trezoreriei Frantei, se pregatea sa se retraga din functia de presedinte al Comitetului Economic si Financiar, for influent de tehnocrati care administreaza politica economica a UE. Intr-o intalnire cu succesorul sau, austriacul Thomas Wieser, Musca ii preda acestuia portofoliul, explicand detaliile "job-ului".
La sfarsitul unei lungi liste de raspunderi si indatoriri, Musca a adaugat ca, "din intamplare, exista un grup care nu exista". Comisia secreta, coordonata de presedintele Comitetului Economic si Financiar, s-a intalnit constant din noiembrie 2008, pentru a elabora un plan de evitare a unei crize nationale in zona euro.
Printre membrii grupului... mai mult
Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 23:29