Existenta zonei euro nu mai sta sub semnul intrebarii

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 10:26
1049 citiri
Existenta zonei euro nu mai sta sub semnul intrebarii
Sursa foto: The Guardian

Uniunea monetara din Europa nu mai este pusa la indoiala asa cum era anul trecut, chiar daca problemele economice ale continentului nu s-au rezolvat, a afirmat joi la Washington ministrul francez de finante, Pierre Moscovici.

Pierre Moscovici participa vineri la reuniunea ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale din statele G20 (principalele tari dezvoltate si emergente), care vor analiza la Washington criza economica din Europa si situatia paradisurilor fiscale, transmite Reuters.

"Inca ne confruntam cu o criza economica in Europa, este o criza a cresterii insuficiente. Nu mai este vorba de o criza a zonei euro" a afirmat oficialul francez, salutand angajamentul BCE de a face orice va fi necesar pentru a apara euro.

Economia Frantei este afectata de stagnare si din acest motiv nu ar fi o idee buna impunerea unei scaderi suplimentare a cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar, a explicat Moscovici.

"In al doilea an de recesiune cu care se confrunta zona euro, nu ar fi rezonabil sa adaugam mai multa austeritate la recesiune", le-a declarat jurnalistilor ministrul francez de finante. Acesta a adaugat ca increderea in Europa se imbunatateste iar temerile privind iesirea unor state din zona euro au disparut.

"Nu mai exista o Europa de Nord si o Europa de Sud, o Europa virtuoasa si o Europa corupta. Peste tot exista o preocupare, care a contribuit la salvarea zonei euro, la rezolvarea situatiei delicate in care s-au aflat Spania, Italia, Grecia si Cipru si, in acelasi timp, la definirea unei agende comune pentru stimularea cresterii", a afirmat Moscovici.

Acesta a apreciat ca sistemul financiar din Franta este solid si s-a pronuntat in favoarea unei uniuni bancare depline in Europa.

Recent, autoritatile de la Paris au estimat ca economia Frantei s-ar putea contracta in acest an si ar putea creste sub asteptari in urmatorii patru ani. Programul fiscal al Guvernului francez se bazeaza pe o crestere a produsului intern brut de 0,1% in 2013, de 1,2% in 2014 si de 2% in 2015-2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza zona euro, #probleme economie zona euro, #criza economica Franta, #austeritate europa , #UE