Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cipru a trecut cu bine de primul audit al creditorilor si a primit 84,7 milioane euro de la FMI

Cipru a trecut cu bine de primul audit al creditorilor si a primit 84,7 milioane euro de la FMI


FMI a furnizat Ciprului o transa de 84,7 milioane de euro dupa ce a efectuat impreuna cu autoritatile europene primul audit al finantelor tarii in cadrul programului de asistenta financiara convenit in martie.

Ciprul a obtinut in martie un program de ajutor de 10 miliarde de euro, din care 9 miliarde de euro din partea zonei euro, in schimbul restructurarii drastice a sectorului financiar.

Troica creditorilor, formata din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, a constat la sfarsitul lunii iulie ca Cipru a realizat progrese in aplicarea masurilor convenite in program.

Zona euro a deblocat la randul ei, vineri, o transa de 1,5 miliarde de euro.

Salvarea statului cipriot a fost marcata de controverse legate de contributia la program a deponentilor la bancile din tara.

In final, s-a convenit ca recapitalizarea sistemului bancar sa fie finantata partial si prin accesarea a pana la 60% din depozitele care depasesc plafonul de garantare din UE, de 100.000 de euro, iar a doua mare banca din tara a fost desfiintata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1177 ori