Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg se asteapta ca Uniunea Europeana sa adopte noi sanctiuni impotriva Rusiei in legatura cu cazul Aleksei Navalnii, cel mai proeminent adversar al Kremlinului, relateaza duminica DPA.
Un pas probabil ca ar putea fi facut cand ministrii de externe din UE se intalnesc luni, a declarat el pentru ziarul german Welt am Sonntag.
CITESTE SI: Aleksei Navalnii condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare. Va trebui sa execute 2,8 ani
"Vom discuta in Consiliul Afacerilor Externe despre reactiile adecvate in cazul Navalnii", a spus Schallenberg.
Aceasta ar include probabil masuri specifice impotriva persoanelor si organizatiilor in conformitate cu instrumentul de sanctiuni al blocului pentru a pedepsi incalcarea drepturilor omului.
Schallenberg a spus ca se asteapta la "o larga majoritate de sprijin" pentru sanctiuni in randul celor 27 de membri ai UE, dar a adaugat ca sanctiunile "trebuie sa fie inteligente din punct de vedere politic si legal etanse".
CITESTE SI: VIDEO Alexei Navalnii a fost condamnat la inchisoare cu executare. Cuvintele adresate sotiei Iulia in sala de judecata: "Nu fi trista, totul va fi bine!"
Mai multe persoane au intreprins actiuni in justitie pentru a fi scoase de pe lista de sanctiuni ale UE din cauza probelor insuficiente, a notat el.
Schallenberg a cerut o pozitie unita din partea UE in legatura cu Moscova. "Doar comentand ce se intampla in Rusia si amenintarea sanctiunilor nu... mai mult
Duminica, 21 Februarie 2021, ora 12:29
Statele Unite ale Americii intentioneaza sa adopte sanctiuni impotriva Rusiei, pentru a contracara sustinerea acordata de Moscova regimului presedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a anuntat luni un inalt responsabil american.
"Studiem indeaproape rolul Rusiei si nu vom permite nivelul de sustinere pe care l-am vazut in ultimul timp fara sa reactionam", a declarat reprezentantul special al SUA pentru Venezuela, Elliot Abrams, informeaza AFP. "Preconizam sanctiuni economice suplimentare impotriva unor entitati si indivizi", a spus el.
SUA au adoptat o serie de sanctiuni impotriva Venezuelei dupa realegerea lui Maduro in 2018, in urma unui scrutin prezidential denuntat drept fraudulos.
Abrams, care nu a detaliat natura sanctiunilor preconizate, a precizat ca SUA supravegheaza cu atentie rolul Rusiei in Venezuela.
Potrivit lui, Rusia este interesata in special de "economia petroliera" a Venezuelei, in timp ce regimul Maduro si-a sporit dependenta de Moscova in ultimul an. "Companiile ruse opereaza acum mai mult de doua treimi, mai mult de 70% din petrolul venezuelean. Prin urmare, rolul Rusiei creste ca importanta", a subliniat el.
Elliot Abrams a admis ca Washingtonul a subestimat sprijinul primit de Nicolas Maduro din partea Rusiei si a Cubei, afirmand ca aceste doua tari au trimis in Venezuela mii de agenti de informatii.
Asistenta cubaneza si rusa "este, cred eu, pilonul de sustinere cel mai important al regimului, fara care el (regimul) nu ar mai fi... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 09:39
Presedinta Consiliului Federatiei Ruse (Senatul rus), Valentina Matvienko, a avertizat miercuri ca Rusia va adopta sanctiuni "dureroase" impotriva tarilor occidentale si, in special, impotriva Statelor Unite.
"Nu vreau ca cineva sa-si faca iluzii: raspunsul Rusiei la sanctiuni, asa-zisele contrasanctiuni, vor fi obligatoriu punctuale, dureroase si sensibile pentru acele tari care au adoptat sanctiuni impotriva Rusiei", a declarat Matvienko pentru mass-media ruse.
Presedinta Senatului rus a subliniat ca sanctiunile reprezinta o "sabie cu doua taisuri" si ca tarile care au sprijinit Washington-ul trebuie sa inteleaga ca atunci cand pun in miscare "acest mecanism distructiv al cooperarii internationale", "mai ales impotriva unor tari precum Rusia, vor exista consecinte grave", relateaza EFE.
Desi in mod traditional Moscova raspunde aproape imediat Washington-ului, noile sanctiuni rusesti vor fi anuntate dupa sarbatorile din mai si inainte de incheierea sesiunii de primavara a parlamentului in luna iulie, a afirmat ea.
"Important in prezent este calitatea. Nu trebuie sa ne grabim", a adaugat Matvienko, indicand ca sanctiunile vor fi analizate cu cea mai mare atentie de catre guvern, experti, oameni de afaceri, rectori universitari, politologi, deputati si senatori si a asigurat ca in niciun caz acestea nu vor dauna economiei nationale sau cetatenilor rusi.
Saptamana trecuta, un grup de deputati rusi a elaborat un proiect de lege care prevede o gama larga de... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 18:20
Microsoft ar putea pierde miliarde de dolari daca va decide sa isi reduca vanzarile in Rusia din cauza sanctiunilor Statelor Unite, a declarat marti ministrul rus al comunicatiilor Nikolai Nikoforov, citat de agentiile de presa ruse.
Agentia Reuters a anuntat luni ca doi dintre distribuitorii oficiali ai Microsoft in Rusia au impus reducerea vanzarilor de software Microsoft catre mai mult de 200 de companii ruse in urma noilor sanctiuni adoptate de SUA, intrate in vigoare pe 28 noiembrie.
In noiembrie, Statele Unite au mai adaugat un nivel la regimul de sanctiuni impus la inceput Rusiei de mai multe natiuni occidentale pentru rolul ei in conflictul din Ucraina.
Noile restrictii reduc durata imprumuturilor care pot fi oferite societatilor financiare ruse supuse sanctiunilor la 14 zile, de la 30 de zile, si la 60 de zile de la 90 de zile pentru companiile energetice ruse figurand pe o lista a Statelor Unite.
Anterior, restrictiile afectau in principal bancile occidentale care acordau imprumuturi firmelor rusesti, dar cu o finantare pe o perioada atat de scurta, companiile care furnizeaza bunuri si servicii catre clienti rusi se tem ca ar putea incalca regulile.
Este o rutina in Rusia ca furnizorii sa astepte saptamani sau chiar luni pentru a fi platiti dupa trimiterea facturilor pentru marfuri si servicii.
Unele firme occidentale au fost sfatuite de avocati ca Departamentul Trezoreriei SUA ar putea, teoretic, sa considere ca aceasta finantare incalca... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 16:51
1Sanctiunile adoptate de administratia de la Washington au facut "aproape imposibila" finantarea unor mari proiecte in Rusia, a declarat miercuri directorul general de la grupul petrolier austriac OMV, Rainer Seele.
La inceputul lunii august, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promulgat o lege adoptata anterior de Congresul SUA, prin care se impun sanctiuni economice Rusiei, pentru presupusul amestec in alegerile prezidentiale americane din 2016. Legea da presedintelui Donald Trump posibilitatea de sanctionare a companiilor care lucreaza la conductele venind din Rusia, de exemplu prin limitarea accesului lor la bancile americane sau prin excluderea de pe piata publica din Statele Unite.
OMV este una din cele cinci companii occidentale care sunt implicate in proiectul Nord Stream 2 alaturi de grupul rus Gazprom, informeaza Interfax. Toate companiile occidentale s-au angajat sa furnizeze fiecare pana la 950 milioane de euro pentru a finanta partea care le revine din proiectul Nord Stream 2.
"Finantarea unor mari proiecte de infrastructura a devenit practic imposibila dupa introducerea unor astfel de sanctiuni", a declarat Rainer Seele. Acesta a adaugat ca partenerii proiectului Nord Stream 2, cel mai probabil, nu vor putea sa finanteze 70% din costurile conductei, asa cum si-au propus, astfel ca vor fi nevoiti fie sa caute fonduri la bancile rusesti si asiatice fie sa se bazeze pe capitalul propriu pentru a finanta acest proiect.
Gazprom a anuntat ca... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 12:37
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a avertizat pe secretarul de Stat american Rex Tillerson ca eventuale noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ar fi "periculoase".
Lavrov si Tillerson au avut o convorbire telefonica miercuri seara, la cateva ore dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat pe contul de Twitter ca "discutiile nu reprezinta raspunsul" pentru situatia din Coreea de Nord, relateaza Associated Press.
Ministerul rus de Externe a precizat ca atat Lavrov, cat si Tillerson, au condamnat Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete balistice catre Japonia si au facut apel la dialog.
Serghei Lavrov i-a transmis lui Rex Tillerson ca Rusia indeamna toate partile sa evite o solutie militara la aceasta criza si a adaugat ca Moscova vede eventuale noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ca fiind "contraproductive si periculoase".
Marti, Coreea de Nord a lansat o racheta balistica deasupra teritoriului Japoniei. Racheta a zburat deasupra insulei japoneze Hokkaido si s-a prabusit in Oceanul Pacific, acesta fiind primul proiectil nord-coreean ce a zburat deasupra Japoniei dupa 1998.
Kim Jong Un, liderul de la Phenian, ar fi ordonat lansarea rachetei in cadrul unei misiuni de antrenament care a avut drept rol sa contracareze exercitiile militare SUA-Coreea de Sud, a anuntat agentia nord-coreeana de stiri KCNA. Coreea de Nord a testat 13 rachete balistice doar in acest an. ...citeste mai departe despre "Rusia avertizeaza SUA: Noi sanctiuni pentru... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 12:19
Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, miercuri, ca decizia SUA de a adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei reprezinta o declaratie de razboi comercial, insa a precizat ca Moscova nu va fi foarte afectata de noile masuri punitive, relateaza site-ul agentiei Tass.
"Un razboi comercial in toata regula a fost declarat Rusiei. Ne vom continua in liniste munca pentru dezvoltarea economiei, a sferei sociale si vom fi implicati in substituirea importurilor. Vom aborda atributiile de stat bazandu-ne in primul rand pe noi", a scris premierul Rusiei pe Facebook.
Medvedev a adaugat ca Rusia a invatat in ultimii ani sa lucreze in conditiile in care a avut un acces limitat la pietele financiare internationale, creditorii si investitorii straini ferindu-se de cooperarea cu Rusia de teama unor noi sanctiuni impuse de statele occidentale. "Sanctiunile sunt lipsite de sens. Ne vom continua drumul", a continuat prim-ministrul rus.
Nici unele state membre ale Uniunii Europene nu sunt tocmai multumite de noile sanctiuni impuse Rusiei deoarece masurile ar afecta afeceri ale unor companii europene cu firme ruse, in special proiectul gazoductului Nord Stream 2, intre Rusia si Germania, Austria si Franta.
Uniunea Europeana denunta noile sanctiuni impuse Rusiei de SUA: "Suntem pregatiti sa reactionam"
SUA au impus sanctiuni suplimentare Rusiei, din cauza presupusei implicari in scrutinul prezidential american. Rezolutia Congresului SUA, semnata de presedintele Donald... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 00:48
Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, miercuri, ca decizia SUA de a adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei reprezinta o declaratie de razboi comercial, insa a precizat ca Moscova nu va fi foarte afectata de noile masuri punitive, relateaza site-ul agentiei Tass.
"Un razboi comercial in toata regula a fost declarat Rusiei. Ne vom continua in liniste munca pentru dezvoltarea economiei, a sferei sociale si vom fi implicati in substituirea importurilor. Vom aborda atributiile de stat bazandu-ne in primul rand pe noi", a scris premierul Rusiei pe Facebook.
Medvedev a adaugat ca Rusia a invatat in ultimii ani sa lucreze in conditiile in care a avut un acces limitat la pietele financiare internationale, creditorii si investitorii straini ferindu-se de cooperarea cu Rusia de teama unor noi sanctiuni impuse de statele occidentale. "Sanctiunile sunt lipsite de sens. Ne vom continua drumul", a continuat prim-ministrul rus.
Nici unele state membre ale Uniunii Europene nu sunt tocmai multumite de noile sanctiuni impuse Rusiei deoarece masurile ar afecta afeceri ale unor companii europene cu firme ruse, in special proiectul gazoductului Nord Stream 2, intre Rusia si Germania, Austria si Franta.
Uniunea Europeana denunta noile sanctiuni impuse Rusiei de SUA: "Suntem pregatiti sa reactionam"
SUA au impus sanctiuni suplimentare Rusiei, din cauza presupusei implicari in scrutinul prezidential american. Rezolutia Congresului SUA, semnata de presedintele Donald... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 00:48
Sanctiunile impuse Rusiei de catre Occident ar putea fi ridicate pana la finalul anului, a transmis presedintele ceh Milos Zeman.
"Vreau sa precizez ca e posibil ca sanctiunile sa fie ridicate in totalitate, chiar inainte de sfarsitul anului. Consiliul European va discuta aceasta situatie in iunie, cred", a spus Zeman in cadrul unui interviu acordat ziarului Kommersant din Rusia.
Cat o costa pe Rusia sanctiunile date de Occident - In sfarsit, Moscova recunoaste
El considera ca masurile economice luate impotriva tarii conduse de Vladimir Putin sunt "complet inutile", in timp ce restrictiile politice au fost introduse pentru a impiedica o invazie in Ucraina, informeaza Sputnik News.
"Cred ca toate miscarile facute de politicienii rusi demonstreaza ca nu va fi vorba de o interventie in estul Ucrainei", a mai spus Zeman, care a adaugat ca luptele din regiune s-au mai ...citeste mai departe despre "Presedintele unei tari din centrul Europei: Sanctiunile impotriva Rusiei vor fi ridicate. Sunt total inutile" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 10:24