Agentia de rating si evaluare Coface a comunicat, joi, datele unui studiu privind maturitatea mediului de afaceri romanesc.
Iata concluzia principala: "Caracterizat de o competitivitate scazuta, de subtierea paturii de mijloc, de accentuarea unui fenomen de polarizare si de un spirit antreprenorial modest, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-un stadiu embrionar al dezvoltarii si incapabil sa treaca la nivelul urmator".
In plus, companiile romanesti progreseaza foarte lent, nu detin strategii pe termen lung, fiindu-le deci afectata dezvoltarea, iar start-up-urile produc idei de afaceri generale, modest documentate.
Procesul distrugerii creative - care este efectul net
In perioada de boom, imediat dupa aderarea in UE, mediul de afaceri romanesc inregistra o medie de doua SRL-uri nou inregistrate la fiecare companie care isi intrerupea activitatea.
Impactul crizei financiare pe plan local a fost masiv si a inversat acest raport, astfel incat, in perioada 2009 - ...citeste mai departe despre "Coface: Mediul de afaceri romanesc e in stadiu embrionar, incapabil de evolutie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 20:28
Coface a pastrat calificativul B privind riscul de tara pentru Romania, ce indica un mediu microeconomic instabil, se arata intr-un raport al companiei.
"In ciuda echilibrului macroeconomic, a reculului in procesul de euro-izare si a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic", se arata in document.
Potrivit acestuia, factorii acestor dezechilibre sunt nivelul foarte ridicat al creditului comercial, interdependenta foarte ridicata dintre companii, intreruperea accelerata a activitatii pentru multe societati, comparativ cu cele nou inregistrate si ...citeste mai departe despre "Instabilitatea inca "planeaza" deasupra Romaniei: Care sunt cele mai mari riscuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 14:51
Coface estimeaza pentru Romania o crestere economica de 1% in acest an, in timp ce pentru Bulgaria preconizeaza un avans economic de 0,4%.
Coface a mentinut ratingul Romaniei la "B", clasa de risc acordata in ianuarie 2010, potrivit lui Julien Marcilly, seful Diviziei Risc de tara a Coface.
Cea mai bine plasata tara din Europa Centrala si de Est este Cehia, cu calificativul "A2", in scadere, urmata de Estonia, Polonia si Slovenia, cu clasa de risc "A3", iar pe ultimul loc se situeaza Serbia, cu "C".
Ratingul de tara masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara. Ratingul Coface are sapte clase de risc, respectiv "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C" si "D".
Totodata, Coface estimeaza pentru tarile din Europa emergenta un avans al economiei de 1,9%, iar pentru zona euro preconizeaza o decelerare a cresterii economice de 0,5% in acest an.
Potrivit lui Mario Draghi, cresterea economica din zona euro a ramas la valori mici, din cauza intensificarii tensiunilor din pietele financiare.
BCE se asteapta ca economia din zona euro sa-si revina doar treptat. Economia din zona euro va inregistra o scadere intre 0,6 si 0,2% in 2012, potrivit estimarilor facute in septembrie, si o oscilatie intre -0,4% si crestere de 1,4% in 2013.
Presedintele BCE: Economia din zona euro scade in 2012 cu pana la 0,6% mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 12:23
Companiile din zona euro devin tot mai riscante, avand in vedere incidentele de plata in cadrul tranzactiilor comerciale si contextul economic international, iar Romania nu face exceptie, potrivit unui raport Coface.
Companiile din zona euro sunt marcate de framantarile economice, in special in Portugalia, Italia si Spania.
Prognozele de crestere economica in 2012 pentru Italia si Spania sunt pesimiste, ele fiind revizuite in scadere la -1,5%, respectiv -1,2%. Coface a retrogradat aceste doua economii la nivelul A4, dar situatia platilor in aceste tari continua sa se deterioreze.
In ceea ce priveste Portugalia, prognozele economice arata o contractare accentuata, de -4%. Retrogradata la nivelul A4 in 2011, Coface a decis scaderea ratingului la nivelul B.
Agentia de rating motiveaza decizia prin faptul ca solvabilitatea statului continua sa se degradeze, iar situatia companiilor portugheze este caracterizata de o explozie a datoriei externe, care in prezent depaseste 180% din PIB. Cele mai afectate sectoare din punctul de vedere al incidentelor de plata sunt cele ale constructiilor, distributiei si textilelor.
Situatia incidentelor de plata in Romania
Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania la B in anul 2012, clasa de risc ce indica un mediu politic si economic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.
Romania ramane vulnerabila ca urmare a persistentei dezechilibrelor externe si a... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:27
Coface a mentinut in ianuarie ratingul Romaniei la categoria "B", dupa ce acesta a fost redus, de la "A4 minus", in luna aprilie a anului trecut, cand grupul a acordat perspective negative pentru 47 de state, pe fondul accentuarii crizei economice globale.Dintre statele din Europa Centrala si de Est, cu rating "B" mai sunt Bulgaria si Turcia, potrivit datelor Coface, precizeaza Mediafax.
Directroul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu, estima, in luna septembrie e anului trecut, ca ratingul Romaniei va fi mentinut la categoria "B", probabil pana in ultimul trimestru al acestui an, sau primul trimestru din 2011, cand situatia companiilor romanesti si-ar putea reveni.
In Romania, solvabilitatea companiilor, este puternic afectata de scaderea consumului, de deteriorarea macroeconomica si cresterea costurilor de finantare.
Soldul creditelor neperformante se afla in continua crestere, astfel incat profitabilitatea bancara se va mentine sub presiune, pe fondul scaderii creditarii, estimeaza compania Coface.
Printre punctele slabe ale Romaniei se numara politicile guvernamentale prociclice, cu tendinte populiste, care pun presiune pe cheltuielile publice, dependenta crescuta de fluxuri de capital straine, un deficit de cont curent ridicat, existand atfel un risc mare de neindeplinire a tintelor stabilite prin acordul cu Fondul Monetar International (FMI).
Principalul risc pentru Romania in acest an il reprezinta nerespectarea angajamentelor cu... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 11:01
Coface ar putea urca din nou ratingul de tara al Romaniei, la nivelul 'A4', in ultimul trimestru al anului viitor sau in primul trimestru din 2011, in conditiile in care retrogradarea la categoria 'B', in acest an, nu reflecta conditiile fundamentale din piata, a declarat directorul general Coface, citat de NewsIn. "Ratingul 'B' nu reprezinta nivelul la care se afla Romania in mod fundamental. Am vorbit si cu economistii nostri din Franta si ei considera, de asemenea, ca Romania ar trebui sa aiba rating 'A4'.
Pe de alta parte, calificativele date de Coface reflecta conditiile din piata la nivelul mediului de afaceri, pe termen foarte scurt, astfel ca retrogradarea a aparut din cauza vulnerabilitatilor si intarzierilor la plata generate de criza", a declarat Cristian Ionescu, director general Coface.
El a completat ca, odata cu redresarea economiei romanesti, Coface va reveni asupra ratingului atribuit Romaniei, urcandu-l din nou la 'A4', in ultimele trei luni ale anului viitor sau in primul trimestru din 2011. In aprilie, Coface a coborat ratingul de tara al Romaniei de la "A4-" la "B", pe fondul crizei economice internationale.
Rating-ul de tara atribuit de Coface reflecta comportamentul de plata al companiilor si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata ale companiilor dintr-o anumita tara. Astfel, acesta este diferit de calificativele pentru riscul suveran acordate de alte agentii de rating, precum Fitch, Moody's sau Standard & Poor's.
In... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2009, ora 13:58