Companiile din zona euro "lovite" de furtuna crizei. Situatia din Romania, instabila

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:27
1532 citiri
Companiile din zona euro "lovite" de furtuna crizei. Situatia din Romania, instabila

Companiile din zona euro devin tot mai riscante, avand in vedere incidentele de plata in cadrul tranzactiilor comerciale si contextul economic international, iar Romania nu face exceptie, potrivit unui raport Coface.

Companiile din zona euro sunt marcate de framantarile economice, in special in Portugalia, Italia si Spania.

Prognozele de crestere economica in 2012 pentru Italia si Spania sunt pesimiste, ele fiind revizuite in scadere la -1,5%, respectiv -1,2%. Coface a retrogradat aceste doua economii la nivelul A4, dar situatia platilor in aceste tari continua sa se deterioreze.

In ceea ce priveste Portugalia, prognozele economice arata o contractare accentuata, de -4%. Retrogradata la nivelul A4 in 2011, Coface a decis scaderea ratingului la nivelul B.

Agentia de rating motiveaza decizia prin faptul ca solvabilitatea statului continua sa se degradeze, iar situatia companiilor portugheze este caracterizata de o explozie a datoriei externe, care in prezent depaseste 180% din PIB. Cele mai afectate sectoare din punctul de vedere al incidentelor de plata sunt cele ale constructiilor, distributiei si textilelor.

Situatia incidentelor de plata in Romania

Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania la B in anul 2012, clasa de risc ce indica un mediu politic si economic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.

Romania ramane vulnerabila ca urmare a persistentei dezechilibrelor externe si a ajustarilor bugetare insuficiente, in timp ce perspectivele economice au fost exacerbate de aversiunea in crestere fata de risc in randul investitorilor si de lichiditatea abundenta la nivel mondial.

Cristian Ionescu, country cluster manager Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia a declarat in cadrul unei conferinte ca principalele provocari pentru Romania in 2012 sunt iesirea din ciclul masurilor de austeritate, stimularea consumului intern si o politica de cheltuieli cumpatata, nu populista, avand in vedere ca este un an electoral.

In plus, incidentele de plata au crescut considerabil la sfarsitul anului 2011:

"Sumele inca se colecteaza, insa sunt intarzieri mari la plata. In prezent recuperam 70% din creante. De la un termen mediu de plata de 60 de zile, am ajuns la termene de 90-120 de zile. Vedem probleme de lichiditate si la jucatorii de dimensiune medie si mare", a declarat Cristian Ionescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la inceputul anului.

Perspective mai bune pentru SUA si Japonia

Companiile americane si japoneze beneficiaza de pe urma perspectivei lor economice favorabile.

Semnele revigorarii economice au determinat Coface sa plaseze evaluarea de nivelul A2 a Statelor Unite sub o perspectiva pozitiva si sa elimine perspectiva negativa a evaluarii de nivelul A1 a Japoniei.

In general, nivelurile datoriilor corporatiilor americane sunt foarte mici, iar companiile sunt foarte profitabile. Cu toate acestea, IMM-urile americane raman fragile din cauza dificultatilor pe care le intampina in obtinerea creditelor. Totusi, Coface remarca o evolutie pozitiva in experienta sa de plata cu companiile americane.

In cazul Japoniei, dupa scaderea abrupta a activitatii, ca urmare a evenimentelor catastrofale din martie 2011, se asteapta ca economia sa-si revina, stimulata de cererea interna si exporturi mai puternice.

Exporturile, motorul traditional al cresterii japoneze, vor beneficia de pe urma redresarii activitatii economice a Statelor Unite si de pe urma vitalitatii tarilor asiatice in curs de dezvoltare. Chiar si intr-un mediu de contractie economica, comportamentul de plata al companiilor japoneze a ramas pozitiv.

#rating Coface zona euro, #rating Coface Romania, #incidente de plata zona euro, #incidente de plata Romania , #Rating