Coface: Unele falimente vor fi "rasunatoare"

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 14:36
1933 citiri
Coface: Unele falimente vor fi "rasunatoare"

Numarul firmelor care vor intra in insolventa va continua sa creasca in acest an, deoarece nu exista inca un mediu economic stimulativ, iar unele falimente vor fi "rasunatoare", potrivit reprezentantilor Coface Romania, anunta Mediafax.

 

"Trendul in ceea ce priveste insolventa se va mentine pe crestere si in 2011. Premisele crearii unui mediu economic stimulativ nu exista. Firmele care s-au chinuit sa se mentina pe piata nu vor mai reusi sa ramana in viata", a declarat joi, Anca Catrina, credit risk manager al Coface Romania.

Potrivit datelor Coface, in primele noua luni ale anului 2010 s-au inregistrat 15.442 de insolvente, domeniile constructiilor, comertului si transporturilor fiind cele mai afectate.

Cristian Ionescu, country manager Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, a spus ca in acest an se vor inregistra falimente "rasunatoare", dand ca exemplu o companie din domeniul distributiei de medicamente.

Datele Oficiului National al Registrului Comertului arata ca numarul firmelor care au intrat in insolventa anul trecut a ajuns la 21.692, peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.

Pe de alta parte, reprezentantii Coface remarca o scadere a notificarilor de sume cu scadenta depasita, ceea ce dovedeste o stabilizare a evolutiei incidentelor de plata.

"Intarzierile la plata au in continuare o frecventa ridicata, insa sunt controlabile printr-un credit management corect. Fata de 2009, in 2010 numarul cazurilor notificate a scazut cu 60%, iar valoarea cumulata a acestora s-a redus cu 75%. Volumul daunalitatii s-a redus de la nivelul record din 2009 (peste 150%) pana la 55% in 2010", arata datele Coface.

Potrivit agentiei de rating, lichiditatile sunt in continuare la nivel redus, iar volumul creantelor creste datorita arieratelor pe lantul de furnizare.

In ultimele luni ale anului 2010 s-a remarcat o crestere a volumului sumelor notificate, in special din sectorul constructiilor si al domeniilor conexe.

"In 2011 ne asteptam la o imbunatatire treptata a companiilor prin cifre de afaceri si profitabilitate in usoara crestere in conditiile in care costurile au fost deja reduse. Vor aparea noi oportunitati de achizitie, investitii si fuziuni", apreciaza reprezentantii Coface.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#coface, #datorii, #falimente, #insolventa , #Faliment