Coface lanseaza a doua editie a topului celor 102 companii romanesti cu risc comercial minim

Marti, 06 Martie 2007, ora 12:31
1046 citiri

Coface Romania lanseaza a doua editie a Topului Best Rating, pe baza careia premiaza 102 companii romanesti, pentru care probabilitate aparitiei incapacitatii de plata pe parcursul unui an este minima, informeaza un comunicat remis Agentiei Rompres.

Potrivit Coface, topul de performanta al companiilor romanesti cu risc comercial minim prezinta companiile romanesti cu rezultate foarte bune si cu potential economic.
Top Best Rating este un studiu realizat de Coface Romania pentru monitorizarea evolutiei riscului mediu pe sectoare de activitate. Selectarea firmelor s-a realizat pe baza tipului de bilant (companii care depun situatia financiara conform Reglementarilor armonizate cu Directivele Europene, companii care depun bilant simplificat si bilant tip microintreprinderi).

In determinarea topului nu au fost incluse regiile autonome, societatile nationale, societatile de intermediere financiara (banci, asiguratori, etc), companiile din domeniile energetic (producatorii de energie), sanatate, invatamant.

La realizarea acestui top au fost cercetate 531.849 active, de la data de la 31 decembrie 2005, dintre care au fost excluse companiile ce aveau datorii la bugetul de stat sau pierderi. Pentru a determina firmele cele mai sigure din fiecare categorie, s-a luat in calcul un model statistic de praguri pentru gradul de indatorare, solvabilitate, lichiditate, care trebuiau trecute simultan de catre o companie pentru a fi considerata ca prezentand un risc comercial minim. Criteriile suplimentare de eligibilitate au fost profitabilitatea firmelor si lipsa platilor restante la bugetul statului.

Pentru ierarhizarea societatilor care au indeplinit criteriile de prag si cele doua criterii de eligibilitate, a fost folosit un criteriu de marime si anume volumul activitatii intreprinderii (cifra de afaceri inregistrata la sfarsitul anului 2004).

'Este remarcabila, in acest an, intrarea in Top Best Rating, direct pe locul intai, a unor companii precum Euroconstruct, Impact si Porsche Romania. In cazul societatilor de constructii, precum Euroconstruct si Impact, boom-ul pietei imobiliare romanesti din ultimii ani a imbunatatit semnificativ performantele jucatorilor pe aceasta piata, conducand la rezultate fara precedent si imbunatatind comportamentul de plata traditional precar in aceasta industrie.

In cazul Porsche, pe langa managementul financiar extrem de eficient, se confirma faptul ca motorul principal al cresterii economice in Romania ramane consumul intern', afirma managerul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)