Moody's: Ratingul Romaniei depinde din ce in ce mai mult de finantarea externa

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 08:53
1384 citiri
Moody's: Ratingul Romaniei depinde din ce in ce mai mult de finantarea externa

Agentia de evaluare financiara Moody's a grupat, intr-un raport publicat marti, tarile din regiune in 4 categorii, Romania fiind plasata in grupul statelor cu fundamente de credit rezistente, dar cu potential de volatilitate a ratingului, care depinde in tot mai mare masura de sustinerea externa.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care acorda in continuare Romaniei rating din categoria "investment grade" - Baa3, cu perspectiva negativa.

S&P si Fitch au retrogradat Romania la categoria "junk" (rating speculativ) la finalul anului trecut.

Romania se situeaza in raportul de marti al Moody's in aceeasi grupa de tari cu Croatia si Bulgaria - a doua cu cel mai scazut risc. Croatia si Bulgaria au primit din partea Moody's acelasi rating - Baa3.

"Pentru aceste tari, riscul de eveniment (neprevazut) - fie din cauza conditiilor de finantare foarte stranse, fie din cauza riscului de schimb valutar - face ca ratingul acordat de noi sa fie din ce in ce mai dependent de sustinerea externa", se spune in raport.

Din categoria cea mai buna fac parte tarile din regiune cu rating "bine ancorat", toate cu calificative ridicate: Cehia (calificativ A1), Slovacia (A1), Slovenia (Aa3) si Polonia (A2).

In categoria a treia, a statelor ale caror fundamente de credit sunt erodate, dar pentru care sprijinul regional mentine un prag al ratingului, sunt plasate Estonia (rating A1), Lituania (A2), Letonia (Baa1) si Ungaria (A3).

Ultima categoria, din care face parte doar Ucraina, este a statelor ale caror fundamente de credit sunt erodate si pentru care Moody's considera ca sustinerea externa este mult mai putin sigura.

#credit, #externa, #finantare, #rating, #romania , #Rating

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  9. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  10. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei