Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coface: Romania, cel mai redus rating din regiune

Coface: Romania, cel mai redus rating din regiune

Coface a mentinut, in septembrie, ratingul de tara al Romaniei la nivelul "B", cel mai slab din Europa Centrala si de Est, alaturi de cel al Bulgariei, si estimeaza ca economia romaneasca va avea o crestere modesta incepand cu al doilea semestru al anului viitor, dupa o scadere de 1,5% in 2010.

Romania si Bulgaria au avut neschimbat ratingul "B" in intervalul iunie 2009-septembrie 2010, potrivit Coface.

Agentia de rating sustine ca exportul si cresterea productiei industriale vor reprezenta pe termen scurt principalele motoare de crestere a economiei, iar stabilitatea macroeconomica va continua sa fie foarte dependenta de performanta guvernamentala si de capacitatea Guvernului de a gestiona masurile de austeritate.


In plus, analistii apreciaza ca revigorarea economica va fi in continuare dificila din cauza scaderii consumului si a lichiditatilor, iar apetitul de risc al investitorilor straini se va mentine relativ scazut.


"Consumul privat si increderea consumatorilor interni vor ramane la nivel redus in conditiile in care este de asteptat ca rata somajului sa continue sa creasca", estimeaza Ciprian Ionescu, country cluster manager Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.


Printre provocari se numara reluarea cresterii economice si evitarea unei recesiuni prelungite, adoptarea unei strategii economice pe termen lung si implementarea reformelor structurale care sa confere stabilitate si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale si directionarea acestora catre zone subdezvoltate cum sunt agricultura si productia industriala, conform Coface.


Printre cele mai riscante sectoare ale economiei se numara cele de distributie, retail, constructii, transporturi si textile, iar segmentele care au suferit mai putin sunt cel farmaceutic, chimic, de telecomunictaii, de utilitati sau petrolier.


"Chiar daca acordurile cu institutiile financiare internationale se deruleaza normal, capacitatea Guvernului de a gestiona masurile de austeritate este inca sub semnul intrebarii. Instabilitatea politica reapare intr-un moment in care motoarele economice de recuperare sunt extrem de fragile. Romania se mentine intr-un cerc vicios la nivel macroeconomic", se arata intr-o prezentare a reprezentantului Coface, prezent la o conferinta pe tema riscului de tara.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1288 ori
Citeste mai multe desprecoface economie rating romania