O imbunatatire a ratingului Romaniei, dupa finalizarea acordului cu FMI

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 13:23
1251 citiri
O imbunatatire a ratingului Romaniei, dupa finalizarea acordului cu FMI

O imbunatatire a ratingului Romaniei ar putea avea loc dupa finalizarea acordului cu FMI, in martie 2011, a declarat joi reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, precizand ca in a doua jumatate a acestui an agentiile ar putea revizui in sens pozitiv perspectiva.

"Nu cred ca va exista o imbunatatire de rating pentru Romania, ci a perspectivei, in a doua partea a doua a anului, daca programele de implementare cu UE si cu FMI vor merge in directia buna. (...) O imbunatatire a ratingului Romaniei ar putea avea loc dupa finalizarea acordului cu FMI, in martie 2011, moment in care va exista un semnal pozitiv pentru piata externa", a spus Tanasescu, la un seminar pe teme economice, precizeaza Mediafax.

El a raspuns astfel lui Florin Libocor, economist sef al BRD Groupe Societe General, care a apreciat ca imaginea Romaniei pe piata externa incepe sa se imbunatateasca, ceea ce ar putea duce la o imbunatatirea a ratingului de tara in acest an.


Potrivit lui Tanasescu, si imbunatatirea perspectivei in acest an va fi un semnal bun. Agentia de rating S&P atribuie Romaniei ratingul "BB+", cu perspectiva negativa, cel mai ridicat calificativ din categoria speculativa "junk", in care sunt incadrati emitentii nerecomandati investitorilor.


Fitch acorda un rating similar, iar Moody's este singura dintre cele trei mari agentii de rating care nu a retrogradat Romania in categoria "junk", atribuind statului ratingul "Baa3" investment-grade.


Romania are in derulare un program de finantare externa de 20 de miliarde de euro, coordonat de FMI, la care participa Comisia Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.

 

#rating, # romania, # finalizare, # acord, # fmi, # tanasescu , #stiri FMI