Romania se afla in randul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai lunga si dificila perioada de insolventa pentru firme, iar unul dintre motivele principale este legat de faptul ca multi investitori au lacune serioase in domeniul strategiilor de prevenire a riscului, conform unui studiu de specialitate remis marti AGERPRES.
"Prinsi in mirajul profitului pe termen scurt, creduli si prea putini interesati de riscurile business-ului, multi oameni de afaceri se trezesc, peste noapte, ca trebuie sa apeleze la insolventa, ca ultim colac de salvare", spune Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucatori din piata insolventei din Romania, cu un portofoliu de peste 100 milioane de euro.
Studiul Sierra Quadrant, realizat pe baza datelor KeysFin, releva ca numarul firmelor care intra anual in insolventa s-a mentinut constant, in jurul a 7.000 de firme, in perioada 2010-2017, cu mici fluctuatii, de la an la an.
Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 7.052 de firme in insolventa, cu o cifra de afaceri totala de 51,1 miliarde lei, in 2016 s-a ajuns la 6.901 companii, cu afaceri totale de 21,4 miliarde de lei.
Pentru 2017, dincolo de cifra legata de numarul total al firmelor, nu sunt inca disponibile toate datele financiare.
In statistica generala, ONRC a anuntat un numar de 9.102 firme si PFA intrate in insolventa in 2017, in crestere cu 8,73% fata de anul anterior.
Iar primele trei luni din 2018 au adus o crestere cu 19,31% a... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:45
Fondul Proprietatea a renuntat la actiunea in instanta indreptata impotriva Companiei Nationale Posta Romana (CNPR).
Reclamanta contestase schimbarea a trei membri din Consiliul de Administratie al Postei Romane care fusesera numiti in conformitate cu prevederile legii 109/2011, a guvernantei corporative.
Cu privire la succesul inregistrat in confruntarea din instanta cu actionarul sau minoritar, Posta Romana informeaza:
"Contestarea in instanta din partea Fondului Proprietatea fusese depusa la Tribunalul Bucuresti, atat pe cale de ordonanta presedintiala, cat si pe cale de proces civil. La data de 23 noiembrie 2017, Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza Postei Romane, in prima instanta, prin respingerea ca nefondata a pretentiilor reclamantei (Fondul Proprietatea).
La data de 6 decembrie 2017, Posta Romana inregistra un alt castig de cauza in judecarea ordanantei presedintiale cand un alt complet de judecata a respins, in prima instanta, cererile actionarului minoritar cu privire la invalidarea Hotararii AGA prin care sunt revocati din functie trei membri din CA-ul companiei".
Ministerul Comunicatiilor sublinia intr-un comunicat din 13 decembrie ca Fondul contestase schimbarea membrilor CA, desi niciunul dintre cei inlocuiti nu era din partea Fondului.
De asemenea, reprezentantii MCSI au afirmat atunci ca Fondul Proprietatea obstructioneaza capitalizarea Postei Romane, singura alternativa inaintata de catre actionarul minoritar pentru salvarea... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 21:45
Majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat, a declarat Johan Meyer, co-CEO Franklin Templeton Investments Romania si co-portofoliu manager al Fondului Proprietatea, conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
"Fondul Proprietatea considera ca majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat. Acesta este un fapt cunoscut atat de catre MCSI, cat si de Consiliul Concurentei. In ceea ce priveste initierea procedurii de insolventa, in conformitate cu legislatia romaneasca, Consiliul de Administratie este responsabil pentru a determina daca situatia financiara a societatii necesita o astfel de actiune" a spus Meyer.
Miercuri, un comunicat al MCSI arata ca Fondul Proprietatea (FP) obstructioneaza capitalizarea Postei Romane, singura alternativa inaintata de catre actionarul minoritar pentru salvarea operatorului national postal fiind declararea insolventei companiei.
Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat o intalnire cu delegatia FP, actionarul minoritar al Companiei Nationale 'Posta Romana' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele actiuni desfasurate pentru capitalizarea operatorului national de servicii... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:59
Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele 11 luni din 2014, cu 27,35%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 19.703, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti - 3.154 (in scadere cu 6,35% fata de primele 11 luni din 2013) si in judetele Bihor - 1.649 (minus 17,28%), Dolj - 802 (minus 24,62%) si Galati - 785 (minus 45,14%).
La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa, se afla judetele Calarasi - 98 (in scadere cu 51,49% fata de perioada ianuarie-noiembrie 2013), Vaslui - 128 (minus 68,86%), Neamt - 146 ...citeste mai departe despre "Cate firme au intrat in insolventa in primele 11 luni din 2014" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Decembrie 2014, ora 10:07
Numarul de insolvente noi deschise in primele noua luni ale anului au scazut cu aproximativ 17% fata de aceeasi perioada a anului anterior, la 15.575 de insolvente, de la 18.735 de proceduri, reiese din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
"Scaderea din primele noua luni ale anului curent este inregistrata, in general, pe fondul unui volum imens de insolvente deschise in ultimii cinci ani, si, in special din cauza ritmului mai accelerat de insolvente nou deschise in trimestrul al IV-lea al anului 2013. Astfel, aceasta dinamica este explicata mai degraba pe fondul unui efect de baza si al comparatiei cu un volum record al insolventelor nou deschise in aceeasi perioada a anului anterior. Valoarea instrumentelor refuzate la plata in primele noua luni ale anului curent inregistreaza, de asemenea, o contractie cu 22%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, dinamica datorata in mod special de scaderea volumului instrumentelor folosite pe fondul diminuarii increderii intre partenerii de afaceri.
Efectul de regenerare al sistemului economic privat ramane greoi, in conditiile in care Romania inca sufera semnificativ la capitolul antreprenoriat si inregistrarea de companii noi, profitabile. Astfel, chiar daca numarul de companii care si-au intrerupt activitatea in primele noua luni ale anului curent este in scadere cu 17%, comparativ cu perioada similara a anului anterior, numarul companiilor nou... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 14:43
1Pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolventa.
Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2014, pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Considerand media ultimilor 10 ani, numarul insolventelor deschise in a doua jumatate a anului a reprezentat intre 80% - 85% din nivelul inregistrat in primul semestru.
Daca aceasta dinamica se va pastra si in semestrul doi al anului curent, este foarte probabil ca vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvente deschise pe parcusul anului 2014.
Aceasta ar echivala cu o contractie de aproximativ 15% a numarului de insolvente nou deschise in anul curent, comparativ cu anul 2013.
Totusi trebuie luat in considerare si faptul ca, in iunie 2014 a intrat in vigoare noua lege a insolventei, iar impactul acesteia in practica si schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existand posibilitatea ca evolutia numerica a dosarelor de insolventa nou inregistrate pana la sfarsitul anului sa sufere variatii semnificative.
Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, sectorul constructiilor, care a ocupat constant... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 16:11
Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele sapte luni a scazut cu 13,37%, la 15.124, de la 17.458 in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In luna iulie un numar de 2.093 de firme au intrat in incapacitate de plata, 2.000 de firme in iunie, 2.149 in mai, 2.089 in aprilie, 2.115 in martie, 2.631 in februarie si 2.054 in ianuarie, reiese din datele ONRC.
Cele mai mari scaderi ale numarului de insolvente s-au consemnat in Giurgiu (-69,49%), Mehedinti (-67,25%) si Vaslui (-66,77%). In aceeasi perioada, in Alba, Caras-Severin si Prahova au fost inregistrate cele mai mari cresteri ale numarului de insolvente in primele sapte luni ale anului, de 75,8% fata de 2013, 51,15%, si, respectiv, 39,38%.
La nivel national, in 15 judete au fost inregistrate cresteri ale numarului de insolvente cu rate intre 1,71% si 75,82%, iar in restul au raportate scaderi ale numarului de insolvente, cu rate de la -6,28%
la -69,49%.
Unde au fost raportate cele mai multe insolvente
Potrivit datelor ONRC, cele mai multe insolvente au fost raportate in Bucuresti - 2.421 firme, Bihor - 1.029 societati si Prahova - 630 firme si cele mai putine in Calarasi - 60 firme, Neamt -93 firme si Giurgiu - 101 companii.
Cele mai multe societati cu dificultati financiare sunt in continuare cele din domeniul comertului, constructiilor si din industria prelucratoare.
De asemenea, in ianuarie-iulie a fost suspendata... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 16:30
Circa 3.200 de firme, reprezentand mai putin de 3% din totalul firmelor active in Romania care au un rol determinat in economie, avand afaceri de peste un milion de euro, se afla in insolventa inevitabila sau nedeclarata inca, arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
"Companiile de care depinde relansarea economica in Romania reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active. Intrarea acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem", apreciaza reprezentantii CITR, citati de Mediafax.
Din totalul celor peste 600.000 de companii active in 2013 inregistrate la Registrul Comertului si care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind societati care au active mai mari de un milion de euro. Cifra de afaceri cumulata a acestora in 2012 a depasit 156 de miliarde de euro, cu 18,8% mai mare decat PIB-ul Romaniei.
Aproape 2 milioane de persoane, angajate in aceste companii
In 2012 acest esantion de companii sunt angajate peste 1,87 milioane de persoane, mai mult de o treime din populatia salariata la nivel national. Analiza arata ca, in momentul de fata, 3.200 dintre acestea se afla in categoria "insolventa inevitabila"sau "nedeclarata inca".
"Aceste companii au o foarte mare influenta asupra sistemului economic si trebuie sa fim atenti la evolutia lor viitoare pentru a vedea perspectivele de crestere si depasire a crizei. Ceea ce va determina inclinarea balantei... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 17:30
Carrefour Romania sustine ca hotararea privind procedura de insolventa impotriva sa, decisa de o instanta de judecata a Tribunalului Bucuresti este neintemeiata.
Carrefour Romania a intrat in insolventa la cererea unui distribuitor de scutece
"Carrefour Romania SA a luat cunostinta de pe portalul instantelor de judecata de existenta unei hotarari judecatoresti de deschidere a procedurii insolventei impotriva sa. Carrefour Romania SA considera ca aceasta hotarare este netemeinica, intrucat situatia financiara a Carrefour Romania SA este extrem de solida, iar pretinsa creanta a societatii comerciale care a declansat aceasta procedura judiciara a fost deja achitata, cererea sa fiind lipsita de obiect.
Avocatii nostri au fost mandatati sa initieze toate demersurile legale care se impun pentru atacarea acestei hotarari, care inca nu a ...citeste mai departe despre "Prima reactie a Carrefour Romania dupa anuntarea insolventei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 09:10