Doar 26% din populatia peste 15 ani a Romaniei a efectuat cel putin un sejur turistic in scop personal in 2014, in conditiile in care media la nivelul Uniunii Europene este de 60%, iar in Finlanda a fost de 88,2%, arata datele publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat).
De asemenea, romanii se situeaza pe ultimul loc in UE cand vine vorba de numarul noptilor petrecute peste hotare raportat la populatia tarii. In 2015, Luxemburg a fost tara ai carei rezidenti au petrecut cele mai multe nopti peste hotare per cap de locuitor (cu o medie de 23,3 nopti), la polul opus fiind Romania, Bulgaria si Grecia ai caror locuitori au petrecut, in medie, mai putin de o noapte peste hotare in 2015.
La nivelul Uniunii Europene, in 2015, Spania a fost principala destinatie turistica pentru non-rezidenti, cu 270 de milioane innoptari in unitatile de cazare turistica, echivalentul a 21,3% din totalul innoptarilor din UE, urmata de Italia (193 milioane innoptari), Franta (130 milioane) si Marea Britanie (118 milioane).
Impreuna cele patru tari au fost responsabile pentru mai mult de jumatate (56,2%) din totalul innoptarilor din UE ale non-rezidentilor.
Romania se situeaza si aici la coada clasamentului, in apropiere de Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia si Luxemburg.
In ceea ce priveste aspectele economice ale turismului international, in 2015 ponderea veniturilor din turism in PIB-ul statelor membre UE era cea mai mare in Croatia (18,1%), Malta (13,4%) si... mai mult
Marti, 09 Mai 2017, ora 21:16
Romania se situeaza pe locul 49 intr-un clasament al celor mai puternice tari din lume intocmit anual de spaniolii de la Elcano Royal Institute, fiind devansata de state din apropiere precum Ucraina, Ungaria sau Grecia.
Clasamentul este intocmit in baza unui indice global aplicat pentru 80 de tari, calculat in functie de o serie de criterii si indicatori, printre care dezvoltarea economica, prezenta militara sau evolutia turismului si a domeniului IT.
Topul este condus de SUA, urmate de Marea Britanie si Germania. Urmeaza China, Franta, Rusia, Japonia, Olanda, Canada si Italia.
Fata de clasamentul din anul anterior, Marea Britanie urca o pozitie, in timp ce Germania coboara, cele doua mari puteri europene facand schimb de locuri. Statele Unite conduc in acest top din 1990, iar indicele sau global este mult mai mare decat al urmatoarelor ...citeste mai departe despre "Topul celor mai puternice tari din lume. Pe ce loc se situeaza Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 19:48
In primul semestru 2014, unitatile de cazare din Viena au incasat de la turistii romani peste 4,96 milioane de euro, cu 10% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata un bilant al Asociatiei Vieneze de Turism (WienTourismus). In aceasta suma sunt cuprinse doar innoptarile, fara mic dejun si fara impozitul pe cifra de afaceri.
O crestere a fost semnalata si in ceea ce priveste numarul sosirilor si al noptilor de cazare in capitala Austriei: din ianuarie pana in iunie 2014 au fost inregistrate din Romania 51.140 sosiri (+1,5%) si 110.382 innoptari (+6,3%). Astfel Romania ramane o piata de interes pentru turismul vienez, pozitionandu-se in continuare pe locul al 11-lea intr-un clasament realizat dupa numarul noptilor de cazare.
Primele zece locuri sunt ocupate de Germania, Austria, Rusia, SUA, Italia, Marea Britanie, Elvetia, Franta, Spania si Japonia. Dintre tarile aflate in top 10 cele mai importante cresteri in ceea ce priveste numarul de innoptari din primul semestru au fost inregistrate in cazul Italiei (+18,1%) si al SUA (+15,6%), iar cea mai semnificativa scadere in cazul Rusiei (-11,5%).
Turismul vienez se lauda totodata cu un nou record: 6 milioane de innoptari in primul semestru 2014, cu 5,8% mai multe decat in prima jumatate a anului trecut, si o cifra de afaceri neta, rezultata exclusiv din noptile de cazare din perioada ianuarie - iunie 2014, de 295,3 milioane euro (+8,8% in comparatie cu primul semestru 2013). mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 15:55
Turismul ar putea avea un rol important in economie, dar cu investitii substantiale si cu un efort sutinut din partea autoritatilor care ar trebui sa fie mai atente la strategiile de promovare, spun specialistii din industria de profil.
In acest moment, contributia directa a turismului in Produsul Intern Brut (PIB) este de aproximativ 1,5%, sub media mondiala de 5,2%.
"Lipsa unei promovari a destinatiilor turistice din Romania si slaba eficienta a marketingului in atragerea de turisti sunt indicatori care au plasat tara noastra pe locul 123 in competitivitatea turistica", spune Calin Ilie, vicepresedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), prezent in cadrul unei conferinte.
Calin Ilie a mai atras atentia autoriatilor ca statul roman nu are, inca, o Lege a turismului. "Nu avem promovare, la acest capitol, fiind, conform aceluiasi clasament, pe locul 123 din 140 de tari. Nu avem statistici coerente. Nu avem un management al destinatiilor turistice. Nu avem un centru de conferinte conform normelor internationale. Dar va avem pe voi, tinerii care ati studiat in strainatate si care doriti sa va implicati in dezvoltarea turismului romanesc", a precizat Calin Ile, citat de Agerpres.
Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, declara recent ca isi propune sa creasca ponderea turismului la 5% din PIB.
"Turismul romanesc are un potential deosebit si daca la inceputul mandatului meu reprezenta circa 1,5% din PIB,... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 07:38
Romania va intensifica promovarea pe piata rusa si tinteste o crestere a numarului de turisti cu 30% pe an, a anuntat Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), prezenta la targul international de turism care se desfasoara intre 20 si 23 martie la Moscova.
"Vrem sa atragem in Romania cat mai multi turisti din Federatia Rusa, dar pentru asta va trebui sa intram pe piata cu o promovare mai agresiva. Potentialul pietei ruse este urias. Anul trecut au fost in Bulgaria peste 600.000 de truisti rusi, iar in Grecia mai mult de un milion", a spus Matichescu pentru Mediafax.
Oficialul ANT a afirmat ca Rusia ocupa locul 5 in Europa ca tara emitatoare de turisti, iar in ultimii 15 ani are a treia rata de crestere a numarului de turisti care pleaca in strainatate, dupa India si China.
Mirela Matichescu a mai spus ca pe piata rusa vor fi promovate statiunile balneare si circuitele culturale, dar si turismul de distractie (Mamaia si Bucuresti).
"Rusii sunt cunoscuti ca sunt foarte cheltuitori. Ei au o medie a cheltuielilor de 200 de dolari pe zi, in afara pachetelor pe care le platesc. Vrem sa intensificam promovarea atat prin infotripuri in Romania ale jurnalistilor si agentilor de turism rusi, dar si prin metode care au fost mai putin folosite pana acum. Intentionez sa aducem in Romania vedete din Rusia, sa facem niste documentare sau videoclipuri cu ele si sa le prezinte pe posturile lor TV", a adaugat vicepresedintele ANT.
Ea a mai... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 14:25
Romania se afla pe locul al 68-lea intr-un clasament privind competitivitatea turismului in 140 de tari publicat in raportul pe 2013 al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum,WEF.
In raportul anterior, din 2011, Romania se afla pe pozitia 63, informeaza vineri site-ul www.weforum.org.
Potrivit Forumului Economic Mondial, al carui sediu este la Geneva, pe primele 10 locuri in clasament se afla Elvetia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franta, Canada, Suedia si Singapore. Ultima tara din clasament este Haiti.
La nivel european, Romania ocupa locul al 35-lea, din cele 42 de state evaluate, lista fiind incheiata de Republica Moldova.
Top 10 din Europa cuprinde: Elvetia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Franta, Suedia, Olanda, Islanda si Finlanda.
Bulgaria se claseaza pe locul 50 la nivel mondial si pe pozitia 31 in Europa.
Cele 140 de state incluse in raport sunt clasate in functie de paisprezece indicatori privind competitivitatea in domeniul turismului, precum legislatia, sustenabilitatea in politicile de mediu, nivelul de sanatate si igiena, infrastructura pentru transporturi, resursele umane, naturale si culturale. mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 09:38