Romania ocupa locul 13 la nivel mondial ca sursa de mesaje spam

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 16:17
1512 citiri
Romania ocupa locul 13 la nivel mondial ca sursa de mesaje spam

Proportia de spam din traficul de mesaje e-mail continua sa scada, anul trecut fiind de 69,6%, in scadere cu cu 2,5 puncte procentuale mai mic fata de anul anterior. Tendinta de scadere s-a mentinut in ultimii trei ani, cota de mesaje nesolicitate reducandu-se cu 10,7 puncte procentuale.

Astfel, se pare ca agentii de publicitate se orienteaza tot mai mult catre alte tipuri de publicitate online legitima, care sunt acum disponibile si care au o rata de raspuns mai mare la costuri mai mici decat spam-ul, reiese dintr-u raport al Kaspersky Lab.

In acelasi timp, proportia de mesaje spam trimise in 2013 prin intermediul computerelor si serverelor din Romania a fost de 1,32%, ocupand locul 13 la nivel mondial.

Folosirea spam-ului pentru infractiuni

Mesajele spam cu caracter promotional comercial sunt inlocuite treptat cu cele ale infractorilor cibernetici, cum ar fi mesajele de tip spam care promoveaza produse ilegale sau pornografie.

"Pentru al treilea an consecutiv, cele mai intalnite fisiere malware raspandite prin intermediul e-mail-ulurilor au fost programele create pentru a fura informatii confidentiale, de obicei date de conectare si parole pentru sistemele de online banking", a declarat Darya Gudkova, Head of Content Analysis in cadrul Kaspersky Lab.

"Insa, in prezent, atacurile de tip phishing fac trecerea de la conturile bancare la retele sociale si la e-mail. Aceasta situatie poate fi explicata partial prin faptul ca, in prezent, e-mailurile ofera, de multe ori, acces la o multime de informatii, inclusiv conturi pe retelele sociale, serviciile de mesagerie instanta, sistemele de stocare in cloud si, uneori, chiar si datele cardului de credit," a adaugat Gudkova.

Un exemplu tipic este e-mailul din categoria "Calatorii si turism", folosit in 5-10% din totalul traficului de mesaje spam. In prezent, anunturile publicitare de acest gen sunt rare, dar expertii au observat numeroase email-uri malware care exploateaza activ teme precum ofertele de vacanta si de petrecere a timpului liber.

Datorita faptului ca expertii in securitate IT recomanda actualizarea periodica a solutiilor antivirus, infractorii cibernetici au incercat sa profite de acest lucru si in 2013.

In e-mailuri care par sa fie trimise de catre furnizori antivirus bine-cunoscuti, precum Kaspersky Lab, McAfee, ESET, Symantec etc., acestia le cereau utilizatorilor sa isi actualizeze sistemele cat mai curand, cu ajutorul fisierului atasat. Insa, atasamentul continea un troian din familia ZeuS/Zbot, creat pentru a fura date importante ale utilizatorului, in special informatii financiare.

Mesajele e-mail "gri": cum ocolesc filtrele de spam

In incercarea de a ajunge la un numar cat mai mare de utilizatori, dar fiind constienti de existenta filtrelor de spam care blocheaza mesajele nedorite, agentii de publicitate recurg la diverse trucuri. O parte din corespondenta in masa este trimisa abonatilor care au fost de acord sa primeasca mesajele promotionale, iar o alta parte este trimisa la adresele luate din baze de date imense cumparate - catre persoane care nu si-au dat acordul pentru a primi astfel de mesaje.

Daca e-mailurile sunt blocate de filtrele de spam, agentii de publicitate contacteaza distribuitorul de securitate si incearca sa demonstreze ca mesajele lor sunt legitime, afisand site-ul unde utilizatorii se inscriu si unde se pot dezabona in orice moment.

Aceasta situatie reprezinta o noua provocare pentru industria anti-spam si conduce la dezvoltarea de noi tehnologii care analizeaza reputatia expeditorului.

Asia, principala sursaa de spam in 2013

Anul trecut, Asia a fost responsabila pentru 55,5% din cantitatea de spam la nivel mondial, in crestere cu 5,3 puncte procentuale fata de 2012, fiind urmata de America de Nord cu 19% (+ 3,2 puncte).

Din punct de vedere al tarilor, principalele surse de spam au fost China (23%) si Statele Unite ale Americii (18%).

Cota Europei de Est aproape s-a dublat fata de anul precedent, regiunea ajungand pe locul al treilea in clasament, cu 13,3%. Europa de Vest ramane pe locul al patrulea, in ciuda unei scaderi de 2,4 puncte procentuale fata de anul anterior, in timp ce America Latina ocupa locul al cincilea in clasament, scazand la o treime fata de procentul din 2012.

Anul trecut, se mai arata in Raport, procentul de e-mail-uri cu atasamente ce contineau malware a fost de 3,2%, cu 0,2 puncte procentuale mai mic decat in 2012, iar 32,1% dintre atacurile de tip phishing au vizat retelele sociale

#mesaje spam, #spam Romania, #securitate internet , #SPAM