Topul tarilor care ignora criza cu cresteri economice

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 17:39
3112 citiri
Topul tarilor care ignora criza cu cresteri economice

In timp ce marile economii din zona euro se chinuie sa descopere solutii pentru iesirea din impasul economic, exista si tari de pe glob care pur si simplu au sfidat criza si au inregistrat cresteri economice.

Romania nu se afla in topul intocmit de Business Insider, pe baza datelor obtinute de la Bloomberg, care, desi a inregistrat o crestere econonomica in trimestrul doi al 2011, aceasta a fost cea mai mica din randul statelor membre ale Uniunii europene, arata datele Eurostat.

In timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 1,7%, iar zona euro un avans de 1,6% in ritm anual, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de doar 0,3% in trimestrul doi din 2011 comparativ cu perioada similara din 2010.

O performanta mai slaba decat Romania a inregistrat Portugalia, tara al carei PIB a inregistrat o scadere de 0,9% in ritm anual. Grecia nu a trimis la Eurostat datele privind evolutia economiei in trimestrul doi din 2011.

In mod surprinzator, pe prima pozitie in topul realizat de Business Insider se afla o tara africana: Zambia, care a avut o crestere economica de 48,7%.

Valoarea PIB-ului a fost de 16 miliarde de dolari. Statul s-a bazat pe industria miniera, pe sectorul constructiilor, dar si pe domenii precum produse chimice si textile.

O crestere economica de doua cifre a inregistrat si Qatar, care a obtinut un avans economic de 30,8%. Valoarea PIB-ului s-a ridicat la 96 de miliarde de dolari.

Principalele industrii din Qatar care au ajutat la cresterea economica au fost cea petroliera si de ingrasaminte chimice.

Zambia si Qatar sunt urmate in clasament de Liban, cu o crestere economica de 19% (valoare a PIB-ului: 39 de miliarde de dolari). Libanul s-a bazat pe domeniul bancar, pe turism si pe agricultura pentru a inregistra crestere economica.

In top figureaza si China, pe locul 5 (crestere economica de 9,1%, cu o valoarea a PIB-ului de 5,87 trilioane de dolari) si India, pe locul 8 (crestere economica de 7,7% si valoarea a PIB-ului de 1,72 trilioane de dolari.

Pe ultimele trei locuri in topul celor 15 tari care au inregistrat cresteri economice se afla Kazahstan, Indonezia si Lituania.

Kazahstan a avut o crestere de 7%, Indonezia de 6,5%, in timp ce Lituania inchide clasamentul cu o crestere economica de 6,3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica, #crestere economica romania , #Criza economica