Fitch Ratings a retrogradat ratingul Italiei cu o treapta, la nivelul BBB+ cu perspectiva negativa, din cauza rezultatului neconcludent al alegerilor din februarie, care a dus la un blocaj politic periculos pentru capacitatea tarii de a combate recesiunea si criza datoriilor din Europa.
Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat investitiilor, si cu numai o treapta peste cel al Spaniei, transmite Bloomberg.
"Incertitudinile politice sporite si lipsa unei sustineri pentru noi masuri de reforma structurale reprezinta un nou soc pentru economia reala, aflata in recesiune profunda", se arata intr-un comunicat al Fitch, care subliniaza faptul ca recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa.
Premierul in exercitiu Mario Monti a contribuit la calmarea crizei datoriilor din Europa prin reducerea deficitului bugetar al Italiei si aplicarea de reforme menite sa echilibreze finantele tarii.
Sub conducerea lui Monti, randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a scazut cu aproape 50%, de la un nivel record de 7,5% atins in noiembrie 2011. mai mult
Duminica, 10 Martie 2013, ora 16:57
Ratingul Cataloniei, cea mai indatorata regiune din Spania, a fost coborat de agentia Standard & Poor's (S&P) in categoria junk, nerecomandata investitorilor, dupa ce autoritatile regionale au anuntat ca trebuie sa acceseze fonduri de urgenta de la statul spaniol.
Guvernul de la Madrid, cu un deficit bugetar de 48,5 miliarde de euro pentru primele sapte luni, a fost nevoit sa anunte vineri o injectie de capital la Bankia, dupa ce banca nationalizata a raportat o pierdere de 4,45 miliarde de euro pentru prima jumatate a anului.
Spania recapitalizeaza Bankia, dupa ce banca a anuntat pierderi semnificative
S&P a coborat calificativul Cataloniei cu doua trepte, de la "BBB-" la "BB", cu perspectiva negativa, ca urmare a cererii pentru sprijin financiar de la guvernul spaniol. Catalonia are rating junk si de la Moody's, in timp ce Fitch evalueaza regiunea la o treapta deasupra categoriei nerecomandate investitorilor, potrivit Bloomberg.
Deficitul bugetului guvernului central a crescut la 4,6% in primele sapte luni, comparativ cu 3,6% in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Ministerului de Finante. Þinta pentru acest an este de 6,3%.
Valencia, Murcia si Catalonia au cerut la un loc mai mult de jumatate din fondurile de 18 miliarde de euro anuntat in iulie de guvern pentru sprijinirea regiunilor cu probleme la achitarea datoriilor in a doua jumatate a anului. Guvernul a organizat imprumuturi de 23 de miliarde de euro pentru regiuni in primele sase... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 09:52
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a retrogradat luni, cu doua trepte, calificativele primelor doua banci spaniole, Banco Santander si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.
Actiunea vine la cateva zile dupa ce aceeasi agentie a retrogradat ratingul suveran al Spaniei cu trei trepte, informeza AFP.
Fitch a precizat ca a retrogradat Santander, cea mai mare banca din Spania si din zona euro, si BBVA la "BBB plus" de la "A". In plus, Fitch a precizat ca ambele ratinguri au o perspectiva "negativa".
Decizia 'reflecta ingrijorari similare cu cele care au afectat ratingul suveran al Spaniei, in special estimarile ca Spania ar urma sa ramana in recesiune in restul acestui an si in 2013, spre deosebire de estimarile anterioare potrivit carora economia spaniola va beneficia de pe urma unei relansari modeste', a anuntat Fitch.
Retrogradarea bancilor vine la patru zile dupa ce Fitch a coborat ratingul de tara al Spaniei cu trei trepte, pana la BBB, citand cresterea costurilor cu salvarea sectorului bancar.
Spania, a patra mare economie din zona euro, a acceptat in sfarsit sambata un plan european de salvare in valoare de 100 miliarde de euro. Imprumutul european va fi injectat in Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), care la randul sau va acorda aceste fonduri bancilor spaniole care solicita ajutor. mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:34
Agentia de evaluare financiara Fitch Rating a retrogradat joi cu trei trepte calificativele pentru obligatiunile emise de guvernul spaniol, pana la 'BBB' de la 'A', si totodata a avertizat ca ar putea urma o noua retrogradare in conditiile in care perspectiva asociata este una negativa.
Noul rating este la doar doua trepte deasupra nivelului 'junk' (BB plus), nerecomandat pentru investitii.
Fitch a precizat ca retrogradarea Spaniei reflecta costul ridicat al restructurarii si recapitalizarii sectorului bancar, datoria guvernamentala mare, care ar urma sa ajunga la 95% din PIB in anul 2015, gradul mare de indatorare externa al Spaniei si probabilitatea ca actuala recesiune sa se prelungeasca pana in anul 2013.
'Flexibilitatea financiara mult redusa a guvernului spaniol ii limiteaza capacitatea de interveni decisiv in restructurarea sectorului bancar si a crescut probabilitatea unui sprijin financiar extern', a anuntat Fitch intr-un comunicat.
Noul rating atribuit Spaniei de Fitch este cel mai mic calificativ acordat de una din cele trei mari agentii de rating. Standard & Poor's atribuie Spaniei un rating 'BBB plus' iar Moody's atribuie un rating 'A3'.
Separat, Standard & Poor's a estimat joi ca bancile spaniole vor suferi in 2012 si 2013 pierderi cuprinse intre 80 si 112 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate, ceea ce creste probabilitatea unui sprijin din partea guvernului spaniol sau a Uniunii Europene.
La randul sau, ziarul spaniol ABC a... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 20:32
Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat, vineri, cinci tari din zona euro, printre care Belgia, Italia si Spania.
Fitch a retrogradat, vineri seara, Belgia ,de la AA+ la AA, Spania de la AA- la A, Italia, de la A+ la A- dar si Cipru de la BBB la BBB- si Slovenia de la AA- la A, scrie Business Insider.
De asemenea, Fitch a reconfirmat ratingul de BBB+ al Irlandei, cu o perspectiva negativa.
Costurile de imprumut ale acestor tari s-au scufundat recent, in speciale cele ale Italiei si Spaniei, dupa ce Banca Centrala Europeana a anutat masuri de sprijin pentru cresterea lichiditatilor.
In opinia Fitch, criza din zona euro se va rezolva doar atunci cand redresarea economica va fi intinsa la nivelul intregii zone. De asemenea, este evident ca este nevoie de noi reforme substantiale ale guvernelor din zona euro si de o integrare fiscala mai buna, se mentioneaza in comunicatul trimis de Fitch.
Retrogradarile operate de Fitch nu sunt deloc surprinzatoare si vin dupa ce in urma cu doua saptamani, agentia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat noua tari din zona euro. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:04
Agentia de evaluare financiara Fitch se asteapta ca procedura de revizuire demarata pentru ratingurile a sase state din zona euro sa se finalizeze prin retrogradari cu o treapta si chiar doua trepte, a declarat joi directorul Fitch, Ed Parker
Potrivit lui Ed Parker procedura de revizuire se va incheia pana la finele lunii ianuarie, transmite Reuters.
In cazul Spaniei, Ed Parker a precizat ca procedura de revizuire va lua in calcul recentele actiuni ale noului guvern vizand reducerea costurilor si implementarea reformelor, dar a adaugat ca "exista in continuare probleme cu finantele publice si cu activele bancare, iar piata muncii este disfunctionala".
Anterior, un alt director de la Fitch Ratings a declarat ca este posibil ca ratingul Italiei sa fie coborat cu doua trepte pana la finele acestei luni. In schimb, Fitch Ratings a anuntat ca nu va retrograda ratingul suveran al Frantei in acest an, in absenta unor socuri care sa duca la o inrautatire a situatiei din zona euro.
Luna trecuta Fitch a plasat ratingurile atribuite Belgiei, Spaniei, Sloveniei, Italiei, Irlandei si Ciprului sub supraveghere cu implicatii negative, si de asemenea a revizuit perspectiva de rating a Frantei la "negativa" de la "stabila".
O alta mare agentie de rating, Standard & Poor's, a coborat luna aceasta ratingurile mai multor state din zona euro. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 15:12
Fitch a retrogradat ratingul UniCredit, cea mai mare banca italiana, de la "A" la "A-", si a mentinut perspectiva negativa atribuita calificativului.
Totodata, Fitch ameninta sa coboare notele altor institutii financiare din zona euro, indeosebi din Italia, Spania si Franta.
Fitch a modificat saptamana trecuta perspectiva ratingului AAA al Frantei la negativa si a aratat ca ar putea cobori calificativele pentru sase tari din zona euro, inclusiv cel al Italiei, care a fost pus sub supraveghere.
Ratingul UniCredit a fost redus la "A-"
"Retrogradarea reflecta dificultatile din piata, dar si operationale, cu care se confrunta bancile din intreaga lume, in special in Europa", se arata in comunicatul transmis marti seara de Fitch privind ratingul UniCredit.
Ratingul UniCredit pentru datorii pe termen lung a fost redus la "A-", iar ratingul pe termen scurt a fost coborat de la "F1" la "F2", ambele calificative fiind mentinute sub supraveghere cu posibilitate de retrogradare.
UniCredit a aratat, intr-un comunicat, ca ratingul a fost revizuit de Fitch in linie cu reevaluarea mai multor banci europene, iar posibilitatea unei noi retrogradari este determinata in principal de analiza ratingurilor suverane, respectiv plasarea ratingului Italiei sub supraveghere cu posibilitate de coborare.
Fitch a retrogradat vineri cinci mari banci europene, inclusiv BNP Paribas si Deutsche Bank
Agentia a plasat marti seara alte sapte banci italiene sub supraveghere cu... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 10:14
Sfarsitul anului 2011 marcheaza o agravare a situatiei din zona euro. Italia a fost retrogradata, Franta a intrat in recesiune, iar economia Germaniei se clatina. Decizia Fitch, care a pus sub supraveghere, in vederea retrogradarii sase tari din zona euro, vine ca o dubla lovitura.
Fitch a retrogradat perspectiva statului francez la negativ si a amenintat ca intentioneaza sa retrogradeze ratingul a alte sase tari din zona euro: Spania, Italia, Belgia, Slovenia, R.Cipru si Irlanda. Ratingul datoriilor publice ale acestor state urmeaza sa fie diminuat pana in ianuarie, a precizat Fitch. Aceste state aveau deja perspective negative.
Reducerea ratingului Frantei pune in pericol chiar stabilitatea planului de salvare a statelor din zona euro si existenta Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).
Toate cele 17 tari din zona euro contribuie financiar la FESF cu 440 miliarde de euro, dar ratingul sau suveran depinde in egala masura de ratingul Frantei si Germaniei. In acest moment, tarile care au rating AAA contribuie cu 58% la fonduri, iar numai Franta aloca 20,3% din bani.
Daca Franta si-ar pierde ratingul, atunci si FESF ar fi retrogradat. Lipsa unui triplu A ar putea face mai riscante tranzactiile cu statul francez si ar reduce semnificativ impactul pe care l-ar avea, cu un calificativ suveran. In plus, atractivitatea obligatiunilor franceze, din punct de vedere investitional, ar fi pusa in pericol de o retrogradare.
Fitch arunca in aer Europa... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 09:29
Agentia Fitch Ratings a retrogradat la nivelul "negativ" de la "stabil" perspectiva datoriei pe termen lung a Frantei, mentinand insa nivelul "AAA".
"Perspectiva negativa inseamna ca exista putin peste 50% sanse de scadere a ratingului in urmatorii doi ani", precizeaza Fitch. "Comparativ cu alte state din zona euro notate cu AAA, Franta este cea mai expusa la o intensificare a crizei".
Cu toate acestea, mentinerea ratingului "AAA" pentru Franta se datoreaza "economiei bogate si diversificate, institutiilor politice, publice si sociale eficiente si flexibilitatii in materie de finantare", subliniaza Fitch Ratings.
Anterior, agentia Fitch a anuntat ca intentioneaza sa retrogradeze ratingul datoriilor publice a sase state din zona euro - Spania, Italia, Belgia, Slovenia, R.Cipru si Irlanda.
Ratingul datoriilor publice ale acestor state urmeaza sa fie diminuat pana in ianuarie, a precizat Fitch. Aceste state aveau deja perspective negative.
Fitch a explicat ca va examina separat eforturile intreprinse de aceste tari, subliniind insa ca "natura sistemica" a crizei din zona euro are efecte adverse asupra stabilitatii economice si financiare in intreaga regiune.
Toate aceste tari sunt clasate la categoria "investitii", ceea ce inseamna ca sunt debitori relativ siguri. In prezent, aceste tari au urmatoarele cotatii: Spania "AA-", Italia "A+", Belgia "AA+", Irlanda "BBB+", Slovenia "AA-", iar R.Cipru "BBB". mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 21:55