Grecia, o noua retrogradare - Inca un pas spre iesirea din zona euro

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 07:50
2268 citiri
Grecia, o noua retrogradare - Inca un pas spre iesirea din zona euro

Grecia este foarte aproape de momentul in care va fi nevoita sa paraseasca zona euro, pe masura ce masurile de austeritate dauneaza revenirii economiei statului elen.

"Daca as fi condus un stat dintr-o asemenea zona as spune ca (nr. Grecia) nu poate pleca. Statul grec este insa foarte aproape sa ramana fara alternative", a declarat Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie si profesor la Princeton, citat de Bloomberg.

Parlamentul german a fost de acord cu un nou pachet de salvare destinat Greciei, pachet ce face parte dintr-un plan ce urmareste sa atenueze criza datoriilor. Cu toate acestea, ministrii de Finante ai tarilor G20 nu au fost de acord in acest weekend cu sporirea contributiilor la FMI, sustinand ca tarile din regiune trebuie sa se ajute singure mai intai. In acest sens, liderii europeni urmeaza sa se intalneasca la Bruxelles pe 1-2 martie.

Grecia a negociat restructurarea celei mai mari datorii din istorie pe masura ce incearca sa reduca valoarea datoriei nationale pana la 120% din PIB pana in 2020, de la 160%, cat era in 2011. Un schimb al unei parti a datoriei pe titluri de stat ar sterge 100 miliarde de euro din datoria privata, din cele 200 miliarde de euro existente, daca toti investitorii ar fi de acord.

Zona euro, o idee buna?

Crearea zonei euro a expus economiile periferice la "riscuri extreme", considera Krugman. Castigatorul premiului Nobel pentru economie sustine ca taierile bugetare din aceste state nu le vor ajuta, deoarece "masurile de austeritate aduc dupa ele, in general, alte masuri asemenea".

"In sfarsit s-ar putea ajunge la concluzia ca infiintarea zonei euro a fost o gresela", mai spune Krugman. El considera ca o astfel de realizare ar fi grea de digerat, dar este posibilitatea ajungerii la aceasta este foarte mare.

Krugman sustine ca un ajutor din partea Chinei pentru rezolvarea problemei din Europa nu este necesar, deoarece toate resursele in acest sens se afla in Europa.

Ratingul Greciei a fost redus pana la nivelul de "faliment controlat" de agentia de rating Standard & Poor's, de la nivelul CC. Masura vine in urma deciziei guvernului elen de a adauga o clauza conform careia investitorii care nu doresc sa primeasca obligatiuni in schimbul datoriei, sa renunte complet la aceasta. Si agentia de rating Fitch a redus ratingul Greciei pana la C, in timp ce Moody's ameninta cu aceeasi masura.

Iesirea Greciei din zona euro, in carti de vara trecuta

Krugman vorbeste despre posibilitatea ridicata ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro inca din vara anului trecut. In august 2011, el sustinea ca sansele ca statul elen sa fie nevoit sa renunte la moneda unica erau de peste 50%. Tot atunci el sustinea si ca Spania si Italia se afla in pericol, dar in niciun caz intr-o asemenea situatie.

Economistul mai sustine ca Portugalia, care a fost salvata alaturi de Irlanda si Grecia de statele din zona, nu este in aceeasi situatie ca Grecia, si "cu putin noroc, nici nu va ajunge". Cu toate acestea, el considera ca este putin probabil ca statul sa reinceapa vanzarea de obligatiuni in 2013.

"Este improbabil. Ce sa se intample in 19 luni? Evenimentele majore, printre care o recesiune europeana si intrarea in incapacitate de plata a Greciei si chiar posibila iesire a statului elen din zona euro. Niciuna dintre aceste posibilitati n-ar face lucrurile mai usoare pentru Portugalia."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Paul Krugman zona euro, #Paul Krugman premiu Nobel, #Paul Krugman Grecia iesire zona euro, #Grecia iesire zona euro, #retrogradare grecia , #Grecia