Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch a retrogradat UniCredit

Fitch a retrogradat UniCredit


Fitch a retrogradat ratingul UniCredit, cea mai mare banca italiana, de la "A" la "A-", si a mentinut perspectiva negativa atribuita calificativului.

Totodata, Fitch ameninta sa coboare notele altor institutii financiare din zona euro, indeosebi din Italia, Spania si Franta.

Fitch a modificat saptamana trecuta perspectiva ratingului AAA al Frantei la negativa si a aratat ca ar putea cobori calificativele pentru sase tari din zona euro, inclusiv cel al Italiei, care a fost pus sub supraveghere.

Ratingul UniCredit a fost redus la "A-"

"Retrogradarea reflecta dificultatile din piata, dar si operationale, cu care se confrunta bancile din intreaga lume, in special in Europa", se arata in comunicatul transmis marti seara de Fitch privind ratingul UniCredit.

Ratingul UniCredit pentru datorii pe termen lung a fost redus la "A-", iar ratingul pe termen scurt a fost coborat de la "F1" la "F2", ambele calificative fiind mentinute sub supraveghere cu posibilitate de retrogradare.

UniCredit a aratat, intr-un comunicat, ca ratingul a fost revizuit de Fitch in linie cu reevaluarea mai multor banci europene, iar posibilitatea unei noi retrogradari este determinata in principal de analiza ratingurilor suverane, respectiv plasarea ratingului Italiei sub supraveghere cu posibilitate de coborare.

Fitch a retrogradat vineri cinci mari banci europene, inclusiv BNP Paribas si Deutsche Bank

Agentia a plasat marti seara alte sapte banci italiene sub supraveghere cu posibilitatea de retrogradare, inclusiv Intesa Sanpaolo, cel mai mare creditor retail din Italia, Banca Monte dei Paschi di Siena si UBI Banca.

Intesa Sanpaolo are in prezent ratingul "A" pentru datoria pe termen lung.

UniCredit si Intesa sunt prezente si pe piata romaneasca.

Intesa a notat de asemenea, intr-un comunicat, ca evaluarea in vederea retrogradarii este determinata de perspectiva negativa a ratingului Italiei.

Opt banci spaniole au fost plasate sub evaluarea Fitch

Fitch a plasat sub evaluare si opt banci spaniole, inclusiv Banco Santander si BBVA, cele mai mari grupuri financiare locale.

De asemenea, agentia a revizuit perspectiva ratingurilor bancilor franceze Societe Generale, BPCE, Dexia Credit Local si Banque Postale de la stabila la negativa.

Seful agentiei franceze de reglementare a pietei de capital a declarat marti ca va fi nevoie de un miracol pentru ca tara sa-si pastreze ratingul AAA.

Fitch a pus sub supraveghere si bancile belgiene KBC si Dexia Bank Belgium.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1147 ori